Unde să mergi şi ce să bei în Skiathos!

Insula Skiathos este o destinaţie perfectă de vacanţă pentru iubitorii de mare, dar este şi locul perfect pentru gurmanzii pofticioşi de măncărurile tradiţionale greceşti. Pe insulă vei descoperi cele mai rafinate produse şi deprinderi culinare. Eu m-am îndrăgostit de mâncarea grecească şi de ospitalitatea exagerată, dar extrem de plăcută a gazdelor.

DSCF9613

După orele nesfârşite petrecute pe plajă simţi la un moment dat că vrei să stai la o terasă şi să te răcoreşti cu o bere bună şi cu o porţie sănătoasă de mâncare. Apa sărată a mării Egee îi înfometeză pe turişti mai mult de trei mese pe zi. Astfel că tavernele de pe insulă sunt mereu aglomerate. Ispitele sunt mari, iar poftele trebuie stinse cu cele mai gustoase plăceri culinare.

DSCF7999

Măslinele şi uleiul

Măslinele sunt aici elemental de bază în prepararea mâncărurilor, uleiul de măsline fiind folosit aproape în exclusivitate în locul grăsimii animale. O mare varietate de sortimente de măsline se vând la tot pasul. Le găseşti cu uşurinţă. Usturoiul este un alt element important în combinaţie cu alte condimente.

Peştele şi Fructele de mare

Cuvântul-cheie este simplitatea atunci când intri într-o tavernă din Skiathos: peştele, fructele de mare şi legumele sunt atât de gustoase încât e nevoie doar de un sos fin pentru a le scoate la iveală savoarea. În meniurile tavernelor şi restaurantelor de pe insulă aşteaptă-te să găseşti tot felul de bunătăţi culinare din peşte.

Salatele greceşti

Salatele greceşti sunt cele mai apreciate pentru că sunt simple şi gustoase. În tavernele din Skiathos ai parte de porţii zdravene. Mie îmi plac foarte mult  salatele greceşti pentru că au mereu ingrediente proaspete: măsline, roşii, castraveţi, ceapă, lămâie, brânză şi condimente. Salatele sunt hrănitoare, răcoroase, perfecte după o zi de plajă.

DSCF8165

Hai noroc!

Ce să bei alături de mâncare nu este o problemă. Puteţi savura băuturi alcoolice locale, produse pe cale naturală, fără conservanţi, cum sunt: tsipouro şi ouzo. La felul principal puteţi bea vinuri locale albe sau roşii. Vinurile locale dau, în general, cea mai mare valoare tavernelor şi restaurantelor.

Berea este disponibilă în variante locale ca Mythos şi Alpha, cât şi ca produs al marilor companii nord-europene Heineken şi Amstel fabricat în Grecia.

Îngheţata şi fructele

Cea mai bună îngheţată am mâncat în oraşul Skiathos. Pe celebra stradă Papadiamantis, în apropiere de Casa Memorială Alexandros Papadiamantis vei găsi gelateria Casa gelato. Cu 2 euro poţi savura două tipuri de îngheţată.

Ce fructe găsim în Skiathos: măsline, portocale, lămâi, smochine, prune, gutui, cireşe …şi lista continuă.

collage.jpgsa

CELE MAI BUNE 5 TAVERNE DIN SKIATHOS:

a1

Autenticitate! Atât pot să spun despre taverna Crazy Spoon din oraşul Skiathos. În aceste timpuri de zgomotoasă parodie culinară şi amestec cultural, este greu să găseşti un local atât de înrădăcinat în tradiţie.

La intrarea în tavernă te salută tricolorul nostru românesc. Am intrat în interiorul tavernei. Curăţenie, zâmbete, amabilitate şi bun gust. Mese multe, cu scaune aşezate ordonat.  Locaţia este minunată, priveliştea splendidă (vezi portul din Skiathos) şi preţurile sunt absolut rezonabile.

