Călătoreşte ca un localnic când ajungi… în Skiathos!

Am coborât din autobuz la staţia nr.3 de pe insulă. Ajunsesem în oraş şi era ora 16.00. Am luat-o pe o straduţă mai puţin aglomerată. Într-o parte erau case cu două etaje, vopsite în alb şi cu obloane albastre, iar în cealaltă parte se întindea un şirag de tarabe cu fructe şi legume. Piersici, castraveţi, roşii, smochine, portocale, cartofi, prune, mere, ceapă, usturoi, pepeni, lămâi…

DSCF8125

La un colţ de stradă era mare aglomeraţie. Turiştii formau coadă la “Rent a Car&Moto”. Prin oraş turiştii circulă cu motocicletele sau cu scutere. De ce? Pentru că oraşul te oboseşte, străzile sunt înguste, cu foarte multe serpentine. Am mers printre străduţele viu colorate, pe dealuri şi văi până n-am mai putut. Când mergi pe stradă simţi mirosul florilor, dar te învăluie şi ispitele culinare dacă treci pe lângă taverne. Străzile sunt frumos pavate cu piatră şi ai impresia că eşti într-un film inspirat din vremea romanilor.

DSCF8870

Am ales să urc un deal şi să văd cum este lumea ferită de aglomeraţia turiştilor. Multă linişte. Toate casele sau vilele sunt cu 2-3 etaje. Mai întâlneşti pe stradă copii care se joacă în voie. E foarte cald. Trei grecoaice bătrâne stau de vorbă la un balcon şi înghit o băutură arămie în nişte pahare mici. Le-aş fi dat vreo 80 de ani, dar vibraţia conversaţiei se întâmpla undeva în floarea vieţii. Cine ştie ce minuni face respectivul elixir!?

DSCF8070

La fiecare casă sau vilă în centrul atenţiei găseşti o masă şi două scaune, toate înconjurate de flori. Ăsta o fi momentul de relaxare al grecilor de pe insulă, dimineaţa să invite soarele la o cafea, iar seara să-l petreacă cu un vin alb sau roşu. Balcoanele nu sunt foarte spaţioase, dar au aspect floral spectaculos. Ai zice că şi-au construit balcoane din flori.

DSCF8861

Printre picioare mi se gudură un ghem moale şi pufos. Se unduia ba într-o parte, ba în cealaltă parte. M-am prins de jocul manipulator şi i-am aruncat un biscuit. Nu l-a mâncat, dar a continut să-şi joace rolul şi să-şi marcheze teritoriul. La un mieunat anemic s-au adunat încă vreo 5 pisici maidaneze gată să le intru în graţii. Le-am ocolit şi mi-am continuat rătăcirile (în curând voi scrie un articol despre pisicile din Skiathos).

DSCF8007

Un magazin mi-a atras atenţia. Stil, eleganţă, fineţe… . La intrare stă o măsuţă cu prosoape galbene şi albe cu inscripţia „Skiathos”. Deasupra mesei stau agăţate pălării pentru dame: albe, roşii, albastre, verzi, galbene, de toate culorile. În interior îmi sare în ochi un suport din sticlă plin cu suvenire care desparte camera. Într-o parte este un bogat sortiment de ceramică, iar în cealaltă parte sunt ţesături, broderi, feţe de masă şi alte produse. Am luat în mână un ulcior de un verde pal şi l-am studiat. Nu l-am mai aşezat în vitrină şi am înaintat în faţa magazinului să mai iau un prosop galben. Le-am cumpărat, vânzătoarea era foarte fericită.

DSCF8872

O plimbare pe strada Papadiamanti

Mi se făcuse foame, dar mai aveam chef să-mi obosesc picioarele. Am intrat pe celebra stradă pietonală a oraşului – Papadiamanti. Magazine, cafenele şi terase, gelaterii, baruri, cluburi, taverne şi multă lume. Pe strada pietonală m-au asaltat cu fluturaşi tot felul de băieţi şi fete. Invitaţii la taverne şi restaurante cu meniuri peste meniuri şi diverse oferte de croaziere incendiare. Nu-i băgam în seamă. Un tânăr îndrăzneţ mi-a pus în mână o invitaţie de culoare neagră care afişa un taur în flăcări. Când am citit mesajul am început să râd cu poftă: A special night with PornoBar!.

DSCF8006

Mi-am continuat promenada pe strada Papadiamanti. Lângă un magazin cu produse cosmetice pe bază de măsline (săpunuri, şamponuri, parfumerie, creme) stătea aşezat un copil care avea o cutie cu roşii moi gelationase din plastic. Roşiile astea erau spectaculoase, le aruncai şi se refăceau la loc. Le vindea cu 1 euro.

