Lisabona, orașul de la capătul lumii

Mapa de Potugal em BandeiraLisabona e o capitală mereu surprinzătoare, un oraș care nu te lasă să te plictisești. Asta și pentru că este unul din cele mai mari orașe din Europa, dar și pentru că oferă la fiecare pas un nou punct de atracție.

Vara asta am ajuns la Lisabona. Am mers la pas printre străzile orașului și am vizitat cele mai importante obiective turistice. Spiritul orașului te învăluie de la prima întâlnire și te face să îi recunoști autenticitate. Un lucru vă spun din start – vă veți îndrăgosti incurabil de această capitală.

DSCF0412

Lisabona (port. Lisboa) este capitala Portugaliei și are 564657 locuitori conform statisticilor din 2001. Este plasată pe costa de vest a țării, la Oceanul Atlantic, unde râul Tejo, se varsă în ocean. Inima orașului este „Baixa” sau „Orașul de Jos”, zonă unde se află Castelul São Jorge și Catedrala Santa Maria Maior. Cel mai vechi cartier al orașului este Alfama, aproape de râul Tejo.

Lisabona este o doamnă în vârstă, o vrăjitoare, o iubită, este sunetul vechilor străzi înguste care îți dezvăluie frumusețea și zi și noapte, este o eternă poveste de dragoste care cântă libertatea, arhitectura, viața, agitația și bucuria.

Principalele atracții ale Lisabonei

Când am plecat spre Lisabona, nici nu mi-am închipuit că voi reuși să vizitez o mulțime de obiective turistice. Am ajuns cu autocarul în capitală, apoi ne-am continuat aventura pe jos. Străzile erau pline de oameni de toate națiile. Terasele erau asaltate de turiștii înfometați.

Nu am văzut un lux sfidător în Lisabona ca în alte orașe europene, mașini extravagante sau oameni cu fițe. Portughezii sunt modești, își văd de treabă, dau dovadă de multă răbdare, înțelegere și amabilitate. M-a impresionat foarte mult modul lor de a se îmbrăcă. Toți se îmbracă decent și simplu.

DSCF0486

Să revenim la frumusețile acestui oraș. Lisabona este o capitală seducătoare, încărcată de istorie, considerată unul din marile centre culturale europene. Un oraș cu trotuarele bătute în genunchi cu mozaic, un spectacol al faianței maure, al străzilor în pantă și rampă, cartiere vechi și noi, Oceanarium, poduri-minune, muzee, catedrale, monumente, piețe impresionante, industrie a ospitalității pe sprinceană…

Turnul Belém

Turistului ce abia o descoperă, Lisabona îi oferă numeroase atracții turistice: prima oprire pe care trebuie s-o faceți este fără îndoială la „Torre de Belém” (Turnul Belém), o construcție militară pentru supravegherea întrării în portul orașului. Am mers pe jos de-a lungul râului Tejo până am ajuns la Turnul Belém, considerat unul din cele mai vizitate obiective turistice ale orașului.

Turnul Belém mai este cunoscut şi ca Turnul sau Castelul Sfântul Vincent (Castelo de Sao Vicente de Belém) și a fost înscris în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

DSCF0381DSCF0386DSCF0394DSCF0406DSCF0410DSCF0417DSCF0416

Mănăstirea Jerónimos

Alături de Turnul Belém se află Mănăstirea Jerónimos, numită şi Mănăstirea Ieronimilor (după prima comunitate de călugări care a populat şi cărora le-a fost încredinţată iniţial mănăstirea). Mosteiro dos Jerónimos sau Mănăstirea Jerónimos a fost construită în 1502 din dorința regelui Manuel I. În prezent mănăstirea este, alături de Turnul Belém, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO (statut pe care îl deţine din 1983), ceea ce nu este, de fapt, surprinzător, având în vedere unicitatea sa arhitecturală şi trecutul istoric al edificiului.

DSCF0327

Astfel, mănăstirea, cum s-a spus, a fost construită pentru a comemora călătoriile şi realizările lui Vasco da Gama, la un an de la începutul lucrărilor. Ridicarea edificiului, precum şi dezvoltarea stilului manuelin, au avut legătură cu realizările maritime ale Portugaliei în epoca marilor descoperiri geografice. În această mănăstire se află mormintele lui Vasco da Gama şi Luis de Camoes, marele poet care a cântat, prin versurile sale, realizările lui da Gama.

