Cetatea Soroca, perla Moldovei

Probabil mulți dintre turiștii din România nu au auzit de Cetatea Soroca, situată în orașul cu același nume. Recent a fost desemnată cea mai importantă destinație turistică din Republica Moldova.

Fortăreața  este pentru prima dată atestată la 12 iulie 1499, la Curtea Domnească de la Hârlău, considerată unicul monument medieval din Moldova care s-a păstrat așa cum l-au conceput meșterii.

Cetatea Soroca este din secolul al XV-lea, clădită din lemn de marele domnitor Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Timp de mai mulți ani, Cetatea Soroca a fost închisă pentru restaurare. Din 16 mai 2015, fortăreața a fost deschisă publicului larg cu o nouă înfățișare impresionantă. Eu am vizitat-o în anul 2010, iar fotografiile din acest articol sunt din acea perioadă.

1

Unde este localizată?

Bijuteria medievală de pe malul Nistrului se află în mijlocul orașului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chișinău. Cetatea Soroca este situată pe strada Petru Rareș 1.

localizarea

Cum ajungem la Cetate?

Dacă doriți să ajungeți la Soroca și sunteți la Chișinău vă spun că trebuie să ajungeți la Gara de Nord. Vedeți rutele aici. Prețul unui bilet Chișinău-Soroca este 150 lei MD. Durata călătoriei: 2 ore.

3

În curtea Cetății 

Când intri în cetate urci pe câteva scări. După ce treci de poarta-gigant din lemn, de la intrare, ajungi în mijlocul cetății unde se află o fântână, obligatorie în orice tip de fortăreaţă medievală. Vei simți contactul cu istoria locului chiar de la primul pas făcut în interiorul cetății. În cetate poți vizita tot felul de încăperi destinate diferitor îndeletniciri din Evul Mediu. Urci tot mai sus și vei vedea găurile destinate tunurilor. Acum, prin ele vezi frumusețea orașului.

4

Cetatea are o formă perfect circulară, cu diametrul de 37,5 metri. Zidurile au înălţimea de 15-20 de metri şi grosimea de 3,5 metri. Circumferinţa zidurilor este întreruptă de cinci turnuri de apărare, aflate la distanţe egale între ele. Turnul de la intrare are formă rectangulară, iar celelalte patru sunt rotunde.

Dacă urci pe ziduri vei putea admira panorama orașului Soroca, cursul domol al Nistrului, dar și dealul țiganilor, celebrul cartier al rromilor. În exteriorul cetății poți admira râul Nistrul și grădina publică învecinată, ce poartă numele lui Petru Rareş.

3a

Povestitorul Cetății Soroca

Nicolae Bulat este povestitorul cetății Soroca care readuce istoria mai aproape de noi. Îi asculți legendele și poveștile locului cu sufletul la gură. Domnul Bulat are răbdare cu fiecare turist și are deja răspunsurile gata pregătite pentru fiecare întrebare adresată. Îți povestește întreaga istorie a cetății cu date exacte și întâmplări în cele mai mici detalii. Fără Nicolae Bulat, excursiile la Cetatea Soroca şi-ar pierde din farmec. Talentul lui de a povesti te cucereşte din prima clipă.

Nicolae Bulat este și directorul Muzeulul de Istorie și Etnografie din Soroca. În cadrul Galei Turismului din R. Moldova organizată în acest an, Nicolae Bulat a fost desemnat ca cel mai bun ghid de turism din Republica Moldova.

6

Bancnota de 20 lei

Surpriză! Imaginea Cetății Soroca este aplicată pe partea din spate a buletinului de identitate al cetățenilor R. Moldova, precum și pe bancnotele de 20 de lei. Pe spatele bancnotei, în interiorul unei rame vei vedea imaginea grafică a Cetăţii Soroca cu inscripţia sub ea „Cetatea Soroca”.

20_lei_-_1992sm

Program de vizitare

Cetatea Soroca este deschisă de miercuri până duminică, de la ora 09:00 până la 18:00, cu pauza de masă de la 13:00 la 14:00.
Persoană de contact: Nicolae Bulat +373 69323734

Prețuri

Copii: 3 lei MD / Adulți: 5 lei MD
Filmare: 10 lei MD / Foto: 3 lei MD
Nuntă: 50 lei  MD

 

2790

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s