Am vizitat Cimitirul vesel din Săpânța

Săpânța, MARAMUREȘ – 

Sună macabru, dar în calitate de turist am vizitat pentru prima dată un cimitir. Acesta a ajuns să fie numit un obiectiv turistic important al zonei și atrage foarte mulți vizitatori din țară și de peste hotare.

Ei bine, este vorba despre Cimitirul vesel din Săpânța care a ajuns să fie promovat de revista americană National Geographic, de publicația britanică The Guardian, de postul american de televiziune Fox News, de postul de televiziune francez TV5 Monde, de portalul de călătorii Tripadvisor, de Lonely Planetcea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume, de revista Travel&Leisure și lista nu se termină aici.

14

Pe 13 mai am vizitat Cimitirul vesel din Săpânța, locul unde arta populară maramureșeană glumește pe seama morții. Cimitirul Vesel din Săpânța face parte din patrimoniul UNESCO și este o detinație populară atât pentru români cât și pentru turiștii străini care sunt impresionați de metaforele scrise de meșterii populari pe crucile celor decedați. Tonul glumeț, dar și ironia ilustrează în doar câteva strofe viața celui care a trecut în veșnicie.

Cimitirul vesel din Săpânța a fost atestat în anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu, care era și profesor de română și latină. În acel an, Stan Ioan Pătraș a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.

24

Unde se află Cimitirul vesel din Săpânța?

Cimitirul vesel este situat în comuna Săpânța, județul Maramureș, în apropiere de granița cu Ucraina. Am ajuns aici cu autocarul din Sighetu Maramației. În total sunt 19 km. De la București și până la Săpânța sunt 587 km pe care îi parcurgi în 9 ore.

sapanta

Culoarea de un albastru intens, combinată cu alte culori, s-a păstrat, iar de-a lungul aleilor mai pot fi întâlnite și câteva cruci vechi de peste 50 de ani, ale căror epitafuri la adresa celor decedați pot fi citite cu ușurință. Crucile atrag atenția privitorilor prin desenele pictate și textul poetic care acompaniază în câteva versuri momente din viața celui decedat. Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe cealaltă — o descriere a motivului morții. Majoritatea crucilor sunt scrise cu greșeli de ortografie și variante arhaice de scriere.

22

Creatorul vestitelor cruci cu epitafuri, Ioan Stan Pătraș, este de asemenea îngropat în Cimitirul Vesel alături de soția sa. Casa și gospodăria creatorului au devenit muzeu și atelier de lucru pentru cei care duc mai departe faima ciudatului cimitir.

20160528_151831

Taxă de intrare:

Prețul unui bilet este de 4 lei/persoană.

Galerie foto:

2969785432192021232530313233342610161113151817

Am vizitat Cimitirul vesel din Săpânța cu agenția Scorilo Turism. Mulțumesc ghidului Costin-Ion Corboianu.

logo scorilo

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

2 gânduri despre “Am vizitat Cimitirul vesel din Săpânța

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s