Oceanul Atlantic și plajele din Portugalia

Am ajuns vara asta în Portugalia pe malul oceanului Atlantic. Mi-am petrecut câteva zile de vară lenevind pe mai multe plaje din regiunea Algarve, Portugalia. Regiunea Algarve e cunoscută în întreaga lume pentru cele peste 150 de plaje unice și locuri pitorești.

Cu plaje care par desprinse din posterele cu destinații exotice aflate la mii de kilometri depărtare, cu stațiuni liniștite cu peisaje spectaculoase în care îți poți reîncărca bateriile sau, dimpotrivă, cu stațiuni cu o viață de noapte „fierbinte”, regiunea Algarve este o destinație de vis, ușor accesibilă ca preț pentru fiecare turist care se respectă.

DSCF0052

Portugalia este o țară de la capătul continentului european, vecină cu Spania și scăldată de valurile oceanului Atlantic. Are o suprafață de 88.889 km2 și are o diversitate a reliefului absolut incredibilă: munți împăduriți în nord, munți stâncoși  cu pante abrupte și cascade în centru, urmează peisaje aproape deșertice în regiunea Alentejo și în final ajungi în sudul țării pe plajele minunate din Algarve.

DSCF9267

Cadrul natural și vegetația din Algarve mi-au adus aminte de vacanțele mele în Grecia și Georgia. Pe alocuri aveai impresia că ești în savană.

Iarbă înaltă uscată, copaci împrăștiați de cork, măslini, livezi cu portocali și lămâi, livezi cu smochini, văi însorite cu viță de vie, oleandri în floare, agave impresionante, alöe humilis, florile Carpobrotus edulis și multe alte specii. În Portugalia vei călca pe un pământ roșu cărămiziu, dându-ți senzația că vei lua foc 🙂

Cum am ajuns în Portugalia?

Compania care avea să mă ducă în această destinație deosebită a fost Blue Air. Așadar, am făcut un zbor de 4 ore de la aeroportul Otopeni până în orașul Faro, capitala regiunii Algarve. De la aeroportul din Faro ne-a preluat ghidul român și ne-a urcat într-un autocar până în orașul Portimão. Traseul de la aeroport și până în Portimão a durat o oră jumate.

20160627_152935

Drumurile sunt foarte bune în Portugalia, dar sunt înguste și cu multe intersecții cu sens giratoriu sau „rotunde” cum le spun portughezii.

Plajele din Portugalia

Superbe! Nisip fin și curat, puzderie de stânci spectaculoase, șezlonguri la discreție, intrare lină în apa de un albastru azuriu și pescăruși cocoțați pe crestele stâncilor.

DSCF0551

Am mers să mă sclad în apele Atlanticului pe următoarele plaje: praia da Rocha, praia dos Três Castelos, praia do Amado. Am vizitat cu barca și trei plaje unice în lume: praia de Benagil, praia da Marinha și praia do Carvoeiro. Întinderile de nisip și de stânci sunt cu adevărat fantastice. Plajele sunt liniștite și pline de mister. Fiecare stâncă îți oferă un spectacol al naturii.

Harta regiunii Algarve

E foarte cald în această zonă sudică a Portugaliei, dar nu vei simți datorită curenților oceanici care aduc briza la mal. Toate plajele sunt scăldate în soare, nisipul arde la orele amiezii, dar te poți răcori la umbra stâncilor sau în valurile Atlanticului. Temperatura aerului variază între +28 +30 de grade Celsius.

DSCF0578

M-am scăldat aproape în fiecare zi în apele oceanului Atlantic. Apa nu este rece cum spun unii în impresiile lor de călătorie pentru această perioadă (iulie). Valurile sunt mari și spectaculoase atât ziua cât și seara. Pescărușilor le place să stea pe luciul Atlanticului și să-și odihnească aripile.

DSCF0573

La oceanul Atlantic, mareele apar de două ori pe zi, manifestându-se astfel prin flux şi reflux. De dimineață până după amiază era flux, iar spre seară apele Atlanticului se retrăgeau. După amiază, plajele din Algarve sunt de două ori mai late din cauza refluxului. Temperatura apei variază de la 20 – 22 de grade.

