O călătorie spirituală în Bucovina

Era o zi perfectă de noiembrie! Cerul era albastru, iar soarele strălucea puternic. La opt dimineața am luat micul dejun la Hotelul Best Wastern Bucovina din Gura Humorului, iar la zece am pornit la drum să descoperim renumitele mănăstiri din Țara Fagilor: Humor, Sucevița, Moldovița, Voroneț și Putna.

DSCF2297

Ghidul nostru ne-a propus o călătorie de suflet pe care nu o vom uita curând. Nu am vizitat niciodată aceste mănăstiri și vă spun că trebuie să ajungeți măcar o dată în viață acolo și să vă bucurați de bogăția spirituală din Bucovina. Aceste mănăstiri sunt incluse în patrimoniul UNESCO.

3

HUMOR

Prima mănăstire pe care am vizitat-o a fost Humor, situată în comuna Humor și aflată la 6 km de Gura Humorului. Înainte de a intra în mănăstire, ne-au întâmpinat câțiva comercianți îmbrăcați în costume tradiționale.

4

Pe tarabele acestora am văzut o colecție impresionantă de obiecte create de meșterii populari din zonă: țesături, haine tradiționale bucovinene, covoare, mănuși, o gamă largă de produse din ceramică și lemn

1

2

Ciprian, ghidul nostru, ne povestea că biserica a fost zidită în anul 1530 de Toader Bubuioc, mare logofat şi membru al divanului Moldovei. Ceea ce ne-a impresionat într-un mod deosebit la biserica Humor erau frescele sale exterioare care au fost pictate de Toma Zugravul în anul 1535. Culoarea roșie este dominantă în aceste picturi.

5

7

SUCEVIȚA

A doua mănăstire din Bucovina pe care am vizitat-o a fost Sucevița, situată la 18 km de Rădăuți (Suceava). Mănăstirea era înconjurată de un zid de piatră, iar în interiorul acesteia era un imens spațiu verde. Mănăstirea Sucevița a fost construită la sfârşitul secolului al XVI-lea de familia Movilă. Documentar, mănăstirea este atestată la 1582, în vremea voievodului Petru Șchiopul. Arhitectura îmbină elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici din lemn din Moldova.

15

18

23

MOLDOVIȚA

Mi-a plăcut această mănăstire înconjurată cu ziduri şi turnuri de apărare, asemeni unei fortăreţe. La Moldovița am ajuns când deja se lăsase noaptea și eram frânți de oboseală. La intrarea în mănăstire am zărit o măicuță care scotea apă din fântână. Felinarele din curte luminau slab aleile. Am ajuns în interiorul mănăstirii, iar ghidul ne povestea că  Moldovița a fost zidită  în anul 1532 de Petru Rareş (fiul lui Ştefan cel Mare). Tot el, a înconjurat-o cu ziduri puternice de apărare, fiind astfel una din mănăstirile fortificate. Pictura exterioară este realizată în frescă din coloranţi naturali şi pigmenţi din argilă, culorile predominante fiind roşu, verde şi galben la care se adaugă albastru. Din 1993, se află în Patrimoniul Mondial UNESCO.

603715_716155105140370_1153641210335093828_n

VORONEȚ

La Voroneț am ajuns foarte târziu, pe întuneric. Nu am reușit să stăm foarte mult timp, dar ghidul nostru ne-a povestit succint istoria acestei mănăstiri. Voroneț a fost ctitorită de Ștefan cel Mare în anul 1488. Este renumită pentru culoarea sa, denumită albastru de voroneț. Supranumită „Capela Sixtină a Orientului” pentru marea frescă de pe fațada de vest, numită „Judecata de apoi”, Voroneț este un important centru de pelerinaj, fiind vizitat de mii de turiști. Mănăstirea Voroneț este situată la numai 4 km de orașul Gura Humorului și la 36 km de Suceava.

19

DSCF2499

DSCF2501

PUTNA

Turul mănăstirilor bucovinene s-a încheiat la Putna lui Ștefan cel Mare, considerată prima biserică zidită de marele domnitor al Moldovei. Am ajuns pe la amiază la Putna. La intrarea în mănăstire m-a izbit puternic un miros de măr care venea de pe aleea străjuită de pomii fructiferi. Istoria spune că ridicarea mănăstirii este legată de victoria de la Chilia a domnitorului Ştefan cel Mare, în anul 1465. Lucrările au început în 1466 şi s-au terminat în 1469. Ne-a plăcut foarte mult Muzeul de la Putna care păstrează tapițerii bizantine, evanghelii ferecate din secolele XV-XVI, acoperământul mormântului lui Ștefan cel Mare și a doamnelor sale, manuscrise, icoane, broderii și argintărie.

24

25

26

Ceramica neagră de la Marginea

Călătoria noastră a continuat la Marginea, cel mai mare centru de ceramică neagră din Bucovina, situat la 9 km de orașul Rădăuți. Ghidul ne povestea că Marginea este cea mai dezvoltată localitate din zonă. În atelierul de ceramică de la Marginea se muncea de zor. Un bărbat modela lutul argilos cu multă răbdare și talent. Atelierul era o cameră ticsită de jur împrejur, de sus până jos, de oale din ceramică, ulcioare, veioze, statuete, clopoței, de forme și mărimi diferite, care stăteau la uscat pe scări din lemn improvizate. Ceramica produsă aici este unică pe plan internațional prin culoarea neagră rezultată în urma arderii, precum și prin modelarea unor forme tradiționale. În magazinul de ceramică, situat vizavi de atelier, am găsit o largă varietate de oale și vase făcute manual. Am admirat toată colecția și la plecare mi-am cumpărat o veioză foarte frumoasă.

DSCF2194

DSCF2205

DSCF2209

DSCF2217

Afară era un soare strălucitor, iar echipa noastră era dornică să pornească la drum. Am ajuns în orașul Rădăuți. Ca să ne tragem sufletul și să ne revenim după drumul lung, ghidul nostru ne-a adus la Hotelul Gerald’s. Gazda hotelului ne-a primit foarte călduros, ne-a arătat interiorul, camerele, terasele, restaurantul și sălile de conferințe. Patronul, un turc stabilit în Bucovina, ne-a spus că Gerlad’s Hotel a fost deschis în 2007 și reprezintă cel mai modern hotel din regiune. Ne-am simțit extraordinar și am povestit la o cafea despre potențialul turistic al zonei.

DSCF2407

10606112_716536418435572_8245080264613357879_n

Palma

Soarele asfințise și după o zi cu încărcătură religioasă și un drum de o frumusețe de neasemuit am ajuns să descoperim înălțimile Bucovinei. Împreună cu grupul nostru de prieteni am ajuns la Monumentul Drumarilor, la Palma. Un loc pe care nu-l mai văzusem, dar care mi-a plăcut cu adevărat. Impresionanta construcție reprezintă un simbol al muncii și al forței. Palma este un monument înalt de 7 metri și a fost ridicat în cinstea celor care au construit drumul ce străbtate Obcina Mare şi leagă localităţile Suceviţa de Vatra Moldoviţei. Aici am făcut și memorabila poză de grup, după care am pornit la drum spre orașul Gura Humorului, la Hotelul Best Wastern Bucovina.

10689741_723112201110272_3009288761840250346_n

DSCF2334

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s