O vizită „amețitoare” în cramele Zarea

București, ROMÂNIA –

Nu aveam planificată vreo vizită acolo și nici nu credeam că voi avea parte de o călătorie prin cramele de producere a vinului spumant de la Zarea. Am vizitat secția de îmbuteliere, iar în secția de fermentare am gustat în premieră un pahar cu vin spumant imediat după ce a fost produs. Am avut norocul să descopăr și procesul de producere a vermuturilor doar pe bază de plante și ce tehnologii folosesc specialiștii de la ZAREA.

4

La ZAREA am văzut pentru prima dată cramele pline de tancurile cu vin spumant de 20 de mii de litri. Un inginer tehnolog ne-a explicat procesul de fermentare în tanc  a vinului spumant și am aflat că parametrii calității sunt aceeași atât la fermentarea în tanc cât și la fermentarea în sticlă.

9

Gustul sofisticat al unui spumant se obține și prin metoda tradițională de fermentare în sticlă. Vinul ales cu atenție este îmbuteliat și depozitat în pivnițe timp de 10 luni. Fermentarea necesită o atmosferă, umiditate și temperatură specifică. La finalizarea procesului de fermentare, sticlele sunt puse înclinate pe standuri speciale. Acest lucru permite limpezirea lichidului și depunerea impurităților rezultate în urma fermentării în dopul sticlei.

10

Fermentarea vinului de calitate superioară se realizează sub temperatura controlată în rezervoare etanșe. Odată ce vinul atinge gradul perfect de îndulcire și nivelul specific de presiune, nivelul de oxigen este redus, ceea ce garantează păstrarea caracterului fructat al vinului. Rezultatul acestui proces este un vin proaspăt, fructat și echilibrat.

13

La ZAREA am degustat Athenee Palace, cel mai bine vândut spumant din România din ultimii 50 de ani. Am analizat gustul, aroma, dar și culoarea. Un spumant elegant, demisec, bine echilibrat și plăcut la gust. Am aflat cât de importantă este consistența perlajului și a spumei, a grosimii acestora, dar și despre culoarea naturală a vinului spumant.

2

Mereu m-am întrebat ce se întâmplă în spatele unui vin îmbuteliat.  După degustare am devenit ….vorbăreț. Și vesel. Și am fost duși în secția de îmbuteliere, unde ni s-a explicat procesul: aici se spală sticla, aici se umple cu vin, aici se pune dopul, aici se pune capișonul, aici se pune timbrele, aici se pune eticheta sau contraeticheta, aici se împachetează sticlele și se predau la depozit. În fiecare zi se reușește îmbutelierea a trei tancuri (un tanc are 12 tone de vin spumant).  Timp de opt ore, dintr-un tanc se reușește îmbutelierea a 15 mii de sticle de 0,75 l.

8

Compania ZAREA reprezintă expresia tradiției și experienței în producția de vin spumant și băuturi spirtoase din Romania. ZAREA S.A este unul dintre principalii jucători din piața românească de băuturi alcoolice, având un renume de peste 60 de ani și o expertiză încă din 1912. În portofoliul său se regăsesc 14 branduri locale și internaționale de tradiție care acoperă segmentele de vin spumant, vermut, bitter, brandy, lichior, vodka și băuturi spirtoase albe. În prezent, ZAREA S.A. face parte din grupul Schloss Wachenheim AG, liderul mondial în producerea vinului spumant.

5

Compania ZAREA își are rădăcinile la 1912 când Wilhelm Mott, după ce deprinde principiile de bază ale producerii vinului spumant în Germania, înființează în Bucuresti propria Casă de Vinuri Spumante – Mott & Fils. Experiența importată, calitatea strugurilor românești și atenția nemțeasca la detalii au susținut creșterea Casei de Vinuri. Astfel că, în 1929, aceasta reușea să producă peste 100.000 sticle de spumant de înaltă calitate. În 1948 capacitățile de producție Mott & Fils au fost naționalizate alături de cele ale caselor de vin Doctor Bazilescu și Reihn, căpătând numele de ZAREA.

11

Produsele ZAREA: Zarea 100 (Regina spumantelor din România); Zarea Diamond Collection; Zarea Crystal Collection, Zarea Prosecco, Zarea Bellini (piersici), Zarea Fruits Colletion (piersici sau căpșuni); Athenee Palace; Dorato; Robby Bubble (pentru copii); Zarea 5 Stele;  Milcov (classic sau black); Arad (brandy); Moldova (brandy); Stalingrad Vodka; Stalingrad Bison Gras; Stalingrad Lemon; Malichnaya Dry Spirit; Polskaya Dry Spirit; Corrido (Para la Fiesta ,Vino Rosso și Apple); Carpaten Classic; Zarea Aperitive (Zarea Biaco, Zarea Rosso, Zarea Dry,  Zarea Cherry); Florentino (Vișine, Piersici, Fructe de pădure, Căpșuni, Mentă, Afine, Ciocolată Cafea, Ciocolată cu Rom).

71914212720171526

ois

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s