Vulcanii Noroioşi din Buzău

Buzău, ROMÂNIA – 

Amintiţi-vă de primul reality TV de aventură şi supravieţuire pe care l-aţi văzut. În această atmosferă a fost ultima mea călătorie din luna octombrie prin România. De la Bucureşti şi până la Buzău am ajuns în două ore. Împreună cu doi prieteni, Sergiu şi Andrei, ne-am luat rucsacurile în spinare şi la 8 fix am evadat din Capitală.

Am ajuns pe la 10:00 în Buzău. Un oraş simplu, care nu te surprinde foarte tare. Am ales să vizităm împrejurimile sale. Prima destinaţie care ne-a venit în minte a fost: Vulcanii Noroioşi! După o zi întreagă prin oraşul Buzău, am ajuns la Vulcanii Noroioşi cu exact 10 minute înainte de a apune soarele.

DSCF0372

Ghidul ne-a fost Gheorghe Petcu, un mare cunoscător al turismului din zona Buzăului. A scris şi câteva cărţi despre bogăţiile şi potenţialul turistic al judeţului. Gheorghe Petcu face parte din puţinii buzoieni care a vrut să împartă şi cu ceilalţi din bogata istorie a judeţului prin diverse albume, monografii şi alte opere valoroase.

Un om plin de umor, nea Gheorghe ne-a povestit cum stă treaba cu Vulcanii Noroioşi. Ne spune că este atracţia turistică cea mai vizitată din întreg ţinutul buzoian. Şi pe bună dreptate. Peisajul este…uitaţi-vă şi voi….

12

Termenul de „vulcan noroios”, specific pentru literatura de specialitate, defineşte o erupţie lentă sau bruscă de noroi, însoţită de emanaţii de gaze şi chiar de petrol. Vulcani noroişi întâlnim în Rusia, Serbia, Muntenegru, Italia, Irak, Iran, India, Birmania, sudul SUA, Venezuela, Columbia, America Centrală, Noua Zeelandă, Indonezia, etc.

În România, Vulcanii Noroioşi sunt unici…Aria de cuprindere a Vulcanilor Noroioşi din ţara noastră este foarte mare şi pot fi clasaţi în 3 mari categorii, după felul în care au luat naştere: Vulcanii Noroioşi datoraţi erupţiei gazelor naturale; Vulcanii Noroioşi datoraţi emanaţiilor vulcanice; Vulcanii noroioşi de origine seismică.

Am vizitat pentru prima dată Vulcanii Noroioşi. Am avut parte de o experienţă incredibilă. Drumul până la Vulcani este cu foarte multe serpentine, te ia cu ameţeli….Când am ajuns acolo aerul era perfect la intrarea în arealul Vulcanilor, dar cu cât înintam simţeam un miros înţepător….

dscf0301

Vulcanii Noroioşi clocoteau lent şi ritmic… Soarele se stingea în depărtare…Un tablou inimaginabil. Te conving fotografiile. Pot să spun că sunt cele mai frumose 10 minute pe care le-am trăit din viaţa mea. Într-adevăr, Vulcanii Noroioşi sunt o minune a naturii.

Rezervaţie naturală de tip geologic pe cca. 30 ha., Vulcanii noroioşi reprezintă formaţiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinaţie cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafaţă apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafaţă şi, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând nişte structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieşit la suprafaţă este rece, deoarece vine din straturile de argilă.

Ce alte obiective turistice poţi să vezi în judeţul Buzău?

Pâclele de la Beciu, Casa Memorială „Vasile Voiculescu”, Trovanţii de la Ulmet, schituri rupestre în Munţii Buzăului, Grunjul, denumit şi Muntele de Sare, Sfinxul din Buştea, Platoul Meledic, Focurile vii din comuna Lopătari, Chihlimbarul de la Colţi, Cascada Pruncea – Caşoca din Masivul Podul Calului, Lacul Siriu, Barajul Siriu, Tabăra de sculptură (21 ha) şi Mănăstirea Ciolanu.

În concluzie atât oraşul cât şi judeţul Buzău ar trebui vizitat de către orice om care doreşte să descopere peisaje magnifice încărcate de istorie, spiritualitate, tradiţii, obiceiuri, pe care cu siguranţă nu le vor uita niciodată şi vor recomanda celor care nu au mai vizitat Buzăul înainte.

Galerie foto:

5dscf037836271DSCF0276 DSCF0277 DSCF0280 DSCF0287 DSCF0289 DSCF0311 DSCF0359 DSCF0391

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s