Croazieră pe Dunăre

Prima mea croazieră a fost în Marea Neagră, a două în Marea Egee și acum pe Dunăre. A fost o experiență unică și m-am simțit ca un mare aventurier purtat de valuri și brize. Vaporașul ne-a  dus în locuri necunoscute și am descoperit obiective mai puțin obișnuite. Să știți că într-o zonă cu așa o bogăție de frumuseți naturale, întinderea Dunării merită o atenție specială.

DSCF4975

A fost prima mea croazieră fluvială de până acum. Cred că fiecare pasionat de călătorii trebuie să încerce această experiență. Se spune că o croazieră pe Dunăre, indiferent cât timp ar dura ea, reprezintă o destinație obligatorie pentru un turist care se respectă. Trebuie să știți că Dunărea a fost inclusă în top 14 râuri cele mai frumoase din lume. Acest top a fost realizat de The Telegraph.

Ce știți despre Dunăre? Ei bine, Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei (după Volga), fiind singurul ce curge de la vest la est. Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări ( Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, R. Moldova și Ucraina) și traversează 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

Napoleon numea Dunărea „regele râurilor europene”, iar Nicolae Iorga, „cea mai bogată în daruri”, ea bucurându-se de atenția popoarelor de pe continentul european. Dunărea reprezintă în România o atracție turistică importantă: oamenii se retrag în zona Cazanelor, fiind o destinație populară pentru excursioniștii interesați să scape de gălăgia și stresul orașelor. Dunărea atrage totodată fotografi și călători care se desfată cu frumusețea și calmul ei.

DSCF5005

Este important de menționat faptul că în ultima perioadă croazierele fluviale în Europa cresc în popularitate. În cadrul continentului, popularitatea fluviului Dunărea continuă să crească, înregistrând în 2014 cu 41% mai mulți călători britanici față de 2013, în timp ce cererile pentru croazierele pe râurile Dunăre și Rin au crescut cu 37%. O treime din navele de croazieră fluviale europene au fost construite în ultimii zece ani – un sfert în ultimii cinci.

Croaziera noastră pe Dunăre a durat o oră și am parcurs câțiva kilometri. În scurta noastră croazieră am admirat peisajele, statuia lui Decebal și mănăstirea Mraconia, am intrat în adâncurile peșterii Veterani și am văzut de la distanță peștera Ponicova (nu am intrat în această peșteră pentru că vaporașul era prea mare 😀 ).

DSCF4838

Cum ajungem?

Ne-am pornit de la Herculane și am continuat drumul până la Orșova. Cu autocarul Europa Travel am parcurs 21, 6 km în 30 de minute. La Herculane am fost cazați la Hotelul Afrodita**** Resort&Spa.

map orsova.jpg

Ce vizităm?

20 de persoane am urcat în vapor. Ne-am luat pe noi vestele de salvare. Eu m-am așezat pe unul dintre scaunele din fața ambarcațiunii. Aveam o priveliște largă a Dunării și surprindeam cu aparatul de fotografiat cele mai interesante momente. Ghidul ne povestea în detalii istoria fiecărui obiectiv turistic. Pe Dunăre era un furnicar de amarcațiuni mari și mici.

DSCF4742

Majoritatea obiectivelor turistice au fost admirate din vaporaș. Pe ruta Orșova – Cazanele Mari am fotografiat cele mai frumoase peisaje create de Dunăre. Pe lângă stâncile abrupte, peșteri create de apă, golfuri, și alte peisaje naturale… am vizitat și nenumărate vestigii istorice ca sculptura „Chipul lui Decebal”, Mănăstirea Mraconia, și peșterile Veterani și Ponicova.

1. Statuia lui Decebal

În timp ce ne uitam din barcă la statuia lui Decebal, ghidul ne spunea povestea construcției. Ideea construirii acestui basorelief i-a aparținut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, un istoric amator, și a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpiniști să îl termine. Proiectul a costat un milion de dolari și a fost finalizat în anul 2004.

