Bucătăria georgiană: Ce să mănânci când ajungi pe litoralul georgian

Georgia este o țară frumoasă, cu mulți munți, cu ieșire la Marea Neagră, cu vin excelent și cu o mâncare delicioasă. Bucătăria georgiană este foarte diversificată şi impresionează prin multitudinea de specialităţi.

Întrucât Georgia se află un pic mai la sud decât România sau Moldova (se întinde între 41° și 43° latitudine nordică), aici cresc și pomi mai exotici precum rodii sau kaki. Boabele de rodie de pildă sunt aproape nelipsite din bucătărie, împodobind și balansând gustul multor feluri de mâncare sărate sau dulci.

_DSC0049

Hrana georgienilor este specială pentru că se folosește din abundență de condimente și ierburi, mai toate mâncărurile fiind finisate cu o combinație de câteva dintre acestea. Astfel se folosesc semințele și frunzele de coriandru, schinduf, sumac, leuștean, chimen, busuioc, tarhon, cimbru, dafin, pătrunjel şi boia.

Există documente care susțin că Georgia este patria maternă a vinului. Există mai multe feluri de vie și modul de a produce vinul este cea mai importantă și mai specială tradiție a georgienilor. Există aici vase de lut sau ceramică mari, îngropate în pământ, numite kvevri. Acestea sunt vase tradiţionale pentru pregătirea vinului unic cu aroma lui specială și caracteristică.

_DSC0165

Pe masa georgienilor sunt nelipsite următoarele specialități: Khachapuri (plăcintă cu brânză); Mjave Lobio (fasole in stil georgian); Kharcho (supa cu sos tomat condimentat, orez si carne); khinkali (colţunaşi sau găluşte din aluat cu carne tocată), tkemali de prune, Pkhali (salată cu sfeclă şoşie cu nuci şi mirodenii); delicioasa brânză Suluguni; badrijani nigvzit (rulourile din vinete prăjite umplute cu cremă de usturoi și nucă); mchadi (turtițele din mălai și brânză).

Am selectat mai jos câteva dintre cele mai apreciate feluri de mâncare georgiene. Aşadar, vă recomand să încercaţi:

_DSC0044 _DSC0041 _DSC0039 _DSC0042 _DSC0040 _DSC0205 _DSC0199_DSC0093_DSC0263 _DSC0038 _DSC0052 _DSC0203 _DSC0211 _DSC0197_DSC0092 _DSC0191

Şi lista poate continua. Vouă care sunt preparatele georgiene care vă plac cel mai mult? Şi unde le-aţi testat?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s