Moldova: Orheiul Vechi – o altfel de experiență

1

Alături de mai mulți tinerii din Moldova am descoperit în vacanţa de vară tot arealul Orheiul Vechi. Ne-am aventurat în treburile gospodăreşti ale țăranilor, au savurat delicii culinare tradiţionale din zonă, au cutreierat dealurile şi văile satelor Trebujeni şi Butuceni şi au simţit cu adevărat cum e viaţa la ţară. Toate acestea s-au desfăşurat în cadrul expediţiei  “Hai cu noi la ţară! Ecoturism și agroturism la Orheiul Vechi!”, activitate pe care am coordonat-o împreună cu Elena Scobioală şi Cristina Kifa. Împreună am trăit momente frumoase într-un spaţiu rustic foarte frumos și unic în Republica Moldova.

3

Complexul arheologic Orheiul Vechi este amplasat în valea râului Răut, un afluent de dreapta al Nistrului, între satele Trebujeni și Butuceni din raionul Orhei, la distanța de 60 km spre nord-est de la orașul Chișinău, într-o zonă istorico-geografică bine delimitată, vestită și conștientizată de către autohtoni din timpurile străvechi drept Codrii Orheiului sau Țara Orheiului – care reprezenta în vremurile istorice o unitate teritorial-administrativă distinctă ce se includea perfect în șirul multiplelor țări medievale românești din imensul spațiu carpato-nistrean. La Orheiul Vechi natura și civilizația umană s-au împletit organic, formând un tablou perfect al lucrărilor lor milenare. Complexul muzeistic Orheiul Vechi reprezintă un sistem de monumente istorice și landșafturi naturale amplasate pe promontoriile meandrice, formate de albia sinusoidală a Răutului între satele Trebujeni și Butuceni.

5

Până în prezent nu am mai vizitat această carte de vizită naturală a Republicii Moldova – Orheiul Vechi, iar oportunitatea a fost oferită în cadrul proiectului “Ecoturism pentru tinerii din zonele urbane în arealul Parcului Național Orhei” prin intermediul programului ActivEco al organizaţiei Ecovisio şi cu sprijinul Theodor Heuss Kolleg. În cadrul expediției “Hai cu noi la ţară! Ecoturism și agroturism la Orheiul Vechi!” am interacţionat cu viața și tradițiile satelor Butuceni și Trebujeni și am fost integrați timp de o zi în familiile și activitățile gospodărești ale celor 3 pensiuni agroturistice din această zonă: Pensiunea Agroturistică Butuceni (s. Butuceni), Vila Roz (s. Trebujeni) și Casa Verde (s. Trebujeni). Proprietarii pensiunilor, cu multă bunăvoinţă şi ospitalitate ne-au oferit pposibilitatea de a cunoaşte obiceiurile şi tradiţiile ţinutului și ne-au implicat în treburile casnice de zi cu zi.

71

A doua zi am explorat zona pitorească a Orheiului Vechi parcurgând 4 km pe jos traseul am vizitat următoarele obiective turistice: Mănăstirea lui Bosie, Izvorul FrumusețiiMănăstirea Peştere, Biserica Sfânta Maria, Cetatea getică, Sanctuarul geto-dacic, Gospodăria tradiţională-ţărănească (sec.XIX-XX), Centrul de expoziţie, Cetatea medievală de piatră,  Moscheea şi Caravan-saraiul, Biserica medievală şi Baile tătăreşti. Pe parcursul traseului, Elena Scobioală, ghidul nostru voluntar, ne-a povestit cu multă pasiune şi profesionalism despre fiecare monument natural/istoric.

47

Traseul parcurs pe jos are aproximativ 4 km lungime:

Izvorul Frumuseții

34

Mănăstirea lui Bosie – aflată la o altitudine de 20-30 m mai sus de apa Răutului. Ea reprezintă un complex foarte arhaic, cu o arhitectură bine gândită, alcătuit din galerii amenajate în câteva rânduri, cu o biserică rupestră, compartimentată cu altar și naos, chilii spațioase, inscripții din sec.XVI-XVII, etc.

Mănăstirea Peștere – aflată la înălțimea de aproximativ 60 metri deasupra apei râului, în continuarea chiliilor precedente, spre vest. Mănăstirea este alcătuită dintr-o splendidă biserică rupestră cu altar, naos, pronaos și pridvor, cu un grup impresionant de chilii monahale, un coridor cu scări de acces spre Răut, în parte prăbușite, și un tunel superb, mai nou, de la 1820, care străbate stânca dinspre satul Butuceni, fiind încununat deasupra intrării cu o clopotniță, amplasată la suprafața stâncii mai târziu, în 1890, și care reprezintă un simbol inalienabil al lăcașului sfânt subteran. Lângă clopotniță, deasupra bisericii rupestre, exact la marginea prăpăstioasă a promontoriului, este instalată o cruce masivă din piatră, datată cu sec.XVIII, care se îmbină organic în peisajul sacru al acestei mănăstiri rupestre.