DSCF4748

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m și lat de 25 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile  Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia). Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, și este sculptat într-o stâncă. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” („Regele Decebal – făcută de Drăgan”).

 

Am făcut câteva fotografii din ambarcațiune, apoi ghidul a virat spre largul Dunării în direcția mănăstirii Mraconia.

2.Mănăstirea Mraconia

Călătoria noastră a continuat pe valurile Dunării. Apa Dunării era limpede și albastră, iar vântul sufla domol. Valurile nu erau foarte mare, dar din când în când puntea mai lua din apa Dunării și ne udam la picioare. Stâncile și energia Dunării formau un tablou care îți tăia respirația. Era atâta liniște în jur!? Pentru turiștii pasionați de peisaje cu munți, păduri pe stânci și valuri liniștite, aici e paradisul.

DSCF5041

Peste câteva minute am zărit o mănăstire așezată pe o muchie de stâncă. Din depărtare aveai impresia că plutește pe Dunăre. Era Mănăstirea Mraconia! Ghidul ne povestea că Mraconia înseamnă apa întunecată sau loc ascuns, iar mica mănăstire care poate fi văzută pe marginea şoselei e recent construită, replică a unei foarte vechi mănăstiri, înghiţite de apă.

Mănăstirea Mraconia se află în comuna Duhova din jud. Mehedinți, la o distanță de 15 km vest față de orașul Orșova.

 

3. Peștera Veterani

La peştera Veterani nu poţi ajunge decât pe apă. Am părăsit vaporașul la buza stâncilor și am urcat pe câteva trepte din lemn. Am ajuns la intrarea în peșteră, o trecere îngustă și foarte joasă. Era un loc ferit de lumină și cu umiditate ridicată. Un fascicol de lumină își făcea loc printr-o gaură a peșterii. Era parcă o rază de soare.

2

Interiorul peșterii era întunecos și nu prea am zărit desene pe pereți. Tavanul peșterii era imens de înalt și mă simțeam atât de mic. Am stat în măruntaiele peșterii preț de jumătate de oră sau chiar mai puțin. Mi se făcuse frig și am ieșit.

DSCF4884

Cunoscută şi sub numele de „Peştera lui Veterani“, „Peştera din Pînza Curii“ sau „Peştera Piscabara”, grota este situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri. Peştera Veterani îşi are originea numelui după numele lui Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş şi care a refortificat peştera la sfârşitul sec. al XVII-lea.

 

Vizitarea peşterii se face neapărat cu echipament adecvat şi asistaţi de un ghid speolog. Poate fi vizitată în tot timpul anului, dar în mod deosebit în perioada caldă, mai – octombrie.

1

5.Peștera Ponicova

Nu am intrat în peștera Ponicova pentru că vaporașul nostru era prea mare. Ceilalți colegi au avut noroc și au explorat adâncurile peșterii. Era spectaculos dacă intram…

DSCF4933

Ghidul ne povestea că peștera Ponicova este cea mai mare peșteră din Defileul Dunării. Galeriile sale însumează 1.660 m străbătând Ciucaru Mare și ieșind în Dunăre. Este accesibilă de pe uscat sau de pe Dunăre cu barca. La intrarea în peștera Ponicova, pârâul cu același nume creează niște chei scurte și sălbatice și un pod natural lung de circa 25 m și înalt de 6 – 8 m.

 

Cât costă croaziera?

25 lei.

În concluzie: #LoveDanube

Mulțumesc ghidului de turism Florin Arjocu!

Această croazieră pe Dunăre mi-a fost oferită de către Asociația ProTurism Herculane. Mulțumesc Asociației ProTurism Herculane,Hotelului Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane, Bacolux Hotels, Europa Travel. În perioada 15-17 aprilie am participat la Conferința Naționale “Băile Herculane, mai mult decât apă – Oportunități și Provocări în cursa stațiunilor balneare”, organizată la Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s