12DSCF0328DSCF0351DSCF0356DSCF0360DSCF0330

Padrao dos Descobrimentos (Monumentul Descoperirilor)

În continuare mergem să vizităm un alt obiectiv turistic important al Lisabonei: Padrao dos Descobrimentos (Monumentul Descoperirilor). Situat pe malul nordic al râului Tejo, Monumentul Descoperirilor nu este un monument istoric în adevăratul sens al cuvântului, acesta evocă una dintre cele mai înfloritoare epoci istorice ale Portugaliei, anume, epoca marilor descoperiri geografice, când Portugalia domina comerţul maritim între continente.

DSCF0368

Padrao dos Descobrimentos a fost ridicat în 1960, iar sculptorul responsabil de decorarea structurii a fost Leopoldo de Almeida. Monumentul este decorat cu motive ce evocă epoca marilor descoperiri, motive ale vieţii pe mare şi, inclusiv, sfere armilare. Pe lângă faptul că monumentul iese în evidenţă prin dimensiunile sale, atrage atenţia prin cele 34 de statui care decorează ambele laturi, figuri importante care, într-un fel sau altul, au contribuit la reputaţia Portugaliei în epoca descoperirilor pomenite: poeţi, exploratori, navigatori, cruciaţi şi cartografi, figurile cheie fiind, de exemplu, Henry Navigatorul, Vasco da Gama, Magellan, Felipa de Lancaster şi Camoes.

DSCF0322DSCF0429DSCF0366DSCF0369DSCF0428

Praca do Comercio (Piaţa Comerţului)

Mai este cunoscută şi sub numele de Piaţa Palatului (Terreiro do Paco), nume ce evocă situarea acestei pieţe lângă fostul palat regal ce a fost distrus de cutremurul din 1755. Piaţa a fost construită la ordinului Marchizului de Pombal. Arhitectul desemnat să proiecteze piaţa a fost Eugenio dos Santos, un arhitect portughez care a conceput noua piaţă în forma literei „U”, cu deschiderea înspre Râul Tejo.

DSCF0488

Astfel, este notabil arcul de triumf situat pe latura nordică a pieţei, numit Arco da Rua Augusta (poartă numele străzii unde este localizat). Însă, cel mai atractiv reper decorativ al pieţei se referă la statuia ecvestră a Regelui Jose I, care este plasată central.

DSCF0481DSCF0485DSCF0482DSCF0484DSCF0483

Arco da Rua Augusta (Arcul de Triumf)

Proiectat de Verissimo da Costa, monumentul a fost inaugurat în 1875, fiind decorat cu un ceas, câteva statui alegorice (Gloria, Ingeniozitatea şi Valoarea) şi câteva alte realizări sculpturale ce descriu figurile unor personalităţi precum Marchizul de Pombal, Nuno Alvares Pereira şi Vasco da Gama.

DSCF0475DSCF0476DSCF0477DSCF0466DSCF0473

Statuia ecvestră a Regelui Jose I

Statuia a fost inaugurată în 1775, şi este una dintre cele mai reuşite lucrări ale lui Joaquim Machado de Castro, notabil sculptor portughez al tuturor timpurilor.

DSCF0489DSCF0478DSCF0490

Praca Don Pedro IV (Piața Rossio)

Piaţa Rossio, aşa cum numesc localnicii din Lisabona istorica Praca de Dom Pedro IV (numită astfel în onoarea lui Pedro IV, atât rege al Portugaliei, cât şi Împărat al Braziliei) din districtul Baixa, este una dintre cele mai frecventate pieţe publice din Lisabona şi, simultan, una dintre cele mai populare din punct de vedere turistic.

DSCF0440DSCF0441DSCF0444DSCF0446

Statuia Dom Pedro IV

Este marcată central în piața Rossio și este înaltă de 27 de metri. Statuia îl redă pe Dom Pedro IV, o structură monumentală înconjurată, la bază, de patru statui alegorice care, sub forma a patru figuri feminine, materializează într-o manieră artistică valorile Puterii şi Moderaţiei, Justiţiei şi Înţelepciunii.

DSCF0442

Acest monument este, totuşi, doar unul dintre elementele decorative ale acestei pieţe istorice din Lisabona. Alte elemente de interes din acest punct de vedere se referă la două fântâni construite în stil baroc situate pe două dintre laturile pieţei.

