Vara asta merg pe litoralul românesc

Pe litoralul românesc m-aș întoarce oricând! Soare, plajă, nisipul fin, valurile, barca, bronzul perfect, fetele frumoase, emoțiile, fluturii în stomac, automatele pline cu înghețată, viață de noapte, apusul, clarul de lună și Marea…

Se spune că în România orice turist poate să găsească plaja perfectă. Și asta pentru că pentru fiecare “plajă perfectă” poate să însemne altceva. Pentru unii contează calitatea nisipului, apa, peisajul înconjurator, pentru alții facilitățile oferite de companiile de turism și zonele din jurul plajei.

1

Eu am vizitat anul trecut litoralul românesc și am explorat fiecare stațiune. Fie că acum ți-ai oținut majoratul, ești proaspat căsătorit, vrei să petreci o vacanță cu copiii la mare, sau ești petrecărețul convins, stațiunile de pe litoralul românesc îți vor satisface dorințele călduroase ale verii. Fiecare zonă are povestea ei și vă recomand să mergeți vara asta întruna din cele 10 stațiuni și să vă bucurați din plin de mare și de frumusețea locurilor.

1993 198

Stațiunea Mamaia este destinația de lux a verii. Aici este punctul de atracție a celor cu valută în buzunare. Evenimentele mondene și cluburile de lux îi atrag în fiecare an pe cei care își doresc o vacanță în care să-și satisfacă toate poftele. În Mamaia, plaja are un nisip fin, poți trăi o experiență frumoasă cu telegondola sau să te aventurezi la Aqua Magic.

DSCF0719

02

Fiind considerată o stațiune balneară, Eforie Nord îți poate oferi o vară plină de relaxare. Stațiunea îți oferă o vacanță de neuitat, plaja este curată, viața de noapte este plină de curiozități, iar restaurantele au meniuri cu cele mai gustoase delicatese. De asemenea, aici poți merge în larg cu vaporașul. Costă în jur de 10 lei, iar senzația este incredibilă. Eu am stat cel mai mult în Eforie Nord, iar experiența a fost de vis. Am stat la Hotelul Vis*** de pe strada Mării.

2

023

Eforie Sud se află între lacul Techirghiol și Marea Neagră. Pentru iubitorii de natură, Eforie Sud este destinația perfectă. Aici veți găsi mult spațiu verde și bineînțeles foarte multă liniște. De asemenea, cei care își doresc să își revigoreze organismul, nămolul și apa sărată vă stă la dispoziție și le puteți „exploata” în beneficiul sănătății. Plaja are o lungime de 2 km. Aici te poți plimba pe faleza stațiunii, să te bucuri de reprezentațiile în aer liber la Teatrul de vară sau poți să te aventurezi la parcul de distracții.

DSCF0695

0987

La Costinești viața bate filmul, iar tineretul se distrează la greu. Studenții vin aici pentru că prețurile sunt mai accesibile, iar distracția este setată pe ritmul non-stop. Muzică, dansuri și nebunie. Aici se dansează fără inhibiții. Îndrăgostiții de sporturi nautice au ocazia să se bucure aici din plin.

DSCF0723

94108543

Olimp este o stațiune modernă, iar faleza înaltă îți oferă o panoramă spectaculoasă  asupra Mării Negre. Aici se organizează diverse evenimente, în special unele show-uri tv. Aici veți găsi o plajă sălbatică preferată de nudiștii care se bucură din plin de soare. De asemenea, stațiunea are un aer occidental și este solicitată de cei care doresc o vacanță nelipsită de terapii de relaxare.

DSCF0722

02580

Când am ajuns la Neptun am crezut că intru într-un parc natural. De ce? Pentru că aici este foarte multă verdeață și sunt multe parcuri îngrijite. Stațiunea Neptun este una din cele mai frumoase de pe litoralul românesc. Aici te poți bucura de plajă, dar și de un moment de lectură într-o zonă verde, împădurită și înconjurată de lacuri. Aici se organizează cinema în aer liber, poți merge la un parc de distracții sau să te bucuri de soare pe o plajă cu nisip fin, La Steaguri.

m1

-93185492

Fiecare copil își dorește să vină la Jupiter. Considerată stațiunea familiilor și copiilor, Jupiter îți îndeplinește cele mai mari dorințe. Stațiunea are o plaja lată cu nisip fin și este dantelată de golfulețe. Te poți da cu skijetul, poți face scufundari, dar și plimbări pe aleile umbroase sau prin Pădurea Comorova.

DSCF0693

9-24865

Numele de astăzi al stațiunii, Mangalia, vine de la Pangalia, care în greaca bizantină însemnă „cea mai frumoasă”. Am început bine. Iubitorii de istorie se vor îmbogăți cultural de poveștile din zonă și vor resimți viața acestei colonii antice întemeiată de greci și care purta numele de Callatis (de la râul Calles din Asia Mică). Mangalia are un port maritim, dar este considerată și o stațiune baleneoclimaterică. Această stațiune este bogată în izvoare minerale. În timpul liber, turiștii au ocazia să facă o plimbare pe cal oferită de herghelia Mangalia. Turiștii se pot plimba pe faleză sau chiar pot lua lecții de echitație.

DSCF0698

94-3154

Fiind una dintre cele mai mici stațiuni de pe malul Mării Negre, 2 Mai este foarte căutată mai ales de către orășeni, persoane de până în 40 de ani, care caută liniștea pe care nu o pot găsi în alte stațiuni. Stațiunea 2 Mai este un sat care face parte din comuna Limanu. Istoria satului poartă amprenta fondatorului său, M. Kogălniceanu și a lipovenilor, populația de origine rusă care s-a stabilit aici. Dacă vă tentează să vedeți și urmele culturii lipovenești, poți căuta casele lipovenilor, care sunt oameni primitori și vă pot servi și cu produse culinare autentice. Casele lipovenești sunt văruite în culori vii, precum bleu sau verde deschis. La 2 Mai vin oameni tineri și veseli, de multe ori vin cu un cort și se așează pe sau lângă plajă, dar și la pescuit, împreună cu localnicii.

DSCF0705

92-58

În Vamă nimic nu este interzis. Nonconformiștii și petrecăreții întâlnesc mereu zorii zilei. Tinerii vin în fiecare an aici pentru că prețurile sunt mici. Când ajungi în Vamă simți Libertatea și plăcerea de a trăi totul la maximă intensitate. Un simbol al stațiunii este epava care se află la câteva sute de metri de mal. Eu am fostul anul trecut în Vama Veche, iar spiritul de vamaiot este nebunesc. Intimă și sălbatică, plaja este populată și noaptea de tineri care se aduna în jurul focurilor de tabără și ascultă acorduri de chitară. Mi-aduc aminte că atunci când m-am plimbat pe faleza spre Bulgaria am surprins o zonă puțin mai sălbatică unde erau foarte multe rulote și turiști străini.

0

Stațiunile Saturn, Venus, Cap Aurora și Năvodari sunt și ele vizitate de foarte mulți turiști, dar deocamdată încă nu am ajuns acolo. Sper să ajung vara asta și să mă bucur din plin de Marea Neagră și de nisipul fierbinte.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s