Prin munții Rodnei. Cascada Cailor

Nori. Vânt. Ploaie. Soare. Curcubeu. Munți și văi. Păduri și izvoare. Conifere și flori. Cărări de munte și margini de prăpăstii. Frig și cald. Pe toate le-am văzut și simțit în munții Rodnei din Maramureș.

Pe 14 mai am urcat cu telescaunul în munții Rodnei. Am vizitat pentru prima dată acești munți, considerați cei mai înalți și mai greu de străbătut din lanțul Carpaților Orientali. Pe munte am ajuns pe ploaie și ceață, dar tot am apucat un pic să zăresc vârfurile. Din cauza vremii, nu am avut șansa să fac cele mai reușite fotografii, dar am avut parte de cele mai frumoase emoții.

20160514_155735

Munții Rodnei fac parte din grupul de nord al  Carpaților Orientali, iar înălțimea maximă este de 2.303 de metri, atinsă de piscul Pietrosu. Parcul Național Munții Rodnei reprezintă cea mai mare arie protejată, localizată în grupul nordic al Carpaților Orientali, pe o suprafață de 47.227 de ha, din care 3.300 ha au fost declarate în anul 1979 rezervație a biosferei. Din punct de vedere administrativ, parcul se întinde în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.

După ce am vizitat munții Caucaz, Bucegi și Cernei, în momentul de față cea mai incredibilă experiență am trăit-o în munții Rodnei. Locul te atrage pur și simplu și când ești acolo sus, pe munte, totul pare de vis. Tabloul arată în felul următor: arborii falnici,  stânci abrupte, valuri de vârfuri, furnicar de izvoare, râuri spumoase și vederi impresionante.

20160514_155934

Cum am ajuns în munții Rodnei?

Accesul în munții Rodnei este facil, fie pe jos de la Borşa pe o potecă, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa (DN18). Noi am urcat cu telescaunul ( Telescaun Borșa, programul de funcționare: 9:00 – 18:00). Mi-am luat un bilet dus-întors (preț 20 lei) și îmi așteptam rândul să urc în telescaun.

Important! Telescaunul porneşte doar dacă există un grup de minim 10-15 persoane. Ultima cursă a telescaunului este la ora 17.00, dacă nu ajungeţi până la această oră la capătul superior al telescaunului, riscaţi să rămâneţi pe munte sau veţi fi nevoiţi să coborâţi pe jos la baza muntelui.

rodnei

În fața mea urcaseră ghidul și o doamnă mai în vârstă. Înainte de a se urca, m-am apropiat de femeie și i-am spus că o admir pentru curajul de care dă dovadă. Cerul era înnorat. Ne așteptam rândul să urcăm în telescaun. Un domn ne-a aruncat o pătură și a strigat să urcăm. Zburam. Distanța dintre pământ și picioare creștea. Nu scoteam niciun cuvânt. Eram copleșiți de emoții și adrenalină.

20160514_155658

La jumătatea traseului a venit peste noi o rafală de ploaie. Ne-a udat până la piele. Am avut o umbrelă, dar nu ne-a ajutat. Înghețasem nițel. Corpul îmi amorțise. Simțeam doar aerul proaspăt. Urcatul cu telescaunul fusese o adevărată probă la armată. Ne clănțănea dinții în gură, dar eram foarte fericiți.

După 15-20 minute am ajuns pe munte. Peisajul era nedescris de frumos. Ploaia nu contenea, dar cel mai tare m-a bucurat curcubeul care a ieșit odată cu soarele. Era un trabou fantastic! Era o bucurie colectivă atât de mare. Fotografiam. Ploaia își făcea numărul în continuare.

20160514_160635

Spre Cascada Cailor

Sus erau amenajate băncuțe, dar cine să se bucure de ele pe ploaie? Zona era superbă, erau și câteva construcții din lemn. Nu știu dacă erau părăsite sau locuite, dar parcă erau parte integrantă a peisajului. Aveai impresia că sunt acolo de când e lumea.

20160514_160148

I-am așteptat pe toți să urce cu telescaunul, apoi ne-am continuat traseul spre Cascada Cailor.  Acolo era o poiană imensă înconjurată de vârfuri de munte și văi adânci. Mă învărteam cu aparatul de fotografiat.

Am părăsit acel loc și ne-am îndreptat spre un drum care întretăia o pădure de conifere. Drumul era bun, special amenajat pentru ATV-uri. La intrare am zărit un indicator: Lacul Stiol și Cascada Cailor. Am intrat în pădure spre Cascada Cailor.

DSCF7531

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borşa. Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m apoi 20 m si din nou 40 m.

cascada cailor

Pădurea era atât de frumoasă. Atingeam crengile pinilor încărcați cu ploaie. Apoi îmi miroseam palma. Era atât de plăcut mirosul, o combinație de proaspăt și crud. Traseul era pe pantă. Nu aveam încălțămintea adecvată, iar picioarele o luau la vale odată cu pământul moale. Eu mai mult alergam decât mergeam. Voiam să fiu înainte și să mă surprindă peisajele.

20160514_161041

Toți aveam un singur gând, să ajungem la Cascada Cailor. Până atunci nu văzusem nicio fotografie cu acea minune a naturii și nu citisem nimic despre ea. De la capătul superior al telescaunului ajunsesem la Cascada Cailor în circa 15 minute.

Cascada Cailor se afla la altitudinea de 1300 m, în apropierea Complexului Turistic Borșa (3 km), în cadrul Rezervației Piatra Rea. Cascada s-a format pe cursul râului Fântâna iar căderea de apă începe de pe podișul „Podul Cailor”.

20160514_162102

O dată cu înaintarea noastră, pădurea de conifere își apleca vârfurile, iar peisajele ieșeau în față. Deasupra cascadei zăreai înălțimile înzăpezite, iar verdele era intens odată ce îți coborai privirea.  Alergam ca un copil spre cascadă. Era spumoasă și gălăgioasă. Stâncile străluceau. M-am apropiat și mai mult. De jos îi admiram forța și măreția. Era atât de impresionantă!

20160514_162307

Am stat acolo câteva minute, apoi am început să cercetez împrejurimile. Mă sprijineam de stâncile alunecoase și fotografiam florile. Am găsit câteva smocuri cu niște flori albe. Parcă erau ghiocei. Voi ce spuneți?

20160514_164028

Majoritatea plecaseră de lângă Cascada Cailor. Eu rămăsesem în urmă. Făcusem sute de poze în câteva minute, dar parcă nu făcusem niciuna. Am început să alerg la deal. Obosisem atât de tare, dar i-am ajuns din urmă pe ceilalți colegi. Ghidul ne povestea că pentru prima dată a văzut Cascada Cailor atât de învolburată. Cauza ar fi topirea zăpezilor și ploile abundente.

20160514_163837

Am ajuns la capătul superior al telescaunului. Norii erau supărați pe noi în continuare. Eram plouați, obosiți și cu frigul în oase. Coborârea a durat parcă mai puțin.  Când m-am văzut coborât din telescaun, m-am dus la barul de lângă și am tras un pahar de vodkă ca să nu mă ia răceala, apoi un ceai fierbinte.

Galerie foto:

DSCF7510DSCF7513DSCF7519123456789101111a121314151617181920212223242526272829303132333435363738

Această călătorie prin munții Rodnei mi-a fost oferită de agenția Scorilo Turism. Mulțumesc ghidului Costin-Ion Corboianu.

logo scorilo

Text&Foto: Mircea Mitrofan

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s