SILVOTURISMUL – o nouă formă de turism în Moldova

Ce potențial are Republica Moldova în domeniul silvoturismului? Există itinerarii turistice prin pădurile Moldovei? În ce activități poate fi implicat un turist dacă alege un astfel de traseu? Există un program național de dezvoltare a silvoturismului în Moldova? La aceste întrebări vom încerca să găsim răspunsul.

Ce înseamnă silvoturismul?

Silvoturismul este o formă de turism care pune în valoare frumuseţea peisajelor pădurilor, cu binecunoscuta varietate a structurilor, formelor şi coloritului. Silvoturismul este practicat prin intermediul cabanele şi cantoanele sivice special amenajate în acest sens şi se poate deşfăşura în siguranţă sub îndrumarea personalului de teren al ocoalelor silvice și coordonat de autoritatea centrală silvică, agenția de stat „Moldsilva”.

Ce resurse forestiere sunt în Moldova?

Potrivit agenției „Moldsilva”, în prezent, fondul forestier naţional constituie 12,7% din teritoriul ţării (tabelul 1). Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri (87,2%) se află în proprietatea statului, restul fiind deţinute de primării (12,2%) şi doar 0,6% – de proprietari privaţi. Deşi are o participare relativ nesemnificativă, fondul forestier, proprietatea privată, este în continuă creştere, comparativ cu anul 2005 efectiv s-a triplat ca suprafaţă şi pondere.

Pădurile aflate în gestiunea unităţilor administrativ-teritoriale (54,5 mii ha sau 13% din fondul forestier naţional) sunt încadrate în categoria pădurilor de protecţie a terenurilor şi solurilor, precum şi de protecţie contra factorilor climatici şi industriali dăunători.

tb

Specialistul silvic Natalia Suruceanu a declarat: “Silvoturismul are potențial? Răspunsul: și da și nu. În urma activităților antropice, în mare parte au fost defrișate/substituite suprafețe mari de padure. În rezultat, astăzi nu mai avem păduri virgine. Codrii descriși în detaliu de Dimitrie Cantemir din pacate nu mai sunt. Fragmentarea suprafețelor împădurite prezintă o imagine ciopârțită și fără  interes pentru turiști. R. Moldova se află la confluența a 3 zone bio-geografice, respectiv structura pe specii a suprafețelor împădurite variază de la nord la sud, formând mai multe tipuri de pădure pe o suprafață relativ mică.

Dezvoltarea silvoturismului în viziunea mea ar reprezenta un mijloc practic de conștientezare a populației despre importanța biodiversității forestiere în ansamblu și ar mai reprezenta un suport financiar suplimentar de salvare a pădurilor endemice în spațiul dintre Nistru și Prut de la procesul de extindere accentuat în ultimii ani (pădurile de stejar și mesteacăn regiunea de nord a Moldovei și cele de fag din centrul țării) sau pentru împădurirea de suprafețe noi”.

12Naslavcea_110810_023

În ce activități poate fi implicat un turist în pădurile din Moldova?

Silvoturismul reprezintă o nouă categorie de turism care ar trebuie să fie din ce în ce mai atractivă pentru turiștii din Moldova, dar și din străinătate. Silvoturismul este un alt fel de turism decât cel cu care ne-am obișnuit până acum. Acesta se bazează pe resurse naturale, care există deja și care trebuie doar valorificate. Silvoturismul oferă posibilitatea petrecerii unui concediu relaxat în pădurile Moldovei. Administrațiile locale și cei care activează în turismul rural au un rol important ca să încurajeze acest segment în Moldova. Acest gen de turism ar putea promova și include unităţile silvice din Republica Moldova în circuitul turistic intern şi internaţional.

