Cascada Bigăr, peisaj de vis

normal_ian-symbol-waterfall-1Astăzi vom merge la cea mai spectaculoasă cascadă din România! Știu că vrei să mergi acolo, să te răcorești și să te bucuri de fiecare clipă. Această cascadă se bucură de mare popularitate în ultimii ani, atât în țară cât și în afară. Presa internațională a descoperit-o și a promovat-o intens, iar site-ul  The World Geography consideră că este cea mai impresionantă cascadă din lume. Este vorba de cascada Bigăr din Caraș-Severin, o nouă atracție turistică importantă pentru România.

Cascada Bigăr reprezintă o bijuterie naturală care are una din cele mai spectaculoase căderi de apă din lume și impresionează fiecare turist prin aspectul său. Cascada are ca sursă un izvor de apă subterană care se scurge pe un perete calcaros, de forma unui con, înalt de aproximativ 7-8 metri, acoperit integral de mușchi.

Bigăr este a treia cascadă pe care am văzut-o până în prezent. Prima a fost cascada Lagodekhi (40 metri) din rezervația Lagodekhi (Georgia), iar a doua a fost cascada Cailor (80 metri) din munții Rodnei (România).

Ascunsă în inima Munților Aninei, superba vărsare de apă reprezintă un fenomen natural unic în lume. Fiecare țară probabil are locuri extrem de frumoase, dar ascunse. Pentru a vizita astfel de locuri deseori trebuie să le cunoști și să mergi acolo. Nu ratați o vizită la această cascadă dacă sunteți prin zona stațiunii Băile Herculane.

13012891_10209445978413034_5342970361414105227_n

Fotografa Raluca Buzoianu de la Constanța mi-a spus să cobor lângă cascadă. Momentul surprins cu aparatul de fotografiat a fost unul magic (vezi mai sus). Mulțumesc Raluca!

Cum ajungem la cascada Bigăr?

Pentru a ajunge la cascada Bigăr vă recomand mai întâi să vă rezervați un weekend la Herculane. De la București mergeți pe autostradă spre Pitești, apoi urmați traseul Slatina – Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Băile Herculane (vezi mai jos traseul):

map bigar bucuresti

Distanța de la București și până la cascada Bigăr este de 452 de kilometri. Aflată în Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, din județul Caraș-Severin, în Valea Minișului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B, Cascada Bigăr este practic locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniș.

În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Izbucul Bigăr, a cărui apă este de o puritate rară, este alimentat de un curs de apă subteran ce iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. Acesta străbate peștera cu același nume din Munții Aninei și după o distanță de circa 200 metri, se varsă în râul Miniș formând Cascada Bigăr

Pentru a ajunge la cascadă din Băile Herculane mergi pe următorul traseu: Mehadia – Iablanița – Pârvova – Bozovici, iar cascada se află fix în locul în care paralela 45 latitudine nordică străbate teritoriul ţării noastre (vezi traseul mai jos):

Bigar

Există un popas turistic amenajat pentru a observa şi a poza cascada. De la cascadă mai puteți urca puţin până la izbucul Bigăr şi în apropiere se află şi păstrăvaria Miniş. Eu am fost în luna aprilie și nu am plătit nicio taxă, dar nu înțeleg de ce nu s-a introdus până acum o astfel de taxă. Cu bănuții adunați ar putea să îmbunătățească condițiile, să amenajeze mai bine zona sau măcar să se facă o mai bună semnalizare a cascadei. Când mergem în străinătate plătim aproape pentru fiecare obiectiv turistic vizitat. De ce nu ar fi o taxă și la cascada Bigăr?

Lângă cascadă există un pod de lemn care leagă șoseaua de celălalt mal, pe care nu doar că se poate vizita cursul izbucului Bigăr, ci se și poate face un popas. Totodată, se poate coborî până la apele Minișului, de unde se poate vedea cascada Bigăr și din alte perspective. Pe același mal a fost construit și un pavilion pentru turiști.

Coordonate GPS: 45 00 12.18 N 21 57 34.92 E

Galerie foto:

1342568971011141917201312

Vizita la Cascada Bigăr mi-a fost oferită de către Asociația ProTurism Herculane în parteneriat cu Hotelul Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane, Bacolux Hotels, Europa Travel. În perioada 15-17 aprilie 2016 am participat la Conferința Naționale “Băile Herculane, mai mult decât apă – Oportunități și Provocări în cursa stațiunilor balneare”, organizată la Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane.

Text: Mircea Mitrofan / Foto: Raluca Buzoianu & Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s