O călătorie în adâncuri: Oceonariul din Lisabona

fishCum ar fi să treacă doi sau trei rechini pe lângă tine și să nu te bage în seamă? Cum ar fi să înoate o pisică de mare sau un banc impresionant de pești pe deasupra capului și să te ignore? Ei bine, mi s-a întâmplat vara asta când am explorat lumea acvatică din cele patru oceane ale lumii adunată într-un singur loc, numit Oceonário de Lisboa (Oceonariul din Lisabona). 

Cu prețul a câțiva euro am ajuns în adâncurile celor patru oceane ale lumii. Rechini, pisici de mare, pinguini și ale viețuitoare treceau aproape că îți venea să le atingi cu mâna. Oceonariul din Lisabona adăpostește replicile a 4 ecosisteme oceanice diferite: Atlantic, Indian, Pacific și Antarctic.

4

In sectorul oceanului Pacific se zbenguiau vidrele și dansau meduzele, în sectorul Antarctic am înghețat admirând pinguinii, în Atlantic am ascultat corul pescărușilor, iar în sectorul oceanului Indian am fost fascinat de vegetație și speciile de amfibieni.

Oceonariul din Lisabona a fost construit în 1998 și este situat în splendidul Parque das Nacoes. Oceonariul este considerat a fi primul aquarium care a inclus habitate oceanice într-un singur mediu controlat în care au fost recreate ecosisteme oceanice impresionante. Fiecare ecosistem din oceonariu beneficiază și de viețuitoarele terestre specifice: păsări, amfibieni și reptile.

4a

Atât prin mărime, cât şi prin concept, Oceanariul Lisabona oferă vizitatorilor oportunitatea de a învăţa despre viaţa marină din diverse habitate oceanice. Stabilimentul adăposteşte aproximativ 450 de specii, numărând mii de specimene, şi reproduce o varietate mare de habitate, de la recifurile tropicale de corali din oceanul Indian până la coasta Antarcticii. Oceanariul Lisabona găzduieşte de asemenea ecrane interactive impresionante ce informează vizitatorii despre istoria şi dezvoltarea lumii marine.

În ciuda faptului că inventarul vieţii animale este foarte impresionant, Oceanariul a fost deseori criticat pentru că a reunit, în mod artificial, specii care, de altfel, în mediul lor natural, nu ar fi coabitat în acelaşi mediu.

0

Unde se află și cum ajungem la Oceoanariul Lisabona?

Oceonariul Lisabona se află la Doca dos Olivais, Parque das Nacoes, în apropiere de Casino Lisabona și lângă Pavilhao do Conhecimento – Ciencia Viva. Adresa Oceonariului: Esplanada D Carlos I, Lisabona, Portugalia. În continuare vedeți unde este localizat Oceaonariul Lisabona:

map oceonariul Lisabona

Cum ajungem la Oceonariul Lisabona? Ei bine, până la Oceonariul Lisabona putem să alegem să mergem cu autobuzul, trenul sau cu metroul.  Dacă preferați să mergeți cu autobuzul puteți să alegeți 5, 25, 28, 44, 708, 750, 759, 782, 794 până la stația Oriente (East). Ca să ajungeți cu metroul la stația Oriente (East) trebuie să mergeți pe Red line (Linia Roșie).

11

De asemenea poți să ajungi cu trenurile Alfa Pendular și Intercity, cu trenurile inter-regional și regional. O altă variantă ar fi să ajungeți cu taxiul sau cu vaporașele/bărcile.

Taxa de intrare:

Pentru un bilet am plătit 17 euro. Programul începe de la ora 10:00 și până la 20:00. Ultima intrare la Oceonariu se face la ora 19:00. Vedeți mai jos taxele de intrare:

pret

La ieșierea din Oceonariu am trecut prin două magazine cu suveniruri. Aici găsești tot felul de produse pentru toate vârstele: cosmetice, jucării, articole vestimentare, piese decorative, etc. Programul magazinelor începe la ora 10:00 și se încheie la 20:00.

Mai multe detalii despre activitățile pe care le poți practica în Oceonariu Lisabona găsiți aici: www.oceanario.pt

Galerie foto:

0DSCF0519122a3a5677a891010a121314151617181919a2020a2121a21b2223

Text&Foto: Mircea Mitrofan

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s