66

Biserica Sfânta Maria – edificată în anul 1904 pe vârful promontoriului Butuceni.

68

Cetatea getică – cea mai veche construcție fortificată de la Orheiul Vechi este cetățuia getică de pe promontoriul Butuceni. Teritoriul pe care se află urmele fostei fortificații are o formă ovală alungită orientată pe direcția răsărit-asfințit. Partea de nord a teritoriului, mai înaltă, este stâncoasă și se înalță deasupra oglinzii apei râului Răut la 60 m. Părțile de asfințit și sud ale suprafeței înconjurate de albia râului se micșorează în înălțime, ajungând la 2-3 m mai sus de nivelul apei râului. Suprafața ocupată de cetate se unește cu teritoriul din jur, care este mult mai înalt, printr-o trecătoare îngustă ce poate fi ușor închisă, barată. Locul era favorabil pentru a face o cetate.

Sanctuarul geto-dacic – din perioada secolelor IV-II I.Hr. a fost descoperit la nivelul rocii de calcar, în prezent fiind acoperit cu pămînt. Complexul se compune dintr-un altar din piatră cu diametrul de 1,3*2.0 m, afalt în partea central şi 21 de pari de lemn plasaţi în trei cercuri consecutive, diametrul ultimului constituind 9.0 m. Sanctuarul de la Butuceni este cel mai vechi dintre construcţiile de acest gen atestate pînă acum al civilizaţiei geto-dacice.

Gospodăria tradiţională-ţărănească(sec.XIX-XX)- interiorul gospodăriei rurale cuprinde : casa, başca, beciul, lozniţa, rîşniţa, alte elemente adiacente.

75

Centru de expoziţie – în acest spaţiu sunt prezente vestigii arheologice preţioase, descoperite în timpul săpăturilor de teren. Vernisarea este structurată în funcţie de epocile istorice şi reflectă toate etapele importante ale civilizaţiei umane din microzona Orheiul Vechi, începînd de la paleolitic şi pînă la evul mediu tîrziu.

Cetatea medievală de piatră – reprezintă fortificaţia centrală a Orheiului Vechi. A fost zidită la sfîrşitul anilor 60 ai secolului XIV, în calitate de reşedinţă militaro-politică şi administrativă a conducătorului mongol. După abandonarea ţinutului de către Hoarda de Aur în anul 1369, citadela este populată de către moldoveni, iar în timpul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt reconstruită şi transformată în  reşedinţă a pîrcălabilor de Orhei.

Moscheea şi Caravan-saraiul – ansamblul monumental alcătuit din Moschee şi Caravan-sarai ţine de perioada Hoardei de Aur. Primul complex reprezenta o construcţie religioasă musulmană, iar cel de-al doilea slujea pentru stocarea mărfurilor. Zidurile din piatră a construcţiilor s-au păstrat la o înălţime de maximum 1.50 m.

30

Biserica medievală – Mai la sud-est de han au fost descoperite fundațiile unei biserici și urmele cimitirului de rit funerar creștin ortodox. Clădirea, împreună cu toate compartimentele: altar, naos, pronaos, are în lungime 18 m. Arheologii au mai evidențiat resturile unei biserici situate lângă citadela de piatră. Biserica era de lemn și a ars. Prezintă interes deosebit faptul că în acest lăcaș sfânt între anii 1480-1484 a fost înmormântat pan Vlaicu Gales, verișor al marelui domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare și frate al pârcălabului de Orhei. Grație faptului că piatra de pe mormântul răposatului Vlaicu s-a păstrat, iar inscripția de pe ea a fost descifrată de către specialiști, s-a aflat când a fost înființată biserica și cine a fost ctitorul ei

Baile tătăreşti –  în secolul XIV în oraşul de pe Răut funcţionau trei băi. Cea mai importantă construcţie de acest gen este baia de lîngă vadul din faţa satului Trebujeni. Toponimul feredeu, aplicat de către localnici acestui loc, conservează aminitrea vie despre baia medievală.

101

Partenerii care au susținut acest proiect sunt: Publicația de ecologie, turism și cultură NATURA, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din R. Moldova, Mişcarea Ecologistă din Moldova și Asociația Ghizilor din Moldova.

Galerie foto:

Această prezentare necesită JavaScript.

map orhei

2 gânduri despre “Moldova: Orheiul Vechi – o altfel de experiență

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.