Escapadă la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia

Mogoșoaia, ROMÂNIA –

Da, recunosc uneori Bucureștiul mă plictisește! Știu că mulți dintre voi nu îmi veți da dreptate. Știu că mă veți contrazice cu argumente care mai de care, dar eu știu că am dreptate. Așa că vă rog să vă uitați în jurul vostru și să descoperiți frumusețile din jurul Bucureștiului. Alegeți o destinație și evadați din capitală!

Ofer cu bucurie din timpul meu destinațiilor din jurul Bucureștiului. E o plăcere să meditezi într-o oază de verdeață cu încărcătură istorică. Vin aici în fiecare anotimp și totul e diferit de fiecare dată.

DSCF4031

Istorie, religie, natură și…noi muritorii de rând. Admir acest tablou și nu mă satur. Atâtea poți să vezi și să admiri în acest colț desprins parcă din poveste. Sper să nu vă plictisesc cu această descriere, dar ca să nu vorbesc prea mult vă îndemn să ieșiți din casă acum și să apeși pe accelerație spre destinația finală – Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

DSCF4004

Nu îți ia mult timp ca să ajungi până acolo. La o jumătate de oră de mers cu mașina din București ajungi la Palatul Mogoșoaia.

Palatul a fost construit de Constantin Brâncoveanu pentru fiul său Ștefan, fiind construit după 20 de ani de posesiune a acestui loc. La început era o zonă sălbatică cu poieni și păduri. Istoria spune că Brâncoveanu era un iubitor de natură. La Palat putem admira câțiva arbori care datează din vremea lui Brâncoveanu: un nuc secular, steajari seculari.

DSCF4037

Mogoșoaia nu înseamnă doar un parc imens. Nu vii aici doar pentru aerul curat. Povestea acestui loc este extraordinară. Palatul Mogoșoaia a fost ridicat la 1702 reprezintă una din cele mai mari realizări brâncovene. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoș care deținea pământul pe care a fost construit.

DSCF4019

Palatul a aparținut lui Constantin Brâncoveanu și descendenților săi timp de 120 de ani. După execuția lui Brâncoveanu în 1714, palatul a fost transformat în han. După moartea lui Grigore Brâncoveanu, palatul a rămas moștenire fiicei sale adoptive Zoe Mavrocordat. Prin căsătoria ei cu domnitorul Gheorghe Bibescu, palatul a trecut în familia acestuia. Palatul rămâne în proprietatea familiei Bibescu până în 1947, timp în care imobilul a fost supus mai multor lucrări de renovare inițiate de Nicolae Bibescu și continuate de Marta Bibescu.

DSCF4034

Ce puteți vizita la palat?

Biserica Sf. Gheorghe, ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul  1688. A fost decorată cu frescă în 1705.

DSCF4017

Cuhnia (bucătoria brâncovenească) a fost construită în anii 1681 – 1702. Turnurile de ventilație au fost refăcute în 1965.

DSCF4024

Palatul, terminat de Constantin Brâncoveanu în anul 1702 și dăruit fiului său Ștefan. A fost restaurat integral de Martha și George Valentin Bibescu în anii 1912 – 1927.

DSCF4031

Casa de oaspeți, ridicată de  Nicolae G. Bibescu în 1870 pe amplasamentul unui conac din sec.  XVII,  a fost refăcută de arhitectul George Matei Cantacuzino în anii 1922 – 1930.

Turnul porții, înălțat înainte de 1702, a fost restaurat în anii 1930 și 1980.

DSCF4027

În ghețărie, în verile  de dinainte de 1900, se păstrau sub stuf blocuri de gheață din Lacul Mogoșoaia. Construcția a fost resturată în  anul 1960.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

 

Reclame

Un gând despre “Escapadă la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s