Skiathos, insula pisicilor răsfăţate

Insula Skiathos din Grecia este raiul pisicilor. Felinele sunt extrem de vigilente, le găseşti fie sub masă la restaurant, fie „fac trotuarul”, stau lângă un magazin sau păzesc obiectivele turistice.

Fiecare pisică are povestea ei. Unele sunt atât de frumoase de parcă ar fi dintr-o familie aristocrată, altele umblă cu cerşitul. Am întâlnit şi pisici iubăreţe care ţi se cuibăresc în poală cu prima ocazie. Negre, roşcate, albe, dungate, tărcate, toate sunt gata să vă intre în graţii, dar nu vă lăsaţi păcăliţi.

1

Se spune că „pisicile nu iau nimic cu chirie. Ele sunt proprietarii” insulei Skiathos. Şi pe bună dreptate că aşa este. Din păcate nu cunosc povestea acestor pisici de pe insulă şi nici nu cunosc motivul aducerii lor aici. Probabil aici o fi fost cândva raiul şobolanilor, dar nu prea cred asta.

Dimineaţa şi seara le place să hoinărească printre picioarele turiştilor, să iasă în evidenţă, iar la amiază sunt leşinate de somn. Nu prea le auzi mieunând, dar sunt îndrăzneţe, atente şi îşi măresc pupilele când simt ceva bun (o coadă de peşte, un colţ de salam sau o bucată de pâine).

Cred că am dezlegat misterul pisicilor de pe insula Skiathos. Pentru început să vedem ce se întâmplă în câteva ţări din lume. De exemplu, Statele Unite numără mai multe pisici decât câini pe post de animale de companie, 66 de milioane, faţă de 55 de milioane. Pisicile – animale de companie „la cheie” – sunt mai puţin pretenţioase decât câinii şi se potrivesc stilului de viaţă mobil, modern. Pisicile întrec ca număr câinii şi în Elveţia şi Anglia. În schimb, câinii sunt mai numeroşi în Franţa.

3

Explicaţia e simplă! Probabil francezii sunt mai puţin mofturoşi decât englezii, eleveţienii sau în cazul nostru celor din Skiathos când vine vorba de excremente de câine care zac prin locurile publice. Oare cum ar arăta Bucureştiul sau Chişinăul plin de pisici, iar maidanezii n-ar exista? Vă las doar să vă imaginaţi 😀

Mare mi-a fost mirarea să descopăr în Skiatos un magazin cu pisici de porţelan, gravuri cu pisici amuzate şi pisici demne, cu aer regesc, perne moi cu pisici brodate, farfurii, căni, suvenire şi insigne cu pisici – o întreagă afacere „motănească”! 😀

Din câte am văzut, aproape toate tavernele de pe insulă au câte o pisică „angajată” pe sub mese care are rolul să răsfeţe clineţii cu afecţiune, dar pentru acest serviciu te costă un os sau o coadă de peşte. Dacă ai văzut doar o pisică în tavernă să ştii că în doar câteva secunde apar şi „prietenele” ei.

În continuare vă invit să le admiraţi 😀

46 DSCF803510 11 2 7 95

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s