Daca eşti un iubitor de peşte, nu ezita să vizitezi taverna Crazy Spoon. Taverna oferă turiştilor o mare varietate de mâncăruri: peşte şi fructe de mare, preparate din carne, salate, paste şi multe altele. Grupurile şi cuplurile beneficiază de oferte speciale pentru vin şi bere.

La taverna Crazy Spoon este cea mai tare gazdă – Anamaria Capra! O româncă de la Cluj care ne-a întâmpinat cu multă căldură.

Aici poţi auzi live muzică grecească sau poţi avea surprize dansante. Într-o seară doi flăcăi au dansat printre mese un dans grecesc. Ce atmosferă au creat băieţii ăia în tavernă că se făcuse aglomeraţie de la atâţia curioşi.

Ma bucur că am fost la Crazy Spoon şi îmi doresc să mai ajung şi altă dată acolo!

DSCF9556 DSCF9538 DSCF9548 DSCF9551 DSCF9532 DSCF9536 DSCF9562 DSCF9561

a2

După o plimbare pe celebra stradă Papadiamanti din Skiathos am hotărât să mergem la taverna Pescarii. Această tavernă este una dintre cele mai vechi din Skiathos (20 ani). În meniu am văzut o bogată varietate de pește și fructe de mare, supe de pește proaspăt, chefal, doradă, homar, creveți, caracatiță la grătar și midii.

Taverna este situată în portul vechi din Skiathos. Am mâncat caracatiţă la grătar, am gustat un vin alb şi am admirat spectaculoasele ambarcaţiuni din portul Skiathos.

DSCF8157 DSCF8155 DSCF8156 DSCF8881 DSCF8882 DSCF8887 DSCF8888 DSCF8891 DSCF8901 DSCF8896

a3

Taverna este situată în satul pescăresc Katigiorgi şi este locul ideal pentru a vă bucura de bucate tradiţionale greceşti, admirând, în acelaşi timp, o privelişte fabuloasă asupra mării Egee.

Aici sunt multe locuri frumoase şi un mic port unde se odihnesc câteva iahturi care stau priponite în aşteptarea vacanţelor. Mi-a plăcut felul în care ne-a fost prezentat meniul. Chelnerul a venit cu toate tipurile de mâncare gata pregătite, iar noi să ne alegem. În doar câteva minute am avut masa plină.

Am ajuns aici cu vaporul şi pot spune că este cea mai bună alegere pentru cei care vor să simtă atmosfera autentic grecească.

DSCF8557 DSCF8548 DSCF8560 DSCF8532 DSCF8539 DSCF8533 DSCF8535

a4

Celebra tavernă Troulos este situată pe una dintre cele mai frumoase plaje din Skiathos (plaja Troulos). Taverna are o istorie de 33 de ani, iar aici vin să mănânce diverse personalităţi din lumea politică, artistică sau sportivă din Grecia.

La preţuri mici puteţi să alegeţi o mare varietate de aperitive, tot felul de preparate la grătar, preşte, preprarete locale speciale, fructe de mare proaspete şi multe altele.

La umbra pinilor puteţi sta să beţi o bere locală şi să admiraţi plaja şi insula Troulos care se află în mijlocul mării. Seara este mare gălăgie, muzica răsună până târziu, iar petrecerile sunt organizate aproape în fiecare noapte de dansatori îmbrăcaţi cu haine tradiţionale.

DSCF8849DSCF9614DSCF9621DSCF9616DSCF9628DSCF9630DSCF9620DSCF9623a5

Paralia este un restaurant fast-food situat în spatele tavernei Troulos. Aici totul este foarte ieftin, iar mâncarea este excelentă. Am fost de mai multe ori aici şi m-am simţit foarte bine.

DSCF9615 DSCF9163 DSCF8729 DSCF8731 DSCF8855 DSCF9167 DSCF9165 DSCF9160

Alte taverne la care puteţi mânca: Stamatis, Platanos, Kabourelias, La Bussola Bar, Alexandros, Big Bad Wolf, Amfiliki, White View sau restaurantul Carnazyo.

Poftă bună!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s