DSCF9232

Nisipul de pe litoralul portughez te gâdilă la picioare. În zorii zilei îți răcorește tălpile, iar la amiază frige atât de tare că îți vine s-o iei la fugă în valurile Atlanticului. Pe plajele din Algarve, vei vedea mulți copii care își construiesc castele de nisip, crocodili și alte figurine din nisip.

DSCF0122

Peisajul pe care-l oferă această regiune a Portugaliei este dominat de stânci dramatic de abrupt, plaje acoperite cu dune, golfuri spectaculoase și plaje superbe. Te vor cuceri frumoasele stânci care la asfințitul soarelui trec de la roșul pâlpâietor la culoarea carmin. Înalte și cu forme ciudate, vârfurile stâncilor sunt gazdele cuiburilor de pescăruși. Noi am ajuns în perioada când pescărușii își învățau puii să zboare. Vegetația stâncilor are o varietate uluitoare de nuanțe și culori.

DSCF0556

Accesul pe plaje se face coborând câteva scări de lemn sau de piatră. Eu am stat mai mult pe plajele orașului Portimão: praia da Rocha, praia dos Três Castelos și praia do Amado. În continuare vă invit să vă așterneți prosopul pe următoarele plaje din Algarve:

02

Praia da Rocha („Rock Beach”) e una din cele mai mari și frumoase plaje din regiunea Algarve. Plaja este o întinedere imensă de nisip, foarte aglomerată pe parcursul zilei și pustie seara. Este o plajă animată, înconjurată de stânci și este destinația perfectă pentru cei care dorescă să vină cu familia. Ia-ți prosopul și crema de soare și hai la plajă să vezi cum e!

DSCF0233

Valurile oceanului sunt învolburate, dar intrarea în apă este lină. Nisipul este fin, iar de-a lungul plajei sunt amenajate șezlonguri. Un șezlong pentru o zi era 10 euro/persoană. Accesul la plajă se face pe scări. Mai jos vedeți unde este localizată praia da Rocha:

map praia da rocha

Stațiunea Praia da Rocha a fost inaugurată în 1930, când a fost considerată o stațiune  elegantă, liniștită și exclusivistă. Având 2 km de plajă de nisip, cu formațiuni de rocă de diverse forme și mărimi ce au dat numele plajei de „Plaja cu stânci”.

DSCF0116

Într-o plimbare de-a lungul esplanadei, pe strada Tomas Cabreira, veți găsi hoteluri, baruri, restaurante, cluburi, casinoul stațiunii și toată forfota turistică din zona comercială. Praia da Rocha este o stațiune preferată de tineri și familiști.

DSCF9316

Pe praia da Rocha ai posibilitate să încerci o varietate de sporturi nautice. Faleza în zona praia da Rocha este spectaculoasă. Ai parte de o panoramă extraordinară a oceanului Atlantic. Seara ne plimbam ore întregi și admiram peisajele.

04

Pe Praia dos Três Castelos a avut loc primul contact cu oceanul Atlantic. Plaja nu este amenajată cu șezlonguri și umbreluțe. Aici sunt foarte multe stânci gigantice și pare o zonă sălbatică. Aici am întâlnit foarte mulți tineri. Plaja era situată chiar în fața hotelului unde eram cazați și ajungeam aici în cel mult două minute.

DSCF9420

Praia dos Três Castelos este o plajă mică, puțin îngustă, vecină cu Praia da Rocha. Aici am avut parte de liniște și relaxare. Uneori îți tulbură liniștea câte un comerciant african cu tot felul de produse.

praia dos tres castelor map

Aventura pe această plajă constă în ascunzișurile stâncilor. Am intrat în interiorul unor stânci și am avut parte de senzații incredibile.

DSCF0553

În primul rând vei vedea peisaje superbe și vei simți o răcoare de care vei avea nevoie. În al doilea rând aici ai ocazia să faci cele mai frumoase fotografii.

