Cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina

Bucovina, ROMÂNIA – 

Astăzi suntem în Bucovina și avem de gând să facem un tur al celor mai frumoase mănăstiri din zonă: Humor, Sucevița, Moldovița, Voroneț și Putna. Vă invit să le descoperim împreună!

Era o zi perfectă de noiembrie! Cerul era albastru, iar soarele strălucea puternic. La opt dimineața am luat micul dejun la Hotelul Best Wastern Bucovina din Gura Humorului, iar la zece am pornit la drum ca să descoperim renumitele mănăstiri din Țara Fagilor: Humor, Sucevița, Moldovița, Voroneț și Putna.

12

Am plecat la drum cu un ghid local. Este vorba de Ciprian Șlempco, unul dintre cei mai buni ghizi de turism din Bucovina. Ghidul ne-a promis o călătorie de suflet și o experiență pentru toată viața. Nu mai vizitasem niciodată aceste mănăstiri. Incluse în patrimoniul UNESCO, mănăstirile din Bucovina merită vizitate măcar o dată în viață.

1. Mănăstirea Humor

Prima mănăstire pe care am vizitat-o a fost Humor, situată în comuna Humor și aflată la 6 km de Gura Humorului. Înainte de a intra în mănăstire, ne-au întâmpinat câțiva comercianți îmbrăcați în costume tradiționale. Pe tarabele acestora am văzut o colecție impresionantă de obiecte create de meșterii populari din zonă: țesături, haine tradiționale bucovinene, covoare, o gamă largă de produse din ceramică și lemn.

comercianti

De la ghidul nostru am aflat că biserica a fost zidită în anul 1530 de Toader Bubuioc, mare logofat şi membru al divanului Moldovei. M-au impresionat mult frescele exterioare ale lăcașului. Acestea au fost pictate de Toma Zugravul în anul 1535. Culoarea roșie este dominantă în picturi.

 

2. Mănăstirea Sucevița

A doua mănăstire din Bucovina pe care am vizitat-o a fost Sucevița, situată la 18 km de Rădăuți (Suceava). Mănăstirea este înconjurată de un zid de piatră, iar în interiorul acesteia vei descoperi un imens spațiu verde.

sucevita1

Mănăstirea Sucevița a fost construită la sfârşitul secolului al XVI-lea de familia Movilă. Documentar, mănăstirea este atestată la 1582, în vremea voievodului Petru Șchiopul. Arhitectura îmbină elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici din lemn din Moldova.

 

3. Mănăstirea Moldovița

Mănăstirea Moldovița se află în comuna Vatra Moldoviței din județul Suceava. Moldovița a fost zidită  în anul 1532 de Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare. Acesta a construit ziduri și turnuri de apărare în jurul mănăstirii, transformând-o într-o mică fortăreață.

Am ajuns pe-nserat la Mănăstirea Moldovița. Ne-a întâmpinat o măicuță care scotea apă din fântână. Am intrat în curtea mănăstirii și eram atenți la ce ne povestea ghidul. Am mai aflat că pictura exterioară este realizată în frescă din coloranţi naturali şi pigmenţi din argilă, iar culorile predominante sunt roşu, verde, galben și albastru. Mănăstirea a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1993.

moldovita

4. Mănăstirea Voroneț

La Voroneț am ajuns foarte târziu. Afară se întunecase de-a binelea. Am vizitat-o în grabă și am aflat pe scurt istoria Voronețului. Ctitorită de Ștefan cel Mare în 1488, Mănăstirea Voroneț este renumită culoarea sa, albastru de voroneț.

Mănăstirea Voroneț este situată la 4 km de orașul Gura Humorului și la 36 km de orașul Suceava. Mănăstirea Voroneț este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1993.

collage

5. Mănăstirea Putna

Turul mănăstirilor bucovinene s-a încheiat la Putna lui Ștefan cel Mare, considerată prima biserică zidită de marele domnitor al Moldovei. Am ajuns a doua zi la Mănăstirea Putna.

Istoria spune că ridicarea mănăstirii este legată de victoria de la Chilia a domnitorului Ştefan cel Mare, în anul 1465. Lucrările au început în 1466 şi s-au terminat în 1469. Mi-a plăcut foarte mult Muzeul de la Putna care păstrează tapițerii bizantine, evanghelii ferecate din secolele XV-XVI, acoperământul mormântului lui Ștefan cel Mare și a doamnelor sale, manuscrise, icoane, broderii și argintărie.

 

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s