Cazare la 4 stele în Chișinău

foto cazareDacă aleg să merg în Moldova unde mă cazez? Cât costă o noapte de cazare la un hotel de 4 stele? Care sunt condițiile? Voi încerca să răspund la aceste întrebări prin intermediul unor experiențe trăite în patru hoteluri din Chișinău.

Republica Moldova reușește în ultima perioadă să promoveze foarte bine produsul turistic la nivel internațional. Statistica din ultimele luni arată că turiștii sunt în creștere, iar destinațiile turistice și evenimentele culturale sunt din ce în ce mai cunoscute. Dar cum stăm la capitolul cazare în Chișinău și în țară? Câte hoteluri sunt în Moldova? Fac față acestea la numărul de turiști străini?

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2015 Moldova avea 126 hoteluri și un total de 3146 de camere. Dintre acestea 28 hoteluri sunt de 4 și 5 stele, 35 hoteluri sunt de 3 stele, 11 hoteluri de două stele și 5 hoteluri de o stea. Cele mai bune hoteluri din ţară se află în capitala țării, la Chişinău. Statistica mai arată că pe parcursul anului 2015 au fost înregistrate 435,7 mii de înoptări.

20160810_093732

Piața hotelieră din Moldova e scumpă în comparație cu multe țări. Cei mai mulți străini care vizitează Moldova vin în scop de afaceri. Majoritatea hotelurilor din Chișinău cazează clienți de „business”, iar simplii turiști sunt foarte puțini. Un client de business stă în medie 3-4 zile într-un hotel din Chișinău. Pe harta hotelurilor internaționale, Moldova figurează doar cu două branduri importante: Regency și Radisson.HoteluriMoldova_infografic

Moldova are 28 de hoteluri de 4 și 5 stele, potrivit datelor statistice din 2015. Majoritatea sau chiar toate unitățile de cazare sunt orientate pe turismul de afaceri. Am vizitat o parte din aceste hoteluri de-a lungul anilor și pot să spun că au condiții foarte bune, la standarde europene. Piața hotelieră din Moldova ar trebui să ia în calcul scăderea prețurilor la cazare pentru că nu suntem o destinație turistică importantă la nivel european, iar dacă ne dorim un flux mare de turiști ar trebui să le oferim condiții și oportunități.

20160810_093658

În continuare vă voi prezenta pe scurt trei hoteluri de 4 stele și un hotel de 5 stele din Chișinău. Le-am vizitat de curând și am rămas plăcut impresionat de condițiile pe care le au:

Jazz Hotel ****

Când am intrat în Jazz Hotel**** am fost întâmpinat cu un zâmbet de managerul general al hotelului, doamna Ana Condrat. Mi-a explicat unde se află sala de conferințe și am plecat în acea direcție. Interiorul hotelului îmi transmitea o stare de bine, era o atmosferă caldă și primitoare, decorul era format din instrumentele muzicale, tablouri și un mobilier de mare ținută artistică.  În acest hotel aveți posibilitate să vizitați galeria de arta JAZZ Solo unde sunt expuse lucrări ale celebrilor pictori, graficieni și sculptori din Moldova.

20160809_132817

În sala de conferințe, doamna Condrat ne-a povestit despre experiența sa internațională în domeniul hotelier și ne-a provocat să spunem cum ar trebui să fie un manager bun în industria hotelieră. Ulterior am fost invitați să luăm masa la restaurant, apoi am vizitat câteva camere ale hotelului. Hotel Jazz**** numărăr 76 de camere apartamente, dintre care sunt camere Classic, camere Superior, camere Deluxe, camere Junior Suite și camere Corner Suite. Preţul cazărilor în acest hotel începe de la 119 euro/zi până la 209 euro/zi. Mai multe detalii despre camere găsiți pe site.

Hotelul a fost fondat în 2004 și renovat în 2010. Fiind situat în centrul orașului, ajungi în doar câteva minute de mers pe jos în Piața Marii Adunări Naționale, la Arcul de Triumf, Catedrala Nașterea Domnului, Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Grădina Publică Ștefan cel Mare, Sala cu Orgă, Teatrul „Mihai Eminescu”.  Hotelul Jazz**** este situat la 17 km de Aeroportul Internațional Chișinău.

Adresă:  Strada Vlaicu Pârcălab 72, Chișinău 2012, Republica Moldova

jazz

Jolly Alon ****

Am vizitat de foarte multe ori hotelul Jolly Alon****, dar niciodată nu l-am descoperit așa cum am făcut-o acum. La recepție ne-au întâmpinat două doamne foarte drăguțe care ne-au făcut un tur prin hotel. Am vizitat camerele de la etajul 3 și 4, apoi am văzut piscina interioară, sala de fitness și sala de conferințe. Am aflat că denumirea hotelului provine de la numele celor doi fii ai fostului patron.

