Vacanță în orașul Portimão

Orașul Portimão este un loc plin de viață. Fermecătorul oraș este situat în regiunea Algarve pe malul oceanului Atlantic.  Portimão are o istorie legendară, iar centrul orașului și împrejurimile oferă o mulțime de lucruri de văzut. Eu am stat șase zile în acest oraș frumos și dacă ajungeți în Algarve vă sfătuiesc să nu-l ocoliți. 

Zi de zi am parcurs pe jos străzile din Portimão ca să cunosc în profunzime cultura, tradițiile și istoria locului. Am stat de vorbă cu oamenii, am vizitat numeroase atracții turistice, mi-am organizat excursii și m-am bronzat pe plajele acestui oraș.

DSCF9974

Portimão (în portugheză[puɾtiˈmɐ̃w]) este un oraș din sudul Portugaliei, situat în districtul Faro, regiunea Algarve. A obținut statut de oraș în 1924, înainte fiind numit după vechea denumire maură Burj Munt sau Porcimunt. După 1980, în Portimão a început să se dezvolte din ce în ce mai mult turismul. Are o populație de 41.000 de locuitori și împreună cu orașul Faro, sunt cele mai populate orașe din regiunea Algarve.

 

Având ieșire la estuarul Rio Arade, Portimão depinde din punct de vedere economic de pescuit și de funcțiile sale ca oraș portuar. Grecii, fenicienii, cartagienii au fost partenerii comerciali ai lusitanilor până la ocupația maură, încheiată în sec. XI, perioadă în care orașul a înflorit inițial ca port. Estuarul Rio Arade oferea acces pe mare către orașul Silves, fosta capitală a regiunii.

DSCF0318

Turiștii care vin aici păstrează în inimă acest oraș. Un tur prin Portimão te va purta pe la fortăreața medievală „Santa Catarina”, Castelul São João do Arade, Muzeul Portimão, Mănăstirea São Francisco, Teatrul Municipal Portimão, Biserica Nossa Senhora da Conceição, Portul turistic Portimão și Farul din Portimão. De neratat sunt plajele, faleza, Roda gigante, plimbările de seară pe malul râului Arade, excursiile în largul Atlanticului, deliciile culinare portugheze, băuturile alcoolice (berea și vinul local) și viața de noapte.

DSCF0320

Ce vizităm în Portimão?

Orașul Portimão oferă o varietate de atracții turistice: de la clădiri vechi, muzee, fortărețe și mănăstiri medievale până la peisaje naturale spectaculoase, restaurante bune, magazine doldora de produse și parcuri foarte frumoase. În continuare vă invit să descoperiți frumusețile orașului Portimão.

algarve-webmap

Castelul São João do Arade

Principala atracție a de-aici nu poate fi ratată. Splendidul Castel São João do Arade domină zona prin frumusețea acestuia. Castelul São João do Arade, numit și Castelul Ferragudo sau Castelo do Arade, se află la gura de vărsare a râului Arade în oceanul Atlantic.

Istoria spune că acest castel a fost construit în timpul domniei regelui D. João II (1481-1495) și avea rolul de a apăra peninsula iberică de jefuitori. Castelul este bine conservat, are o grădină mare, situat cu fața spre Grande. Am văzut acest castel în urma unei croaziere pe râul Arade.

DSCF9605

Muzeul orașului Portimão

Museu de Portimão (Muzeul orașului Portimão) a fost înființat într-o fostă fabrică de sardine (Fabrica de Conservas „La Rose”) și găzduiește în prezent diverse expoziții de artă, istorie, cu conținut local și național. Muzeul este situat pe malul râului Arade, în apropiere de Portul Portimão și Cubul Naval Portimão.

3

Inaugurat pe 17 mai 2008, muzeul are o colecție formată din patrimoniul industrial și etnografic, în special în industria de conserve, construcții navale, pescuit, arimare, litografie, turnare, prelucrare a metalelor, hornuri, transport. Pe lângă vestigiile arheologice ale orașului, mai poți vedea diverse situri arheologice terestre și subacvatice.

1

Pe lângă camera care găzduiește expoziția de referință „Portimão – teritoriu și identitate”, muzeul mai are și alte spații publice: două camere pentru expoziții temporare, un auditoriu pentru 171 de persoane, o sală de instruiri, sala  „Jaime paie” pentru activități educaționale. Am vizitat acest muzeu impresionat și mi-a făcut plăcere să descopăr istoria locului.

2

Fortul Santa Catarina

Fortul Santa Catarina a fost construit în anul 1621 sub comanda inginerului Alexandre Massay. Fortul a fost construit la ordinul lui D. João de Castro (Guvernator al regatului Algarvian) pentru a proteja orașele Silves și Vila Nova de Portimão de pirații spanioli și mauri.

Zona este foarte frumoasă și oferă o priveliște extraordinară a ocenului Atlantic și a portului turistic. Fortul este vizitat de mulți turiști, iar aici puteți avea parte de o panoramă spectaculoasă. Aici este amplasată o fântână, un tun de fier și un binoclu turistic. Lângă Fortul Santa Catarina este intrarea pe Praya da Rocha, una din cele mai mari plaje din Algarve.

12345678910141215

Mănăstirea São Francisco

Mănăstirea São Francisco a fost înființată în anul 1530. De fapt, când călugării au sosit, biserica era deja acolo. Structura mănăstirii a fost grav avariată în cutremurul catastrofal din 1755 care a părbușit cupola bisericii și a distrus mai multe clădiri ale complexului.