La un moment dat am ridicat capul să citesc o plăcuţă: Casa Memorială Papadiamantis. Am intrat în curte. Un pin bătrân îşi împărţea umbra cu o familie de pisici. Am urcat scările ca să văd ce se află în respectiva Casă. În gura târgului am auzit că aici a locuit Alexandros Papadiamantis, unul dintre cei mai importanţi prozatori greci.

DSCF8015

La parter sunt expuse scrierile lui Papadiamantis. La etaj se află trei camere. Una dintre ele este camera austeră în care a locuit mult timp scriitorul. Aici sunt păstrate obiecte personale şi manuscrise. Casa se află într-o mică piaţă, la 100 m de port şi este reprezentativă pentru arhitectura populară a Skiathosului.

Portul din Skiathos

După ce am străbătut strada Papadiamanti de două ori, a venit momentul să mă îndrept spre vechiul port. Tocmai sosise un feribot impresionant.  Nu m-am putut abţine şi am imortalizat momentul cu aparatul de fotografiat. Atât de frumos este portul din Skiathos: iahturi de lux, vapoare, bărci de pescari, feriboturi şi tot felul de nave sportive. Marea Egee este liniştită, iar apa este de un albastru ca cerneala.

DSCF8039oiu

Biserica Sfântului Nicolae şi Turnul cu ceas

De pe un deal, la mică distanţă, Biserica Sântului Nicolae şi Turnul cu ceas domină portul. Lăcaşul sfânt este închinat sfântului Nicolae, patronul navigatorilor din Skiathos. Se spune că biserica era locul unde a fost  a fost formată rezistenţa împotriva otomanilor.

DSCF7986

Lângă biserică se înalţă Turnul cu ceas. Acesta datează din 1956 şi este reprezentativ pentru oraş.Turnul este una din atracţiile oraşului şi punctul cel mai înalt de unde se vede panorama oraşului, superbă aş spune eu. Legenda spune că acest ceas nu s-a stricat niciodată.

DSCF8094

Peninsula Bourtzi

Bourtzi se află în faţa oraşului şi este legată de insulă printr-un pod care desparte în două golful. Pe drumul spre Bourtzi te salută Monumentul Marinarului Necunoscut al Skiathosului. Mica peninsulă, acoperită de pini şi de cactuşi, ascunde ruinele vechii fortăreţe construite de fraţii Gkyzii.

DSCF8081

Aici este şi o tavernă, iar peisajul e spectaculos: vapoare, mici insuliţe, portul… . Cândva, mai exact în anul 1906, aici a fost construită şcoala elementară a insulei. În prezent, în acest loc funcţionează centrul cultural al municipalităţii, care include şi un teatru în aer liber.

DSCF8142 DSCF8145

În Schiathos pe-nserat

E deja seară târziu, iar turiştii se plimbă încă prin oraş.  Pe strada Papadiamanti iar e agitaţie. Tineri îndrăgostiţi pe se plimbă scutere, mai multe pisici decât câini, iar copiii încă nu şi-au încheiat ziua de muncă: stau la colţ de stradă şi împart fluturaşi cu taverne şi cluburi de noapte.

DSCF8909 DSCF8907

Pasionaţii de stele, planete şi alte corpuri cereşti s-au adunat lângă un telescop să vadă necunoscutul. M-am apropiat să văd şi eu o steluţă. Când colo am avut noroc să-i salut pe prietenii mei de pe planeta Pluto 🙂 Viaţa de noapte e plină de romantism: tineri cântă sirenelor la chitară 🙂

DSCF8927DSCF8923

A fost odată…Skiathos

Locuită încă din vremurile preistorice, menţionată pentru prima dată de Herodot, părintele istorie, în timp ce documenta războaiele greco-persane (499-449 Î.Hr.), Skiathos a fost pe rând sub ocupaţie romană, bizantină, veneţiană şi turcească.

Numele acestei insule a fost dat în vechime, oamenii considerând că această insulă se află „în umbra” Muntelui Athos: Skia – „umbră”; Athos – (muntele) „Athos”. În trecut, cei mai mulţi locuitori din Skiathos erau marinari şi aveau o flotă foarte mare (110 nave în 1887). Ceilalţi cultivau măsline şi viţă-de-vie, susţinând astfel economia firavă a insulei.

!!! Dacă vrei să simţi atmosfera insulei Skiathos îţi recomand să te uiţi chiar astăzi la filmul Mamma Mia! Coloana sonoră a filmului e realizată de producătorul grupului ABBA!

harta Skiathos

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s