Ars de soare pe cele mai frumoase plaje din Europa, distinse cu “Blue Flag”

DSCF7857

Sunt puține locuri în Grecia unde pot fi găsite atât de multe plaje cu nisip fin. Sunt și mai puține locuri în lume unde veți putea găsi plaje virgine cu aer exotic. Insula Skiathos din Grecia are peste 69 de plaje uimitoare! Nouă dintre plaje sunt distinse cu “Blue Flag” pentru calitatea apei, nisipului și păstrarea ecosistemului.

Eu am reușit să mă bronzez la patru plaje de pe insulă: Lalaria (are Blue Flag), Koukounaries (are Blue Flag), Agia Eleni (are Blue Flag) și Troulos (nu are Blue Flag). Fiecare plajă are o frumusețe naturală și ai impresia că aici ești pe un platou de filmare și te simți atât de special de parcă ai fi în rolul principal. În față vezi Marea Egee cu o apă incredibilă de culoare turcoaz, dacă întorci capul vezi dealuri împădurite cu măslini, iar dacă te uiți la picioarele tale simți cum te gâdilă nisipul fin și curat.

Skiatos are plaje minunate, toate speciale, nu prea mari, dar foarte frumos amenajate. Unele plaje au șezlonguri, altele sunt departe de văzul lumii și ajungi acolo doar cu vaporul ( trebuie să ai la tine un prosop dacă mergi acolo și atenție, nu uita crema de soare). Aici ai parte de relaxare totală, iar soarele arde puternic. Te bucuri din plin de zile însorite, de frumoasa Mare Egee și te alegi cu bronzul perfect în doar 3 zile. Pe fiecare plajă de pe insulă, o umbrelă cu două şezlonguri costă 8 euro pentru întreaga zi (tarif fix stabilit de Ministerul Turismului din Grecia) .

DSCF8357

CUM AJUNGI?

Am zburat de la Otopeni până pe insula Skiathos cu cei de la Tarom. Zborul a durat aproximativ 1 oră. Agenţia Aerotravel s-a ocupat de organizare şi uneori de ghidaj. Dacă vă hotărâţi să veniţi aici vă recomand să-i alegeţi pe ei. Sunt serioşi şi de încredere.

Ca să ajungi la fiecare plajă de pe insulă este destul de simplu. Aici există trasportul public (un autocar destul de comod) care circulă la un interval de 15 minute, iar prețul unui bilet este de 2 euro sau poate fi mai puțin în funcție unde este situată plaja la care vrei să mergi. Fiecare stație are o denumire și un număr (de la 1 la 26). Cel mai ușor este să reţii stațiile după număr. Pe insulă vei întâlni și foarte mulți taximetriști (atenție, 1 km parcurs costă 4 euro).

DSCF8177

VEGETAȚIE: măslini, portocali, smochine

Plajele din Skiathos sunt cu multă vegetație, flori de leandru (roșii și albe), măslini, specii exotice precum portocali, lămâi, smochini, dar vei găsi și cireși, nuci sau gutui. Fiecare plajă are un nisip special. Vei întâlni plaje cu nisip alb, negru și argintiu sau compus din pietre albe (Lalaria). Apa mării la fel este specială de la o plajă la alta: albastră, turcoaz, verde… .

DSCF7713DSCF7866DSCF7869DSCF8939DSCF8947

SPORTURI NAUTICE

Plajele din sudul insulei sunt un adevărat paradis pentru pasionații de sporturi nautice. Puteți încerca în siguranță (veți beneficia de sfaturile și grija personalului calificat) senzații tari, fie că este vorba de parasailing, schi nautic, banana, sofa, wake board, wind surfing sau kayak canoe.

DSCF9099DSCF7743DSCF7970DSCF9067DSCF9091

NOPȚI ALBE

În Skiathos ai parte de zile pline de distracție și voie bună. Serile pe plajele de pe insulă sunt romantice, cu muzică live, se dansează, se distrează la greu. Petrecerile continuă toată noaptea, fie pe plajă, fie în cluburile și barurile de pe coastă și din orașul Skiathos.

DSCF9335

Acum poate vă întrebaţi pe ce plajă din cele 69 din Skiathos să vă așterneţi prosopul de plajă. E timpul să vă prezint cele mai deosibite 4 plaje la care am stat la soare #binidităt:

2a

Dacă îi vei întreba pe localnici care este plaja lor favorită îți vor spune că raiul este în Lalaria! Pot spune că Lalaria este cea mai frumoasă din Skiathos pentru că și-a păstrat naturalețea. Acolo se ajunge doar cu vaporul, iar peisajul îți taie respirația. Pietrele albe, apa turcoaz, stâncile de culoarea apusului, briza ușoară, peisajul….un adevărat paradis pentru iubitorii de mare.

Lalaria este localizată în extremitatea nord estică a insulei. De milioane de ani, vântul din nord izbeşte cu putere valurile în stâncile abrupte şi creează pietricele perfect rotunde, de diferite culori (lalaria), care acoperă întreaga plajă. Atenţie, nu trebuie să luaţi pietricelele de plajă. Este interzis. Eu nu m-am putut abține și am luat o pietricică. 🙂

Aici vei fi uimit de culoarea apei şi de peisajul unic. Lalaria este vestită pentru “Tripia petra” (Piatra Găurită), iar legenda spune că cel care va înota sub arcada acestei pietre un tur va găsi marea dragoste, iar cel care va face turul complet (de trei ori) va dobândi tinereţea veşnică.