03

Amplasată între Praia dos Três Castelos și Praia dos Careanos, Praia do Amado este o plajă care te amețește numai când te uiți la ea!

DSCF9329

Este o plajă spectaculoasă, ascunsă printre stânci și puțin populată de turiști. Principala atracție o constituie aici nenumăratele golfulețe și formațiuni stâncoase. Această plajă este o destinație perfectă pentru fotografi.

DSCF9297

Seară mă plimbam pe această plajă și admiram apusul. Accesul pe această plajă se face printr-o scară abruptă sprijinită de stânci. Vederile panoramice de pe faleză sunt foarte frumoase. Sunt și piste pentru bicicliști și poți admira în viteză întinderea Atlanticului.

DSCF0561

Este important de menționat faptul că aici există posibilitate să cadă pietre de pe stânci așa că mare atenție unde vă așterneți prosopul. Pe stânci veți vedea un indicator care vă avertizează.

05

Această plajă este una din cele mai frumoase din lume. Am ajuns aici cu bărcuța. Nu am făcut baie și nici nu am stat la bronzat. Am fost doar în vizită.

DSCF9826

Această plajă este ascunsă într-o grotă și se ajunge la ea numai pe calea apei. Plaja este foarte mică, iar în partea de sus a grotei se află o deschizătură naturală pe unde intră lumina soarelui.

DSCF9827

Numită „Algar de Benagil” sau Benagil Cave, această minune a naturii este cunoscută în întreaga lume. În interior, temperatura este ceva mai scăzută. De aceea, este important să fie vizitată la miezul zilei, când soarele intră în mod direct.

benagil map

Deosebita formaţiune se află în satul de pescari ce poartă acelaşi nume. Dacă oceanul este calm, poţi înota chiar în interiorul arcadei formată de pereţii stâncoşi, însă dacă valurile sunt puternice este puţin probabil să poţi pătrunde în interior.

DSCF9831

Peştera Benagil este una dintre cele mai interesante formaţiuni de pe Pământ, un loc absolut fabulos.

praia Marinha

Am ajuns pe această plajă cu barca. Am călătorit pe apă printre stâncile acestei plaje. Este o locație ideala pentru snorkeling. Praia da Marinha se adresează adulților și este căutată de fotografi dornici să surprindă esența plajei portugheze. În anul 1998, praia da Marihna a fost aleasă „Plaja anului”.

DSCF9883

Plaja nu este vizitată de foarte mulți turiști. În funcție de nivelul apei, este împărțită în două jumătăți de stânci conice, dar când fluxul este puternic, aceasta nu mai este practicabilă.

marihna map

Noi am mers cu barca de-a lungul acestei plaje și am admirat peisajul. Te lua amețeala de la valurile învolburate ale oceanului.

DSCF9862

Îmi plăcea să aud sunetul valurilor lovând stâncile. Printre găurile stâncilor puteai zări vapoare în depărtare.

06

Se află în orășelul cu același nume. Casele sunt frumos aliniate, iar drumurile sunt înguste încât de-abia încap două mașini. Accesul la plaja Carvoeiro se face foarte ușor, fără a coborî sau urca. Am ajuns aici cu barca.

DSCF9941

Corvoeiro este prima stațiune după Praia da Rocha, mergând spre orașul Faro. În 1965, Corvoeiro era un sat modest de pescari. Astăzi, este o stațiune populată anual de zeci de mii de turiști: britanici, nemți, olandezi, suedezi, francezi, etc.

carvoeiro mapDSCF9935

Plajele din Algarve îți oferă numeroase oportunități interesante: sporturi nautice, excursii cu diverse ambarcațiuni în largul oceanului sau de-a lungul coastei Algarve, excursii la Lisabona, la Sevilla (Spania), la Gibraltar, excursii la cetățile și monumentele istorice din Algarve, excursii pentru shopping în mai multe orașe din Portugalia, Jeep Safari, distracție la Aqualand în Algarve, croaziere pe râurile din Algarve, tururi vinicole și gastronomice, etc.

În curând voi reveni cu alte impresii din Portugalia.

Galerie foto:

Această prezentare necesită JavaScript.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.