Batumi, un oraş periculos de… interesant!

M-am îndrăgostit de oraşul Batumi acum 4 ani, când l-am vizitat împreună cu câţiva prieteni. Pentru orice om pasionat de arhitectură futuristă, Batumi pune la dispoziţia turistului rarităţi încântătoare. În ultimii ani s-a produs o transformare uluitoare în acest oraş, iar în prezent arată ca un adevărat parc cultural futurist în aer liber!

Câteva zile în minunatul oraş Batumi sunt o binecuvântare, măcar pentru că are tot dreptul să se autointituleze capitala îndrăgostiţilor din Caucaz (vezi Statuia Iubirii). Călătorind prin Batumi, vei străbate unele dintre cele mai frumoase străzi din Georgia. Aici te poţi bucura din plin de natură (au parcuri cu arhitectură peisagistică care îţi taie respiraţia).

DSC_0434

Oraşul Batumi din Georgia are 122 mii de locuitori şi este una din cele mai importante staţiuni de pe Coasta Caucaziană a Mării Negre. Orașul se află la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Turcia, într-o zonă subtropicală.

Pentru a beneficia de o vedere de ansamblu a acestui oraş, mergi pe plajă. Plimbă-te pe faleză şi descoperă bijuteriile arhitecturale ale Parcului Miraculos (the Miracle Park). Datorită acestor realizări arhitecturale destul de îndrăzneţe, Batumi domină capitala Georgiei cu acest peisaj. Dedică suficient timp pentru a vizita această zonă a oraşului.

14

Iată o întrebare care merită atenţia: Ce îmi poate oferi oraşul Batumi într-o vacanţă de câteva zile? Dacă ar fi să aduc doar un argument despre potenţialul turistic al oraşului Batumi, în mod clar acesta va deveni un „Las Vegas” al Europei de Est. Nu sunt cuvinte mari, ci sunt pur şi simplu o realitate care deja a început. Din cele spuse mai sus pot părea greu de imaginat, dar eu am fost acolo în vara lui 2012 şi am rămas mut de uimire.

Dacă intrăm mult mai în adâncul oraşului, descoperim ceva periculos de… interesant. Imaginaţi-vă că sunteţi în oraşul Batumi. Mergeţi pe străzile incredibil de colorate, te plimbi în parcurile cu multă verdeaţă, admiri şi fotografiezi construcţiile moderne şi impunătoare, te arunci în  Marea Neagră, înveţi foarte uşor alfabetul georgian din orice colţ al oraşului datorită clădirii Alphabetic Tower, miroşi o floare de magnolie, stai la umbra unui palmier, te poţi plimba cu vaporul, îţi poţi mărturisi dragostea la Statuia Iubirii, nu uita de suvenire, mergi cu bicicleta prin oraş sau gustă mâncarea tradiţională georgiană şi planifică-ţi nopţi albe în acest „Dubai” al Caucazului.

17

Plaja din Batumi este extraordinară. Spălată de valuri şi biciuită de vânturi, coasta caucaziană a Mării Negre este impresionantă. Nisipul este de culoare neagră şi foarte fin. Vei găsi şi plaje care au doar pietre. Aici, marea este o forţă a naturii ce trebuie tratată cu respect. Te poţi bucura de mâncarea tradiţională georgiană în restaurantele situate chiar în buza mării, iar pasionaţii de narghilea au ocazia să se delecteze pe o pernă moale în faţa valurilor.

Istoric, orașul Batumi a fost construit pe ruinele unei așezări antice a grecilor. Aici se afla o colonie denumită Bathus, numele referindu-se la existența unui mare port. A fost cucerit, pe rând, de romani și apoi de către arabi, iar din secolul al X-lea s-a aflat în posesia regatului Georgiei. A cunoscut stăpânirea rușilor încă de la finalul secolului al XIX-lea, iar momentul destrămării URSS nu a afectat statutul orașului Batumi, care s-a eliberat cu adevărat de ruși abia în 2004.

Principalul loc de plimbare și relaxare în orașul Batumi se cheamă Bulevardul Batumi. Bulevardul este foarte aglomerat în lunile iulie și august, mai ales datorită turiștilor veniți să se bronzeze. De curând, a fost reamenajat și lărgit, astfel că a devenit bulevardul unde spațiile verzi, băncile publice, terasele și magazinele de suvenire se întind de-a lungul a șase kilometri de coastă a Mării Negre.

DSC_0452

Ce trebuie să vezi când ajungi în Batumi:

1. The Miracle Park

2. The Statue of Love

3. Alphabet Tower

4. The Ferris Wheel

5. Portul Batumi

6. Chacha Tower

7. Clădirile moderne (Radison Blue Hotel, Ad Astra Tower,  Batumi Aquarium, Batumi McDonald’s, White Restaurant)

8. Parcurile

9. Faleza şi sculpturile iubirii

10. Grădina botanică

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 15 16DSC_0468DSC_0521DSC_0528_DSC0715DSC_0868

Foto: Svetlana Tataru & Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s