Du-te la Târgoviște!

Anul acesta călătoritul a devenit deja o chestie normală. Parcă stau mai puțin pe acasă și parcă descopăr tot mai multe peisaje din această lume. Weekend-ul trecut am evadat într-o altă lume, o lume din epoca medievală.

Am ajuns pentru prima dată la Târgoviște, un oraș plin de istorie și trecut tumultos. Îmi doream demult timp această călătorie și abia aștept să vă povestesc primele mele impresii. Excursia nu era planificată. Am mers la voia întâmplării și am descoperit realități și povești incredibile.

2

Scurt istoric: Târgoviște este un municipiu, reledința de județ și cel mai mare oraș al județului Dâmbovița. Reședință domnească și capitală între 1396 și 1714, Târgoviște a deținut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al Țării Românești.

Dorul de ducă îl am în sânge, iar dacă mai e și timp frumos și puțini bani în buzunar, atunci nu îți rămâne decât să pui degetul pe hartă și să pornești motorul.

1

Cum am ajuns la Târgoviște?

La Târgoviște ajungi destul de ușor. Într-o oră și 20 de minute parcurgi cu mașina 80 de kilometri. Din București am ieșit spre Chitila și am ținut-o drept înainte pe DN71. Pe drum am ascultat un CD al trupei italiene Il Volo și am admirat primele semne la primăverii. Am traversat localități dezvoltate și frumos amenajate, sate vechi și bine păstrate, dar și localități cu un nivel maxim de sărăcie și cu multă mizerie.

Pe acest traseu am observat și am apreciat în satele moderne curățenia, clădirile renovate, iluminatul stradal și spațiile verzi. În satele vechi mi-au plăcut casele și porțile din lemn, am remarcat familii de berze abia reântoarse din țările calde și am admirat curțile oamenilor cu narcise, iar în cele cu sărăcie lucie am văzut multă mizerie, gunoaie, cauciucuri aruncate peste tot, cai păscând în lanuri de grâu și copii amărâți. Pe lângă opulența caselor întoarse spre soare, am văzut și mizeria din satele cu locuitori de etnie rromă. În aceste localități vei vedea în viteză oameni stând la poartă și comercializând produsele din gospodărie.

20160402_162329

În localitatea Tărtășești am numărat din mers vreo 10 femei mergând pe bicicletă. Între sate zăreai lanuri cu rapiță gată să înflorească și tractoare scormolind pământul. Într-un sat am depășit o căruță cu doi cai transpirați care trăgeau o rablă.

Când am ajuns în orașul Târgoviște nu știam în ce direcție s-o apucăm. Am întrebat mai mulți trecători unde se află Curtea Domnească sau Turnul Chindiei. Am aflat că sunt pe strada Calea Domnească nr.181.

2a3

Ce am vizitat?

Am parcat mașina pe strada Calea Domnească și am intrat în Complexul Muzeal „Curtea Domnească”. Am început să luăm la rând toate obiectivele turistice din zonă: Turnul Chindiei, Curtea Domnească, Biserica Domnească Mare și Biserica Sfanta Vineri.

targovisteee

Turnul Chindiei – „foișorul de foc” din Târgoviște

La intrarea în turn m-am simțit atât de mic :D. După ce am urcat 122 de trepte am avut parte de o priveliște încântătoare a orașului Târgoviște. La înălțimea celor 27 metri ai terasei turnului simți cum ți se face pielea de găină :D. În vârful Turnului era un tricolor bătut de vânt. Am stat vreo 20 de minute acolo sus și am admirat în liniște panorama orașului.

Funcţiile turnului au evoluat: turn-clopotniţă în secolele XIV-XV; turn de stajă şi apărare în secolele XV-XVI; turn ceasornic în secolul al XVII-lea; 1853 – foişor de foc.

La coborâre am zăbovit la etajele al doilea şi al treilea pentru odihnă. Între timp am fotografiat mai multe tablouri cu Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș. Turnul găzduia o fotoexpoziţie intitulată „Vlad-Ţepeş- Dracula. Legendă şi adevăr istoric”.

22a3985910761147

La Curtea Domnească

Am intrat în ruinele Curții Domnești și am descoperit tot felul de camere și intrări misterioase, monumente și gropi pline cu monezi. Am citit pe o plăcuță că aceste monumente datează din secolele XIV-XVII.

Prima casă domnească, împrejmuită cu un zid de incintă din piatră, cu turnuri patrulatere, datează din vremea domniei lui Mircea cel Bătrân. Sub Vlad Ţepeş (1456-1462) Curtea Domnească a dobândit noi construcţii printre care şi Turnul Chindiei.

Am rămas impresionat de Complexul Muzeal „Curtea Domnească”. Nu am mai simțit atâta istorie de când mă știu :D. Curtea Domnească cuprinde monumente de arhitectură medievală ce formează ansamblul Curţii domneşti, dintre care unele adăpostesc mai multe expoziţii.

41916131514202215231618

Biserica Domnească Mare

Am intrat în Biserica Domnească Mare și am descoperit o „Colecţie de artă brâncoveneascâ”. În Biserică am remarct portretele voievodale: Neagoe Basarab, Matei Basarab; Petru Cercel, Constantin Brâncoveanu, Mihai Viteazu, Radu Şerban, Constantin Şerban, Şerban Cantacuzino şi Radu Mihnea.

Această biserică  este ctitoria lui Petru Cercel și se încadrează în tipul de plan cruce greacă (ca şi biserica din Curtea de Argeş şi Mitropolia Târgovişte) care au servit ca model.

25aDSCF29482725262829

Biserica Sfânta Vineri

Este ctitoria lui Vlad Călugărul şi a soţiei sale Smaranda. În biserica Sf. Vineri vei putea admira expoziția „Colecția de icoane”.

42414012

Program de vizitare și taxe

Luni: închis / Marți – Duminică: 8.00 – 18.30

Prețuri: întreg – 10 lei / redus (elevi, studenți, pensionari) – 5 lei

DSCF3040DSCF3034

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s