Acasă la Brâncuși

Subsemnatul, un tânăr pasionat de călătorii ajunge astăzi acasă la Brâncuși. Deschide poarta și intră în curte. Este urmat de mulțimea ce coboară din autocar. Străinii sunt bine primiți de gazdă care începe să spună povestea locului.

Aerul rustic domină spațiul: căsuța și anexele din lemn, poarta tradițională, o fântână cu cumpănă, buturugi din lemn, meri înfloriți și multă iarbă verde. Lumea adunată calcă pe pâmântul unde s-a născut și a copilărit o stea a culturii românești: sculptorul Constantin Bârncuși.

1

Frumusețe, simplitate, tradiție, natură și folclor. Asta simțim la casa marelui Brâncuși. O privire de jur-împrejurul locuinței ne teleportează în locurile copilăriei noastre. Aici simțim pe deplin emoția familiei și redescoperim autenticitatea modului de trai al românului.

O femeie (curatoarea) cu portretul lui Brâncuși în mână începe să povestească: „Casa Memorială „Constantin Brâncuși” reprezintă un important monument de arhitectură populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost restaurată în 1971, la înființarea muzeului. Colecția muzeului cuprinde fotografii, albume, documente, cărți, scrisori care reflectă momente din viața și activitatea marelui sculptor român Constantin Brâncuși. În muzeu găsim mobilier original de interior țărănesc de la începutul secolului al XX-lea”.

DSCF5112

Hobița este o localitate în județul Gorj, comuna Peștișani. Satul Hobița se află la 24 km de Târgu-Jiu și la 3 km de drumul național Târgu Jiu– Tismana, din Peștișani. Prima atestare documentară este din 30 aprilie 1518 (7026), prin care Neagoe Basarab confirmă lui  Datco și altora stăpînirea peste cinci părți de ocină din Ohabița. Hobița este locul de naștere al faimosului sculptor român Constantin Brâncuși (1876-1957).

Cum am ajuns la Hobița?

Ne-am pornit din Băile Herculane spre Hobița. Am mers pe următorul traseu (Băile Herculane – Orșova – Drobeta-Turnu Severin – Motru – Câlnic – Peștișani – Hobița). Am parcurs 126 km în două ore.

hobta

Dacă dorești să vizitezi Casa lui Brâncuși din București poți să parcurgi următorul traseu: Pitești – Râmnicu Vâlcea – Horezu – Târgu Jiu – Peștișani – Hobița.

Pe scurt despre C. Brâncuși?

Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876 în localitatea Hobița, în familia lui Nicolae Radu şi a Mariei Brâncuşi, care se ocupau cu agricultura, prelucrarea lemnului (dulgheria) şi creşterea vitelor. Micul Brâncuși a învățat meserie de la meșterii satului, în primul rând de la tatăl şi bunicul său. A dobândit în familie priceperea de a ciopli lemnul care, în mâinile sale, capătă viaţa.

20160417_163150

În 1914 are prima expoziţie personala la New York, după care urmează cea mai prolifică etapă a creaţiei sale, iar faima şi influența sa asupra sculpturii în lume este în continuă creştere.

Se stinge din viaţa la 81 ani la Paris. Din cele 204 lucrări ale lui Brâncuşi, foarte puţine se mai afla în ţară (la Târgu Jiu, Craiova, Buzău şi Bucureşti), marea majoritate a acestora fiind răspândite în toata lumea.

Vă invit în casă…

Din pridvor ni se deschid trei încăperi ale casei: odaia de dormit, cunia și celarul. Cunia e bucătăria, locul unde era vatra cu corlată, unde se gătea mâncarea și unde se adunau la masă toți ai casei. Celarul e cămara și e singura încăpere care nu are tavanul drept. De aici se poate urca în pod.

brancusi

Casa este compusă din două odăi (vatră, sobă) și o cămară (celar). Îmbinările bârnelor sunt ascunse sub undrelele (stenapi) decorate pe motivul „frânghiei” și al „dintelui de lup”. În torsadă sunt sculptați stâlpii prispei, fie pe toată înălțimea fie în două registre separate prin inele în zig-zag. Ușa cămării reprezintă un tip tradițional, nu numai pentru sudul munților, dar și pentru sate transilvănene

În camera lui Brâncuși

Cu pași mici explorez fiecare colțișor al camerei. De la fereastră simt mirosul de liliac. Pe pereți sunt portretele lui Brâncuși, iar pe un pat sunt frumos așezate țesături colorate în roșu, albastru și negru. Îmi place să ating lemnul sculptat fin.

16

Istoria locului e magnetică. Aici, bucuria vieții pentru fumos e nesfârșită. Nu îți va fi greu să înțelegi de ce Constantin Brâncuși a ajuns să fie cunoscut în toată lumea. Vino la Casa Memorială „Constantin Brâncuși” și vei avea parte de o experiență de neuitat, pe care o vei purta în suflet toată viață.

Taxă de intrare:

4 lei

Program de vizitare:

Zilnic 9.00 – 17.00

LUNI închis

Galerie foto:

122a34a55a5b5c677a7b7c9a10111212a13a1417181920212222a2323a24272829304149

În concluzie: #VisitBrancusi

Vizita la Casa memorială „Constantin Brâncuși” mi-a fost oferită de către Asociația ProTurism Herculane în parteneriat cu Hotelul Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane, Bacolux Hotels, Europa Travel. În perioada 15-17 aprilie am participat la Conferința Națională “Băile Herculane, mai mult decât apă – Oportunități și Provocări în cursa stațiunilor balneare”, organizată la Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s