The Economist: Vacanță printre stele

Turismul de masă în spațiul cosmic poate deveni, mai devreme decât ne-am imaginat, o realitate a zilelor noastre. Eu am aflat cum se poate îndeplini visul de a-ți face vacanța plutind în Univers. Spațiul, ultima frontieră!

Nevoia de cunoaștere, de a face afaceri și de relaxare au pus lumea în mișcare. Oamenii au călătorit în toate timpurile, pe distanțe mai scurte sau mai lungi, pe jos, cu pluta și barca, călare pe cal, cu trăsura ori cu bicicleta și, abia mai târziu motorizat. Din toate timpurile, oamenii au călătorit pe pământ și pe apă, iar de curând s-au avântat în aer.

Iar după ce oamenii au călătorit mereu cu gândul, și de foarte puțin timp, oamenii călătoresc în mediul virtual, nu este o utopie să-și propună acum o călătorie în spațiu, spune Cristian Octavian Frasin, President & CEO la Private Jets Europe.

moon-shutterstock-ollyy-ubj-580

Astfel că planurile de vacanță pentru următorii ani – când se estimează primul zbor cu turiștii în spațiu (primul turist spațial a fost multimilionarul american Dennis Tito, care a plătit 20 de milioane de dolari pentru șapte zile în spațiu, în 2001) – s-ar putea încadra într-un nou trend: turismul în spațiul cosmic. Prima frontieră a cosmosului a fost cunoscută de rusul Yuri Gagarin, care acum 53 de ani a realizat primul zbor în spațiu, pe 12 aprilie 1961.

Dacă unii sunt sceptici, alții văd în turismul spațial un bussines cu potențial. Cristian Octavian Frasin este unul dintre cei optimiști, el oferind spre vânzare bilete pentru zborurile în spațiu ale companiei Space Expedition Corporation (SXC). Pentru mai multe detalii despre bilete pentru zborurile în spațiu puteți afla aici.

Compania pune la dispoziția turiștilor două tipuri de navete: prima este numită Lynx Mark I și ar putea fi operațională chiar de anul acesta. Itinerariul acesteia arată cam așa: naveta va decola din Mojave Air&Space Port, din apropierea orașului Los Angeles, și va zbura până la altitudinea de 61 km . A doua navetă, Lynx Mark II, va zbura la altitudinea de 100-103 km și va decola atât la baza din Curacao (insulă situată în partea de sud a Mării Caraibelor) cât și de pe cea de la Mojave.

space-tourism_9eab2170da157540

Se estimează că nivelul de zgomot la decolare al motoarelor va fi comparabil cu un MD – 80, un avion comercial de tip vechi, care aterizează și decolează în mod regulat pe Aeroportul Internațional din Curacao. Lynx Mark II va depăși viteza sunetului și va produce un boom sonic minor, nava zburând deasupra mării înainte de a trece așa numita “barieră a sunetului”. “Durata totală a zborului este de aproximativ o oră, naveta decolează, urcă spre punctual terminus cu o viteză de maximum 2.9 mach și plutește pe orbită vreme de 5-6 minute, moment în care se va instala starea de imponderabilitate. Apoi, naveta își poate începe zborul înapoi spre Pământ”, explică Cristian Octavian Frasin. Pentru o călătorie în cosmos, un turist va plăti între 95.000 de dolari și 100.000 de dolari.

În scenariul de călătorie (planul este de a se efectua circa patru zboruri pe zi), în navetă se vor îmbarca doar pilotul și un turist, pe post de copilot. Participanții trebuie să aibă cel puțin 18 ani, o greutate care să nu depășească 125 de kilograme și o înălțime nu mai mare de doi metri.

Povestea turismului spațial accesibil maselor a început cu un vis. Doi antreprenori (de talie diferită), Sir Richard Branson (Virgin Galactic) și maiorul olandez Harry van Hulten (fondatorul SXC) și-au propus să faciliteze acest vis. Dacă vor reuși să îl pună în practică, până în 2020, turismul spațial va genera venituri de 1,6 miliarde de dolari, informează compania Tauri Group and Technology. Până atunci, rămâne doar un vis.

Text: Mircea Mitrofan

Articolul „Vacanță printre stele” a fost publicat în revista Intelligent Life Romania (titlu The Economist):

articoll

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s