Mileștii Mici – Curse de alergări și ciclism în Regatul Vinului

60

Cu ceva timp în urmă m-am alăturat unei echipe de tineri entuziaști care și-au dorit să organizeze un eveniment frumos pentru o cauză nobilă: promovarea mediului curat și a turismului ecologic în Moldova.

a

Acești tineri, Elena Scobioală (Asociația Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor din RM), Lilia Curchi (Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din RM) și Vasile Fotescu (Clubul Cicliștilor Amatori din RM) au conceput campania „Curse pentru mediu curat și turism responsabil”, implicând ghizi de turism, jurnaliști și cicliști să participe în cadrul acestui eveniment.

MMKKJB

Campania și-a propus ca ghizii de turism, jurnaliștii și cicliștii din Moldova să-și petreacă timpul în tandem cu natura, bucurându-se de ea și protejând-o în același timp, dar și să valorifice potențialul turistic al Moldovei, să se întoarcă la origini, să își cunoască valorile culturale,  să se detașeze de la viața de zi cu zi, de praful din jurul blocului  sau din fața calculatoarelor.

IMG_0198

Campania „Curse pentru mediu curat și turism responsabil” a fost lansată de Ziua Internațională a Ghidului de Turism (21 februarie) și a fost susținută de Agenția Turismului a R. Moldova, Ministerul Mediului, Combinatul de Vinuri de Calitate “Mileștii Mici”, Agenția de turism Tatrabis și Agenția de publicitate A-media. Startul evenimentului a fost dat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Scopul campaniei a fost de a sensibiliza reprezentanții industriei turismului, jurnaliștii, cetățenii Republicii Moldova asupra modului sănătos de viață, promovând, în același timp, potențialul turistic al țării.

9

În PMAN s-au adunat peste 50 de participanți: ghizi de turism, jurnaliști și bicicliști. La ora 10:00, cicliștii au făcut un mic spectacol cu bicicletele, fluturând drapelele Combinatul de Vinuri de Calitate “Mileștii Mici”. Peste un sfert de oră, cicliștii au plecat din Piață și au pedalat până la „Mileștii Mici”. Pe traseu, cicliștii au făcut mai multe opriri ca să-și mai tragă puțin sufletul, să bea apă și să se fotografieze.

39

Ghizii de turism și jurnaliștii au urcat într-un microbus, pus la dispoziție de agenția de turism Tatrabis. Aceștia a pornit din PMAN și au mers până la Mileștii Mici. Pe traseu, microbusul a făcut câteva opriri pentru ca jurnaliștii și ghizii de turism să se fotografieze împreună cu bicicliștii.

2a

La ora 11:00 am ajuns la Combinatul de Vinuri de Calitate Mileștii Mici. Directorul ne-a povestit istoria combinatului de vinuri, iar doi tineri frumoși, îmbrăcați în haine tradiționale ne-au întâmpinat cu pâine și sare.

5a

10960807_10205595188976127_937324269_o

11009483_10205595179775897_884368941_o

4a

42

Startul cursei de alergări a fost dat la intrarea în orașul vinicol subteran Mileștii Mici.  Peste 30 de jurnaliști și ghizi de turism au alergat prin galeriile orașului vinicol.

11017253_10205595212096705_1209117217_o

A fost o premieră pentru toți participanții să facă sport prin bulevardele umbrite și pe străzile cu șiruri lungi de butoaie și sticle cu vin. Fiecare a simțit spiritul vremurilor de odinioară în aceste tuneluri calcaroase, dar și nivelul ridicat de umiditate.

6

A fost o experiență inedită și emoționantă în regatul vinicol de la Mileștii Mici. În timpul cursei de alergări, strigam cu toții denumirile străzilor: Cabernet, Aligote, Codru, Fetească, Pinot, Muscat… . Printre butoaiele și sticlele prețioase acopreite de pânză de păianjen și praf secular, am alergat cu o poftă de viață nemaipomenită. A fost o alergare emoționantă  în timp printre aceste galerii, descoperind urmele istoriei, dar și tradițiile și obiceiurile străbunilor noștri.

IMG_0576

Cursa de ciclism în orașul vinicol Mileștii Mici a avut un traseu diferit față de cursa de alergări.

IMG_0560

Participanții au avut parte și de o excursie în orașul vinicol subteran “Mileștii Mici”, degustări din cele mai alese vinuri…

5

DSC_0175

7

3

4

56

57

62

71

80

DSC_0176

IMG_0519

IMG_0656

La finalul evenimentului toți participanții au fost premiați cu diplome de participare.

2

1

85

Ziua Internațională a Ghidului de Turism este sărbătorită anual pe data de 21 februarie în toată lumea. Prima ediție a fost sărbătorită în anul 1990, eveniment lansat de către Federația Mondială a Ghidului de Turism și atunci au participat 15 țări. În prezent, Ziua Internațională a Ghidului de Turism este sărbătorită în peste 75 țări din întreaga lume.  

1a

10a

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s