Cuvintele nu sunt niciodată de ajuns … atunci când vizitați Lalaria trebuie să înotați câteva ture în acest paradis turcoaz!

DSCF8391 DSCF8332 DSCF8397 DSCF8297 DSCF8371

2a

În Koukunaries am fost în a cincia zi de vacanță și am stat toată ziua la soare și m-am scăldat în apa albastră! Am luat o umbrelă şi două şezlonguri cu 8 euro. Am băut o bere Mythos și am admirat priveliștea. E o plajă mai aglomerată.

Koukounaries este considerată cea mai populară plajă din Skiathos și nu întâmplător una dintre cele mai frumoase. Plaja are o lungime de aproape 3 km și ca să ajungi aici te dai jos din autocar la stația nr. 26.

Koukounaries înseamnă pădure de pin în limba greacă. Plaja este supranumită și “Chrysi Ammos” adică „Nisipul Auriu”, datorită nisipului său fin care, sub razele soarelui, are culoare aurie. Albastrul intens al apei limpezi a golfului şi mireasma pădurii de pin care ajunge până pe plajă contribuie la faima şi frumuseţea acestui loc.

Aici puteţi încerca sporturile naturice sau puteţi să alegeţi o partidă de călărie. Centrul de echitaţie din Koukounaries îi poate ajuta atât pe cei mari cât şi pe cei mici să aibă o experienţă de neuitat.

Vă puteţi plimba în rezervaţia Stratofilia care se află imediat în spatele plajei Koukounaries. Este un refugiu pentru păsări, un loc liniştit, ideal pentru o plimbare după o zi de plajă.

DSCF8967 DSCF8974 DSCF8993 DSCF9043 DSCF9152

2a

La Agia Eleni am fost în a treia zi de vacanţă. Plaja este situată în vestul insulei (staţia de autobus nr. 24) şi este înconjurată de o pădure de pini. Pe Agia Eleni vei avea parte de multă linişte şi cel mai important de menţionat este faptul că aici este locul cu cele mai frumoase apusuri de pe insula Skiathos.

Aici puteţi încerca sporturile nautice. Am văzut foarte mulţi tineri pasionaţi care le practicau. Am văzut şi tineri care nu erau obişnuiţi cu ritualul tradiţional al bronzatului. Aceştia formau două echipe şi jucau toată ziua voley (pe plajă era un loc special amenajat pentru acest sport).

Dacă nu vă pasionază sporturile şi sunteţi în căutarea unui loc liniştit atunci puteţi vizita biserica Agia Eleni care este la câteva minute de mers pe jos de la plajă.

DSCF8583 DSCF8656 DSCF8591 DSCF8643 DSCF8590

2a

Mie mi-a plăcut foarte mult la Troulos. Am întâlnit pe plajă turişti francezi, englezi, suedezi, italieni, greci şi mulţi români. Turiştii francezi făceau scufundări şi apoi aduceau într-o plasă foarte multe scoici şi fructe de mare (le mâncau crude).

Plaja poartă numele insuliţei care se află chiar în faţă şi are forma unui dom. Este o plajă curată şi bine organizată. Peisajul te cucereşte. Eu am urcat odată un deal cu măslini, iar de acolo am avut parte de o panoramă cu totul specială. Dacă aţi fost atenţi, celelate plaje sunt înconjurate de conifere, la Troulos vei vedea doar măslini. Când soarele ardea nemilos, turiştii se adăposteau la umbra măslinilor cu o bere grecească.

Într-un colţ al plajei vei vedea o zonă puţin sălbatică, neamenajată. Îmi placea să merg acolo şi să admir lumea subacvatică. Îmi puneam ochelarii de înot şi admiram vegetaţia, bancurile de peştişori, racii, scoicile şi alte vieţuitoare ciudate.

Serile la Troulos sunt de vis. Îmi plăcea să mă plimb printre tavernele de lângă plajă şi să mă îmbăt cu mireasma florilor de leandru. Miros atât de bine. La tavernele de la Troulos se mănâncă gustos (În curând voi scrie un articol despre bucătăria greacească şi tavernele din Skiathos), te bucuri de muzică grecească, iar uneori mai auzi şi ceva piese internaţionale (anii ’80 şi ’90).

DSCF7821 DSCF8696 DSCF7734 DSCF9506 DSCF8819 DSCF8726 DSCF9220

Vă recomand să mergeţi şi pe celelalte plaje cu „Blue Flag de pe insula Skiathos: Mandraki, Banana (pentru nudişti), Ambelakia, Maratha, Vromolimnos şi Agia Paraskevi.

Dacă nu vă conving cuvintele şi imaginile, încercaţi să mergeţi acolo!

Vacanţă frumoasă!

Reclame

Un gând despre “Ars de soare pe cele mai frumoase plaje din Europa, distinse cu “Blue Flag”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s