Turiștii care optează pentru silvoturism motivează alegerea prin faptul că își doresc să se reîntoarcă la natură, să aibă o odihnă activă, să consume alimente proaspete din gospodăriile gazdelor, să practice sport, să vâneze, să pescuiască sau să facă drumeții prin pădure. Silvoturismul din Moldova este slab dezvoltat din cauză că în primul rând se degradează imaginea peisajului natural, lipsa infrastructurii de agrement, lipsa infrastructurii de acces și pierderea valorilor culturale ale satelor.

full-zip-line-thru-forest-in-turrialba

În primul rând trebuie să construim cabane în diferite raioane ale țării pentru ca turiștii să aibă unde să se cazeze și să stea mai mult timp în zona respectivă. Un alt aspect important sunt serviciile de calitate, astfel încât să fie atrași cât mai mulți turiști străini, servicii de ecoghidaj, materiale video cu peisaje  din zonă, pliante, hărți turistice, suveniruri cu specificul zonei, instalarea panourilor turistice și a toaletelor ecologice. Dacă se va ține cont de aceste aspecte importante în dezvoltarea silvoturismului, turiștilor le va rămâne doar să se bucure de liniștea pădurii, de peisajele din jur, de rezervațiile naturale, de preparatele tradiționale și de multe altele.

5163773fbb802.preview-620

Silvoturismul din Moldova ar putea oferi turiștilor o listă variată de posibilități de petrecere a timpului liber. Pe lângă activitățile de vânătoare și pescuit, se pot organiza drumeţii pe trasee turistice oficiale, curse de alergări și ciclism, expediții ecologice, camping, excursii călare pe trasee desemnate special, excursii cu ghizi turistici specializați (excursii pentru descoperirea florei și faunei, arborilor seculari, excursii în activitățile parcurilor, rezervațiilor naturale, excursii în comunitățile locale), culesul fructelor de pădure, a ciupercilor și a plantelor medicinale, concursuri pentru elevi și tineri în pădure, vizite la muzeele naturale din ariile protejate, vizitarea mănăstirilor sau bisercilor situate în păduri sau în imediata apropiere a acestora, sporturi de iarnă, plimbări cu sania sau cu căruța trasă de cai, sporturi extreme, canopying, trasee de escaladă, zboruri cu tiroliene, cățărări în copaci, plimbare cu barca, participare la instalarea focului de tabără lângă cabană, implicarea turiștilor la prepararea bucatelor tradiționale la ceaun, realizarea reportajelor sau filmelor în natură și multe altele.

INFOGRAFIC SILVOTURISM

În Republica Moldova există 52 de rezervații naturale silvice cu o suprafață de 5001 ha.

Top 11 peisaje forestiere din Moldova care pot fi vizitate de turiști:

 1. Rezervația „Pădurea Domnească”
 2. Rezervația „Codrii”
 3. Rezervația „Plaiul Fagului”
 4. Rezervația „Prutul de Jos”
 5. Zimbăria din  rezervația „Pădurea Domnească”
 6. Țara Bâtlanilor
 7. Rezervația naturală silvică “Vâșcăuți”(Orhei)
 8. Padurea Ocnița
 9. Padurea Cabac (Ungheni).
 10. Padurea Nemteni (Hîncești).
 11. Padurea Flamânda.
Legendele pădurilor din Moldova povestite turiștilor

În timpul activităților practicate în cadrul natural, localnici le pot furniza turiștilor povești și legende locale despre pădurile din zonă sau despre arborii seculari. Un exemplu în acest sens este stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobâlnea, r. Șoldănești care are o vârstă maximă de circa 700 de ani. Un alt exemplu care ar trezi un mare interes turiștilor ar putea fi povestea Codrilor din inima Moldovei.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au venerat pădurile şi în consecinţă le-au populat cu zeităţi şi entităţi fantastice deosebit de variate. Folclorul fiecărei culturi şi civilizaţii care s-a dezvoltat în strânsă legătură cu pădurile cuprinde relatări şi menţionări ale unor asemenea entităţi. Mai aproape de zilele noastre, au început să fie observate şi înregistrate în unele păduri o serie de situaţii sau manifestări fie inexplicabile și pline de mister.Pădurile din Moldova ascund taine și întâmplări necunoscute încă de turiști. Există turiști atrași de aceste povești, de aceste locuri, de pădurile bătrâne care provoacă mulți fiori și adrenalină. Pentru un turist obişnuit, simplul act al aventurării într-o pădure pe timp de noapte, duce la trezirea spaimelor. Unele dintre acestea ascund între copacii lor istorii bogate. Locuri de bătălie, comori îngropate, sacrificii înspăimântătoare și multe altele. Nu-i de mirare că aceste păduri stârnesc interesul tuturor, de la cercetători la simpli turiști curioşi.

