Castelul Bran: o altfel de poveste

Bran, BRAȘOV – 

În zona Brașovului, la marginea unei mici localități se înalță un castel de toată frumusețea. Amplasat pe o stâncă uriașă, mărețul castel se află între munții Bucegi și Piatra Craiului. A fost construit în anul 1377, iar de atunci s-au vehiculat în lume tot felul de povești despre acest loc. 

Lilieci, fantome, vârcolaci, vampiri, mister, spaimă, groază și lista poate continua. Unii spun că locul este plin de magie și fantastic. Poveștile circulă peste mări și țări despre acest castel din Transilvania, iar revista Forbes l-a catalogat ca cel mai înfricoșător loc din lume. Turiști din toată lumea călătoresc în România ca să vadă unde domnește Contele Dracula. Se vând ca pâinea caldă aceste povești cu Dracula, iar comerțul suvenirurilor înflorește. Publicațiile internaționale spun despre Castelul Bran că este unul dintre cele mai frumoase din Europa.

2

În realitate vorbim despre Castelul Bran (în turcă înseamnă „poartă”), o frumoasă fortăreață construită în perioada anilor 1377 – 1388. La ordinul regelui maghiar Ludovic cel Mare, sașii din zona Brașovului au misiunea de a ridica Castelul Bran. La începuturi, castelul a avut rol de cetate militară de apărare. Istoria castelului este una zbuciumată de războaie și bătălii, iar printre personalitățile istorice care au participat mai mult sau mai puțin se numără: Sigismund de Luxembrug, Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș și alții. Castelul Bran a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri: Dietrichstein sau Törzburg (germană), Törcsvár (maghiară) și Turciu (română).

24

Castelul Bran a fost cumpărat și vândut de regi, a suferit stricăciuni în urma asediilor, a fost lovit de furtuni violente, a fost timp de mai mulți ani reședința pădurarilor și a inspectorilor silvici din regiunea Brașovului și transformat în muzeu de autoritățile comuniste. Anul de cotitură în istoria castelului este 1920 când Regina Maria ia în proprietate fortăreața și transformată în reședința de vară a familiei regale. Se fac ample lucrări de restaurare și amenajare a casteluilui. După moartea Reginei Maria, castelul intră în proprietatea Principesei Ileana. Odată cu venirea comuniștilor la putere, Principesa Ileana este izgonită din țară, iar castelul Bran intră în posesia statului. Abia în anul 1993, castelul intră în circuitul turistic, iar din 2009 reintră pe deplin în posesia moștenitorilor legali, Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena și Arhiducesa Elisabeta.

10

Am făcut un tur prin castel, am intrat în mai multe camere și am descoperit mai multe colecții de arme și armuri, colecții de pictură, argintărie, ceramică, colecții de artă religioasă, dar și o mulțime de obiecte de patrimoniu. Mi-au plăcut foarte mult mobilierul vechi, biblioteca, trofeele de vânătoare, tablourile, coridoarele înguste și slab luminate. Ușile erau joase, câteodată mai mici decât un stat de om. Interiorul mi s-a părut sobru, iar majoritatea obiectelor vechi te duceau cu gândul la lecția de istorie medievală. Într-o cameră am descoperit un portret al domnitorului Vlad Țepeș. După ce am vizitat majoritatea camerelor, am coborât în curtea interioară a castelului. M-am plimbat prin grădină printre pomi și flori, am fotografiat o casă veche acoperită cu mușchi și am rămas plăcut surprins să descopăr nuferi înfloriți în mijlocul lunii octombrie.

18

Cât costă un bilet?

Prețul unui bilet este de 35 lei pentru adulți, seniori 65+ (cu buletinul) 25 lei, studenții achită 20 lei studenți (carnet de student), iar elevii – 7 lei (carnet de elev).

Program de vizitare:

Program de vară (1 aprilie – 30 septembrie):

Marți – Duminică: 9:00 – 18:00

Program de iarnă (1 octombrie – 31 martie):

Marți – Duminică: 9:00 – 16:00

Galerie foto:

134567891112131415161719202224252627

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s