DSCF0437

Strada Augusta

După ce am bifat aceste prime puncte turistice, continuăm să ne petrecem restul sejurului savurând spiritul Lisabonei. Din piața Rossio intrăm pe strada pietonală Augusta, cea mai importantă arteră pietonală din Lisabona. Cafenele, baruri, magazine cu suveniruri, spectacole în aer liber și un furnicar de turiști.

DSCF0459

Admirăm arhitectura clădirilor construite în stil neoclasic şi art deco. Sunt o mulțime de bijuterii arhitecturale pe strada Augusta, precum şi oportunităţi de shopping şi de experienţe turistice. În capătul străzii este amplasat monumentalul Arco da Rua Augusta (Arcul de Triumf).

DSCF0448DSCF0457DSCF0455DSCF0449DSCF0450

Oceanário de Lisboa

Oceanariul din Lisabona este una dintre atracţiile de top din capitala Portugaliei. Este situat în spectaculosul Parque das Nacoes, şi în ciuda faptului că nu se bucură de un prestigiu istoric asemeni altor repere turistice din Lisabona, precum Turnul Belém sau Mănăstirea Jeronimos, rămâne una dintre principalele obiective ce trebuie vizitate în oraş. În curând voi publica pe blog un amplu articol despre Oceonariul din Lisabona.

DSCF0525DSCF052120160701_181952

Ponte 25 de Abril (Podul 25 Aprilie)

Podul 25 Aprilie îmi aduce aminte de Golden Gate din San Francisco. Acest pod impresionant leagă Lisabona de peninsula Setubal. Când am intrat în Lisabona am traversat Podul 25 Aprilie, un pod cu cu șase benzi de circulație pentru maşini şi două linii de cale ferată. Podul a fost construit în anul 1966, în timpul guvernării dictatorului Salazar, al cărui nume l-a purtat până in 1974.

b20160701_115642

Statuia Cristo Rei

Statuia Cristo Rei din Lisabona te duce cu gândul la monumentul Cristo Redentor din Rio de Janeiro. Statuia din Lisabona se află pe vârful unui deal la aproximativ 110 metri înălțime pe malul de sud al râului Tejo. Statuia poate fi văzută din depărtare din orice loc al capitalei.

20160701_101815

Autorii acestui proiect sunt arhitectul Antonio Lino, inginerul Froncisco de Mello e Castro si sculptorul Francisco Franco. Statuia Cristo Rei oferă turiștilor posibilitatea de a urca cu un lift pe o platformă la picioarele statuii lui Isus, de unde se pot bucura de o priveliște extraordinară a Lisabonei și a împrejurimilor acesteia. Ajungi la statuie cu transportul public, cu autobuzul de pe linia 101.

20160701_10180420160701_101825

Ce să mai vizităm în Lisabona:

Lisabona oferă turiștilor numeroase atracții turistice și posibilități de relaxare. Capitala este gazda a peste 50 de muzee şi galerii de artă, însă, o dată ajuns în oraş, turistul nu ar trebui să omită numeroasele parcuri şi grădini sau alte atracţii, precum Acvariul, Oceanariul, Fântâna Monumentală sau Grădinile Zoologice. Vara este anotimpul cel mai bogat în evenimente în Lisabona.

Atracții în apropiere de Lisabona:

Cascais

Cascais ascunde plaje micuțe și populare și este la 20 de minute de mers cu trenul din Lisabona. Am fost în Cascais și a savurat o cafea la o terasă unde se vede o panoramă spectaculoasă a orașului.

DSCF0503DSCF0507

Sintra

O adevărată bijuterie a Portugaliei: înconjurată de munți, vegetație luxuriant și pietre gigantice, orașul beneficiază de o atmosferă răcoroasă și relaxantă. Sintra este la 40 de minute de mers cu trenul și este un orășel plin de castele. Am mers prin munții din Sintra și am trăit momente de neuitat. Natura este din alt peisaj. Nu mai văzusem niciodată așa ceva: ceață, frig, vânt, pietre gigantice, arbori foarte înalți și peisaje din filmele SF.

DSCF0530DSCF0531DSCF0532DSCF0535DSCF0536DSCF053820160701_19310620160701_193212

#LovePortugal #VisitPortugal #VisitLisboa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s