Stejarul lui Ștefan cel Mare (s.Cobîlea, r. Șoldănești)
Stejarul lui Ștefan cel Mare (s.Cobîlea, r. Șoldănești)

Țările unde se dezvoltă mai mult sau mai puțin silvoturismul: România, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Rusia, Canada, SUA, India, China, Costa Rica, Brazilia, Argentina, Australia, Indonezia, etc.

7 țări care câștigă bani și turiști din silvoturism:

1. România

Moldova poate învăța din experiența de peste Prut. De exemplu, România propune turiștilor servicii de ecoghidaj și vă puteți caza în cabanele silvice la prețuri avantajoase. Puteți vizita o mulțime de arii protejate (parcuri naționale, parcuri naturale, rezervații naturale, etc.), aveți posibilitatea să faceți un picnic în mijlocul naturii în spații amenajate; puteți pescui în lacurile din păduri sau puteți vizita obiective culturale sau religioase  amplasat în fondul forestier. Românii au realizat și studii în domeniul silvoturismului, iar zona Maramureșului este împânzită de cabane (Video 1 și Video 2). În 2006 Romsilva deținea 260 de cabane de vânătoare, iar veniturile din închirierea acestora în același an au ajuns la 500 de mii de euro.

2. Germania

În Germania veți avea parte de numeroase oportunități în Pădurea Neagră. Ca să descoperiți peisajele naturale vă stă la dispoziție ghizi foarte bine pregătiți. Pe lângă traseele pentru drumeții, aveți oportunitatea să încercați traseele pentru ciclism montan. Traseele au marcaje și locuri special amenajate pentru a nu deranja animalele și păsările. Nemții și-au construit cabane ecologice în pădure, iar turiștii pot închiria o cameră la prețuri accesibile.

3. Slovenia

Slovenia mai este numită și Țara Pădurilor. În această țară veți găsi programe speciale pentru turiști, fie că este vorba de drumeții, expediții turistice, ciclism montan sau hipism.

4. Jamaica

Jamaica este o  țară insulară din Marea Caraibilor cu o populație de peste 2 milioane de locuitori. În această țară silvoturismul atrage foarte mulți turiști, iar una din cele mai populare atracții este Zip-Line.

5. Costa Rica

Silvoturismul din Costa Rica se bucură de popularitate, iar turiștii aleg să-și petreacă vacanțele în inima pădurilor virgine. Locuitorii din Costa Rica, iubitori de adrenalină, aleg o excursie de tip Tranopy Tour sau Bobsled Ride.

6. Brazilia

Cred că cele mai bine organizate itinerarii silvoturistice sunt în Brazilia. Turiștii își pot alege din mai multe oferte sau programe turistice. Un tur durează aproximativ între 5-6 ore și include servicii de ghidaj, transport și o experiență incredibilă (Tree Canopy Tour in Rio; Pico Da Tijuca Hiking Tour; Corcovado Hiking Tour sau Sugar Loaf Mountaineering Tour)

7. India

India este bine pusă la punct în domeniu silvoturismului, iar printre traseele turistice se numără: Elephant Safari Tour; Bird-Wathing Tour; Photography Tour; Tiger-Spotting Tour sau Jeep Safari Tour.

collage43

Autor: Mircea Mitrofan

Reclame

Un gând despre “SILVOTURISMUL – o nouă formă de turism în Moldova

 1. Bravo, citeam aceasta lucrare si ma cuprindeau fiorii,intradevar trebuie de aratat partea cea frumoasa a tarii noastre , cine spune ca suntem o tara saraca se greseste amarnic. Noi suntem foarte bogati doar ca trebuie sa descoperim bogatiile ,ele se afla sub ochii nostri. EU lucrez la un proiect propriu bazat pe silvoturizm am nevoie de material ,

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s