Mai târziu, când patrimoniul Bisericii a fost transferat la proprietatea privată, structura mănăstirii a rămas în continuare degradată. Astăzi este deținută de familia Sousa Coutinho care și-a dorit deschiderea unui hotel de lux, dar nici până în prezent nu a fost realizat. Din păcate, Mănăstirea São Francisco rămâne în continuare o ruină…

DSCF9579

Portul Portimão

Portul Portimão se află lângă Mănăstirea São Francisco și în imediata apropiere a Muzeului Portimão. În secolul al XVI-lea,  din Portul Portimão au fost exportate produse locale, cum ar fi: smochine, ulei de măsline, vin, pește și produse din coloniile africane sau din Brazilia.

În secolele XVII și XVIII, ritmul de dezvoltare a crescut considerabil. Comerțul a încetinit însă în 1755 din cauza cutremurului catastrofal care a adus valuri gigantice spre port suferind pagube importante. În secolul al XIX-lea comerțul cu conserve (conserve de pește) renaște din nou, iar portul Portimão devine unul dintre principalele porturi de pescuit ale Portugaliei.

11b1a

Farul din Portimão

Farol de Portimão (Farul din Portimão) este sitat în apropiere de portul Portimão și Fortul Santa Catarina. O plimbare până la acest far este spectaculoasă. Aleea este străjuită de palmieri, iar distanța este destul de mare. 

DSCF9632DSCF9629DSCF9995

Roata gigantică

Roda gigante (Roata gigantică) este instalată pe maul râului Arade și are o înălțime de 37 de metri. Această roată are o grutate de aproximativ 95 de tone și este considerată a fi cea mai mare instalație de acest gen din regiunea Algarve. 

Roata are o înălțime corespunzătoare cu 12 etaje ale unei clădiri și oferă o priveliște spectaculoasă a orașului Portimão, a râului Arade și a zonelor Ferragudo și Praia da Rocha. Roata are 24 de capsule a câte șase locuri și o capacitate totală de 144 de persoane. Pentru această plăcere va trebui să plătiți 5 euro/persoană. Seara, roata gigantică este iluminată de opt mii de lămpi cu LED-uri.

DSCF9578

Echipamentul a fost adus din Franța de către un investitor privat. Consiliul Portimão, care administrează zona, nu a investit niciun ban în această instalație, în schimb a scutit compania de plata taxelor având în vedere că acest echipament va aduce animație și vizitatori în oraș. .

Am vizitat această roată gigantică atât ziua cât și seara. E foarte aglomerată zona, iar turiștii stau la rând ca să se urce și să admire panorama orașului Portimão.

DSCF9522DSCF9576DSCF9517

Clubul Naval din Portimão

Clube Naval de Portimão (Clubul Naval din Portimão) este situat lângă Muzeul Portimão. Clubul Naval este o organizație negruvernamentală și are drept scop promovarea activităților culturale, sportive și de agrement, promovarea practicării sporturilor nautice și competițiilor.

Clubul Naval din Portimão a fost fondat pe 8 octombrie 1960 cu denumirea Associação Naval Infante de Sagres. Mult mai târziu, în anul 1999 a primit denumirea de astăzi.

DSCF952120160628_211536

Homenagem à Mulher Conserveira

Trei femei gospodăresc într-o intersecție din Portimão: prima apucă un coș, a doua alăptează și menține un dialog, iar a treia coase. Acest peisaj de teatru este amplasat  în intersecția Casa dos Pescadores și este creația sculptorului  Paula Espanha.

Homenagem à Mulher Conserveira se află în apropiere de Muzeul Portimão și Clubul Naval Portimão. Acest monument a fost creat în anul 2008 și a costat peste 100 de mii de euro.

1DSCF0031DSCF0027DSCF0029DSCF0025

Plajele orașului Portimão

Plajele orașului Portimão sunt spectaculoase: Praia da Rocha, Praia dos Três Castelos, Praia do Amado, Praia da Marina de Portimão, Praia do Alvor și Praia dos Três Irmãos. Toate au nisip fin și curat, puzderie de stânci spectaculoase, șezlonguri la discreție, intrare lină în apa de un albastru azuriu și pescăruși cocoțați pe crestele stâncilor. Mai multe impresii despre plajele din orașul Portimao puteți citi aici

abcdefghiiijkl

Evenimente sportive în Portimão

Orașul Portimão este cunoscut pentru Campionatul Mondial de Fotbal pe Plajă și pentru Autodromul de încercare a mașinilor de Folmula 1, înaugurat în octombrie 2008. Pe aici trecea și traseul raliului Dakar, atunci când acesta era ținut în Europa, iar circuitul Portimão gazduia numeroase competiții motorizate. Orașul mai este recunoscut și pentru competițiile de surfing, kitesurfing, sailing și powerboat. Pentru iubitorii golfului să știți că în zona orașului veți găsi mai multe terenuri.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

6 gânduri despre “Vacanță în orașul Portimão

 1. Eu,care locuesc aici de mai mult de 10 ani am citit articolul tau dintr-o rasuflare. Uneori fiind aici pe loc, vazand toate aceste locuri zi de zi, parca nici nu mai atragem atentia la frumusetea si splendoarea lor. Avem nevoie de oaspetii care sa ne atraga atentia la minunea care ne inconjoara.

  Apreciază

  1. Buna ziua ! As vrea sa vin in vacanta la Portimao la sfirsitul lui septembrie 2017.Ma puteti consilia in privinta cazari,obiectivelor turistice,gastronomie…
   Multumesc anticipat !

   Apreciază

   1. In dependenta de buget gasiti o varietate de localuri pentru cazare de la pensiune la hotel de 5 stele. In articol se mentioneaza cam toate locurile de interes pentru vizita. Mai aveti posibilitatea sa faceti excursii si in alte localitati din regiune. daca va hotarati la datele de calatorie scrieti-mi, va rog pe portimao@davia-travel.com si incercam sa gasim ceva dupa bugetul dispus.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s