Craiova – La pas prin capitala Olteniei

Craiova, ROMÂNIA – 

Am fost la Craiova într-un weekend. Nu am văzut mare lucru și nici nu pot spune că este un oraș turistic. În schimb aceasta destinație este perfectă pentru o promenadă la sfârșit de săptămână.

DSCF2150

Craiova este un oraș mai puțin agitat, cu oameni mai puțin grăbiți, cu zone frumoase și pline de verdeață, cu strazi largi și cu numeroase construcții vechi: biserici, case și palate boierești sau alte construcții laice….Craiovenii au clădiri frumoase, pline de istorie, bine păstrate și atrăgătoare.

DSCF2123

Nu am visat niciodată să ajung la Craiova. Acest oraș nici nu se afla în lista destinațiilor mele de călătorie. Dar vizitându-l am fost impresionat. Am mers la pas prin Bănie și am vizitat numeroase obiective turistice. Arhitectura clădirilor din centrul orașului te oprește preț de câteva minute bune.

DSCF2119

Istoria spune că în Craiova de azi se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava, încă din perioada 400-350 î.Hr. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriana, o hartă probabil din anul 225 d.Hr.

DSCF2129

În acest oraș ai impresia că ai prea multă libertate. Poți cutreiera străzile la pas fără nicio problemă. Centrul istoric al orașului a fost reabilitat anul trecut și acum te poți bucura de o zonă pietonală cu străzi pavate cu granit, mobilier stradal cu design de epocă, felinare, fântâni şi statui.

DSCF2143

Clădirile pe care le-am vizitat sunt: Clădirea perfecturii, Teatrul Național Marin Sorescu, Universitatea din Craiova care în trecut găzduia Palatul de Justiție, Primăria Craiova, Palatul Jean Mihail, Biserica Sf. Dumitru, Opera Română Craiova, Biserica Madona Dudu din Craiova, Muzeul Olteniei.

DSCF2145

Dar v-ați întrebat oare care este originea numelui actual al orașului? Se spune că acest subiect a stârnit multe controverse și plutește în legendă. Singurul lucru care se poate spune cu certitudine este că numele vine de la slavonescul „kralj” (rege, crai). „Craiova” poate însemna ținut, țară, națiune și a fost dată probabil de slavii care au numit așa populația latină-romană din cetatea naturală a Craiovei – națiunea sau ținutul.

DSCF2135

În continuare vreau să aflați cum ajungeți la Craiova. Eu am plecat din București, deci urmați traseul prin Pitești, Slatina cu destinația finală Craiova. Dacă mergi cu trenul la Craiova, cel mai ieftin bilet poate fi  de la 30 – 60 lei (durata: 3 ore și 36 min), iar dacă călătorești cu mașina, biletul  variază între 28-40 lei (durata: 2 ore și 24 min).

DSCF2153

Transportul local al Craiovei este dotat cu tramvaie și autobuze. Tarifele pentru tramvai și autobuz sunt 2 lei, 2,50 lei și 3 lei. În Craiova se poate circula și cu taxiul, orașul având peste 10 firme de taxi.

DSCF2106

Craiova este împărțită în 17 cartiere. Printre ele se numără și cartierul Craiovița Nouă cu o populație de peste 100.000 de locuitori.

DSCF2132

Trebuie să știți că CS Universitatea Craiova este cea mai renumită echipă de fotbal din Oltenia. Clubul Universitatea Craiova este unul dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din România fiind și prima echipă românească de fotbal ajunsă în semifinalele Cupei UEFA ediția 1982-1983.

DSCF2375

Echipa joacă pe stadionul Ion Oblemenco din anul 1966, atunci fiind construit, inițial numindu-se stadionul Central. După moartea celui mai iubit dintre jucătorii echipei, Ion Oblemenco, s-a luat hotărârea ca stadionul să preia numele idolului Băniei.

DSCF2373

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s