Ruse, orașul înfrățit cu Dunărea

M-am trezit ieri dimineață pe la ora 10.00 și mi-am zis că am chef de o aventură foarte scurtă, numai bună pentru un weekend. Așa că mi-am luat aparatul de fotografiat și am pornit la drum. Am renunțat la agitația din București și am ales o destinație liniștită. Simțeam că va fi  o experiență interesantă pentru că nu mai fusesem nicidată acolo. Destinația era mai departe de Giurgiu.

1

Am făcut un mic popas la km 24 până la Giurgiu. Dimineață băusem doar o cafea, iar foamea mă chinuia rău. Am mâncat repede un sandwich și mi-am potolit foamea. Drumul a continuat.

4

Poate ați intuit sau nu, dar am ales să părăsesc România pentru un timp foarte scurt. Pe drum am făcut aproximativ o oră. Drumul a fost bun și liber. Am ajuns la vamă.  Am prezentat pașaportul unui individ cu mustață care m-a studiat puțin. Totul era-n regulă. Apoi am plătit 13 lei. Această taxă fiind costul trecerii Podului Prieteniei la partea română. E adevărat că toți care trec pe acest pod rămân uimiți. Pe mine la fel m-a impresionat. Podul Prieteniei a fost construit în anul 1953.

De asemenea de pe acest pod am văzut Dunărea. Un tablou superb pe care l-am admirat în viteză: zeci de bărcuțe, garnituri plutitoare cu marfă, dar și mulțimea de arbori de pe cele două maluri situate la mare distanță. Am ajuns pe pământ bulgăresc. Soarele era ascuns de nori, iar frigul a ajuns să fie parte din mine. Eram îmbrăcat gros, dar nu putem neglija faptul că suntem deja în noiembrie.

2

Prima impresie despre Bulgaria….Pentru început peisajul seamăna izbitor cu cel din Ucraina prin unele zone sau localități. La intrarea în orașul Ruse aveam senzația că sunt într-o zonă părăsită. Plăcuțele cu denumirea străzilor erau scrise în bulgară și în română. Majoritatea străzilor purtau numele unor personalități  care au făcut parte sau au elogiat regimul comunist. Trecerile de pieton nu m-au dat pe spate. Erau ciudate. Troleibuze vechi, indicatoare rutiere cu România sau București mâzgălite și murdare.

DSCF1126

Odată ce înaintam spre centrul orașului, peisajul s-a schimbat. Am ajuns în inima orașului Ruse, considerat cel mai mare oraș bulgar aflat pe malul Dunării. Din punctul de vedere al poziției geografice, orașul este situat în partea de nord-est a țării, la 300 km de capitala Bulgariei, Sofia. Orașul Ruse a fost timp de nouăsprezece secole un port dunărean și mai este numit “Mica Veneție”, datorită arhitecturii sale unice.

DSCF1127

Centrul orașului Ruse mi s-a părut impresionant. Pentru clădirile sale vechi, pentru podurile și bisericile în stil medieval, pentru muzeele somptuoase și străzile pitorești pline cu oameni, pentru restaurantele de lux și cafenelele de un aer exotic sau oriental, pentru hoteluri moderne și magazine gălăgioase.

DSCF1128

Istoria spune că orașul Ruse a fost intemeiat în timpul împăratului roman Vespasian în perioada 69-79, ca fortăreața Sexagista Prista (Portul celor 60 de vase). Fortăreața a rezistat aproape șase secole, însă a dispărut în urma invaziilor barbare. Mai târziu, în Evul Mediu, regiunea Ruse era considerată una din cele mai dezvoltate din Bulgaria.

DSCF1133

Am parcat mașina în apropiere de intrarea în centrul vechi al orașului. Foarte aproape era și piața Svoboda. Printre arborii ornamentali am zărit cum se înalță impunătoarea statuie a Libertății.

DSCF1134

Un simbol important al orașului închinată eroilor bulgari în lupta împotriva turcilor. Statuia Libertății a fost construită la începutul secolului al XX-lea de sculptorul italianul Arnoldo Zocchi. Toată piața Svoboda era mărginită de terase și restaurante.

DSCF1180

În centrul vechi al orașului m-a impresionat Muzeul de Istorie Ruse. Acest muzeu a fost înființat în anul 1904 și deține aproximativ 140 de mii de exponate, inclusiv tezaurul de la Borovo, o colecție de haine urbane, obiecte de porțelan, sticlă și argint de la sfârșitul secolului a XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

3

O altă atracție arhitecturală este Ghirdap, prima bancă privată din Bulgaria. Fiind înființată la Ruse în 1881 a fost printre cele mai mari șase bănci din Bulgaria. Astăzi, clădirea principală este sediul administrativ al Camerei Control din Ruse și reprezintă un punct de întâlnire favorit al locuitorilor, așa cum este Universitatea, locul de întâlnire pentru îndrăgostiții bucureșteni sau statuia lui Ștefan cel Mare pentru chișinăuieni.

DSCF1166

Am continuat să merg pe strada principală a orașului, numită “Aleksandrovska”.

ariol

Pe această alee pietonală era puțină lume, dar magazinele și cafenelele erau deschise.

DSCF1143

Ca să vă imaginați cum arată vă spun că era un fel de Lipscani din București nevizitat de turiști în timpul săptămânii. Cel mai mult mi-a plăcut ansamblul arhitectural de clădiri în stil neo-baroc, neo-rococo și în alte stiluri.

DSCF1203

La prima intersecție a străzii pietonale, am văzut câteva monumente sovietice, din perioada comunistă.

DSCF1149DSCF1153DSCF1150

Un reper vizibil din orice colț al orașului era Turnul de Televiziune. Are o înălțime de 206 metri, incluzând antena. Este considerat cel mai înalt turn din peninsula Balcanică.

aq

După o plimbare care a durat aproximativ două ore, am ales să stau la o terasă de pe strada Aleksandrovska.

aaa

Chelnerița nu știa o boabă de engleză, rusă sau română. Am comandat prin semne că vreau pizza, capuccino și o sticlă cu apă. La terasă erau doar bulgari care mă urmăreau cu coada ochiului. Mi-a adus pizza repede.

5

Până să vină pizza, m-am întreținut în bulgară cu trei pisici: două roșcate și una brunetă.

DSCF1163

Am plătit nota și am schițat un zâmbet chelneriței. Am plecat să-mi continui promenada și să admir frumusețile locale.

DSCF1137DSCF1139DSCF1141DSCF1146DSCF1147DSCF1184DSCF1190DSCF1202

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s