20160809_142610

Hotelul are o parcare generoasă, cea mai mare piscină interioară, recepţie și securitate 24/24, room-service, business centru, dry cleaning, internet, schimb valutar, închirierea automobilelor, magazin de cadouri, mini-bar, TV prin satelit, aer condiționat, safeu etc. Designul interior al hotelului păstrează amintirea vremurilor de altădată. Hotelul are 76 de camere. Tarifele pot varia în dependenţă de data sosirii, durata cazării şi categoria camerei. Tarifele pot fi de la 81 euro/zi pentru o cameră Single Standard și până la 139 euro/zi pentru o cameră Lux. Mai multe detalii despre prețuri aici

Inaugurat în anul 1991, Jolly Alon**** este primul hotel de nivel european cu 4 stele din Republica Moldova. Hotelul este situat în centrul Chişinăului, în zona parcului Ştefan cel Mare şi în apropierea tuturor clădirilor administrative (Parlamentul, reședința Președintelui, clădirea Guvernului), Cinema Patria, Piața Marii Adunări Naționale, Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Muzeul Național de Historie. Hotelul Jolly Alon se află la 20 km de Aeroportul Internațional Chișinău.

Adresă: Strada Maria Cibotari 37, Chișinău, Republica Moldova

jolly allon

Aria Hotel ****

Am fost întâmpinați cu multă bucurie și căldură de managerul general al hotelului, Lawrence A, un sirian stabilit în Moldova. Ne-a făcut un tur prin hotel și ne-a provocat să spunem care sunt avantajele și dezavantajele acestui hotel. Recent apărut pe piață, hotelul Aria**** este singurul hotel din sectorul Buiucani al capitalei, fiind situat într-o zonă verde și liniștită. Mi-a plăcut foarte tare acest hotel, designul din interior e special și unic în comparație cu alte hoteluri din Chișinău, camerele spațioase și luminoase și terasele de la etaj.

13925059_10154442649508928_5891139038054121591_n

Hotelul dispune de 80 de camere și apartamente spațioase, dotate cu paturi confortabile, ferestre mari pentru a putea admira priveliștea Chișinăului de zi și noapte, acces gratuit la internet wi-fi, mini-bar și multe altele. Prețul unei camere variază de la 100 euro pentru o cameră Deluxe Twin și până la 120 euro pentru Deluxe King, Apartament Junior și Apartament Lux. Mai multe detalii despre camere aici

Hotelul este situat pe strada Alba Iulia, la o distanță de doar 10-15 minute de centrul Chișinăului și la 40 de minute de Aeroportul Internațional Chișinău. În apropiere de hotel se află Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” și parcurile Dendrariu și Alunelul.

Adresă: Strada Alba-Iulia 7/1, Chișinău, Republica Moldova

aria hotel

Berd’s Design Hotel *****

BERD’S Design Hotel***** este primul și unicul design-hotel de 5 stele din Moldova. Designul modern poartă semnătura arhitectului italian Luca Scaccetti. BERD’S Design Hotel dispune de 33 de camere, inclusiv 3 apartamente de lux. Fiecare cameră este dotată cu sisteme individuale de ventilare și iluminare, linie telefonică directă, televizor LCD, seif și mini-bar. Tuturor oaspeților li se oferă lenjerie de pat și perne la alegere, din puf sau anti alergice, și o colecție de produse cosmetice.

20160812_101502

La dispoziția oaspeților hotelului, și nu numai, sunt: restaurantul și barul MEZZO – o interpretare modernă și rafinată a bucătăriei italiene, ART LOUNGE – atmosfera acestui spațiu artistic, cu expoziții inedite de artă și cultură națională, este potrivită atât pentru odihnă, cât și pentru întâlniri de afaceri, SPA by BERD’S – un lăcaș al relaxării și regăsirii de sine și salonul de frumusețe КERASTASE by ВERD’S. Sala de conferință HORA și sala pentru negocieri PRESTIGE pot găzdui cu succes diferite tipuri de evenimente.

Prețurile pentru o noapte pornesc de la 235 euro și ajung până la 685 de euro pentru un apartament cu mic dejun inclus. Mai multe detalii despre camere aici

Adresă: Bulevardul Dimitrie Cantemir 12, MD – 2001, Chișinău, Republica Moldova

berds design hotel

Am vizitat hotelurile Jazz****, Jolly Alon****, Aria Hotel**** și Berd’s Design Hotel***** cu suportul Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) în cadrul ANTRIM Tourism Summer School, eveniment organizat în perioada 9-12 august 2016 și susținut de USAID Moldova și Agenția Austriacă de Dezvoltare.

P.S. Mulțumesc Nataliei Țurcanu (ANTRIM) și Svetlanei Matvievici (Orheianca.eu) pentru această oportunitatea de a vizita aceste 4 hoteluri din Chișinău.

6094_500397_img2

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s