Da’ ce ai căutat acolo, la Cetatea Rupea?!

Rupea, jud. BRAȘOV –

Am ajuns la Cetatea Rupea dintr-o întâmplare. Ținta mea turistică era Sighișoara, dar fiind în trecere prin zonă mi-am zis să o descopăr. Nu vizitasem până atunci niciodată cetatea şi sincer nu aveam cine știe ce aşteptări. Dar m-am înşelat.

1

La Cetatea Rupea am simțit cu adevărat aerul vechi al istoriei. De departe când am văzut-o am rămas mut de uimire. Este atât de impunătoare…Doi cai roșcați care pășteau lângă Cetate au nechezat atât de puternic când ne-au văzut 😀 Semn că demult așteptau noi vizitatori.

La Cetate am ajuns foarte ușor pentru că drumul este modern și asfaltat.

2

Lângă cetate sunt două parcări cu peste 100 de locuri. La intrare în cetate mi-am cumpărat un bilet și am urcat până în vârful acesteia.  Acolo sus am avut parte de o panoramă de neuitat. Taxa este mică, după părerea mea, şi anume 10 lei.

3

Cetatea Rupea este situată la întretăierea drumurilor care făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească (Valahia).  Cetatea acoperă o suprafaţă de aproape 11 ha cu ziduri, turnuri şi curţi interioare și este una dintre cele mai vechi fortificaţii din judeţul Braşov. A fost atestată în anul 1324 sub denumirea de castrul Kuholm. Cetatea a servit ca ultim loc de refugiu al sașilor răsculați împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei. În secolul al XV-lea, cetății de sus i se adaugă cetatea de mijloc, care este mai apoi lărgită la începutul secolului al XVII-lea.

3a

Am dat o tură prin cetate, am mai citit câteva panouri, m-am plimbat la pas pe aleile pietruite şi am admirat foarte încântat toate locurile din Cetate. Zidurile masive sunt împresionante, apar ca nişte crestături imense, într-un zig-zag măreţ. Un asemenea loc ar fi trebuit să-l facă şi pe cel mai nebun războinic să renunţe la cuceriri. Forţăreaţa este iluminată pe timpul nopţii, astfel că priveliştea din drumul naţional este una superbă.

Ce mi-a plăcut foarte mult este că sunt multe detalii care dau personalitate locului:

Turnul Porții este turnul principal al Cetății de jos. Datează din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Turnul este prevăzut cu crenele și guri de scurgere a păcurii. În fața porții a existat un șanț adânc (gura de lup) peste care se așeza cu ajutorul scripeților un pod mobil. Lăcașul scripeților și cadrul podului de lemn pot fi văzute pe fațada de nord a turnului.

4

Magazia Militară este situată lângă Turnul Porții, așezată paralel cu zidul de incintă. Destinația inițială a fost de grajduri sau depozite. În secolul al XVII-lea, magazia militară a fost extinsă, iar în 1819, conform unei inscripții parietale, supraetajată.

Turnul Slăninii este un turn complet ieșit în afara zidurilor cetății construit cu trei nivele. Pe laturi este prevăzut cu crenele de tragere  cu arme de foc. Nivelul de sus era ocupat de camera de gardă pe timpul în care în cetate se aflau militari. Ulterior acest turn a avut rol de păstrare a rezervelor de slănină a locuitorilor din oraș de unde și denumirea dată acestuia.

4a

Fântâna se află în imediata apropiere a Turnului Slujitorilor și a fost terminată în jurul anului 1613, în timpul judelui regal David Weirauch. Fântâna are o adâncime de 41 de metri și inițial a avut un ghizd din piatră frumos profilată, părți ale acesteia au fost descoperite în timpul lucrărilor și sunt amplasate în vecinătatea acestei.

5

Turnul Slujitorilor a fost construit împreună cu celelate ansambluri ale Cetății de jos la începutul secolului al XVII-lea. Are trei nivele dintre care unul semiîngropat, toate prevăzute cu crenele pe laturile exterioare. Documentele îl menționează în anul 1644.

Poarta Cetății de Mijloc a fost construită după distrugerea cetății de către turci în anul 1421. De-a lungul timpului o parte din instalațiile aferente Porții s-au ruinat și ulterior demolate.

6

Capela este situată pe latura de vest a Cetății de Mijloc. Construcția a avut inițial un rol de apărare. O serie de inscripții religioase din 1650 și 1718, astăzi pierdute, au determinat pe unii cercetători să-i confere funcția de lăcaș de cult.

Turnul Cercetașilor este cel mai putenic turn și până la construcție celei de-a doua incinte reprezenta principalul fort al cetății. Acest turn a avut trei nivele și are astăzi crenele înrămate cu cadrul de lemn de stejar și prevăzute cu dispozitiv de închidere.

7

Turnul Pentagonal a fost construit în secolul al XV-lea și este cel mai important și cel mai bine conservat turn al cetății. Turnul a fost menționat pentru prima dată în 1678.

Căsuțele b,c,d. În secolele XVI-XVII în interiorul cetății erau aproximativ 100 de locuințe. Acest ansamblu de trei căsuțe este singurul conservat până la nivelul acoperișurilor. De regulă, primul nivel al acestor locuințe era destinat depozitelor și atelierelor, numai etajul fiind amenajat pentru locuire.

8

Căsuța din vârf este situată în cel mai înalt punct al cetății și a fost menționată în diverse documente cu denumiri diferite: „Camera de sus” (1664) sau „Camera nouă” (1792). E posibil ca această construcție să fie amplasată pe locul unui vechi donjon ce apare într-o reprezentare grafică a întregii cetăți din 1735.

DSCF4695DSCF4696DSCF4699DSCF4710DSCF4722DSCF4723DSCF4728DSCF4730DSCF4733DSCF4737

Informațiile prezentate mai sus sunt preluate din broșura primită gratuit de la casa de bilete a Cetății.

Programul de vizitare a Cetății Rupea:
  • 1 noiembrie – 31 martie – 9 – 17
  • 1 aprilie – 31 mai – 9 – 20
  • 1 iunie – 31 august – 9 – 21
  • 1 septembrie – 31 octombrie – 9 – 19
Cât costă un bilet de intrare?

10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

Galerie foto: Mircea Mitrofan

Reclame

2 gânduri despre “Da’ ce ai căutat acolo, la Cetatea Rupea?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.