Turismul religios în raionul Cantemir

Turismul religios este astăzi un fenomen complex care se află în continuă transformare şi diversificare, păstrându-şi însă elementul de bază care l-a consacrat: religia. În raionul Cantemir există numeroase biserici, două mănăstiri de călugări, o catedrală-mausoleu în construcție și un cimitir de onoare românesc.

Sunt locuri pline de har pe care trebuie să le vizitezi dacă ajungi în raionul Cantemir. O călătorie în raionul Cantemir îți va oferi posibilitatea să vizitezi o parte din aceste biserici, să admiri arhitectura religioasă și să te bucuri de bogăția spirituală a oamenilor din această zonă. Poți să vizitezi aceste biserici din Cantemir fie pe cont propriu într-un circuit cu mașina personală, pe care să-l planifici de unul singur, fie cu ajutorul unui localnic din raionul Cantemir.

Vă invit să descoperiți câteva biserici din raionul Cantemir:

1. Catedrala oaselor din Cania

În Cimitirul de la Cania, unde-şi dorm somnul de veci 938 de ostaşi români, morţii au fost îngropaţi într-o groapă comună, lungă de vreo 100 de metri şi lată de vreo 40 metri, şi au fost aşezaţi în câte trei rânduri, acoperiţi cu var. În cinstea acestor martiri ai neamului s-a decis ca la Cania să fie ridicată o catedrală numită şi „Catedrala Oaselor” cu hramurile „Sfântul Dumitru” şi „Tuturor Sfinţilor Români”, o biserică-mausoleu, care la subsol va avea o necropolă, în care vor fi aduse osemintele ostaşilor căzuţi pentru eliberarea Basarabiei. Sfinţirea pietrei de temelie a fost efectuată în ziua de joi, 19 octombrie 2000. Catedrala este încă în proces de construcție.

dscn2071

2. Mănăstirea din satul Cociulia

A fost întemeiata în anul 1997, pe locul unei mănăstiri din care s-au păstrat doar câteva ruine, ce dau mărturie că aici s-a slujit multă vreme Sfânta Liturghie. În prezent, credincioșii din satele Capaclia și Cociulia ajută noua mănăstire care, provizoriu, își desfășoară rânduiala slujbelor într-un mic vagon aflat lângă ruinele vechii mănăstiri, despre care nu s-au păstrat documente.

Manastirea din Cociulia

3. Biserica din Hănăseni

biserica-din-hanaseni

 4. Biserica Sf. Mucenic Dumitru din Tartaul

dscf6439

5. Biserica din satul Cîietu

53762621

6. Biserica „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” din Vișiniovca

biserica-din-visiniovca

7. Biserica din satul Coștangalia

costangalia

8. Biserica din Ciobalaccia

0496cd7f6fb35b898f3655b91d97a9fd_233_800

9. Cimitirul Românesc de Onoare din Țiganca

Este un cimitir militar, unde au fost inhumate ramasitele pamintesti ale ostasilor si ofiterilor romani, 1020 de eroi cazuti in luptele din iunie-iulie 1941. Militarii romani cazuti in lupte sunt asezati in noua gropi comune – pe doua – patru randuri suprapuse. Cimitirul dispune de sistem de alimentare cu apa, care va permite ca vegetatia din interior sa fie ingrijita si mentinuta pe intreaga perioada a anului. Realizatorul proiectului  de refacere si reconstructie a cimitirelor  din afara granitelor Romaniei este Oficiul National pentru Cultul Eroilor din  Romania. Cimitirul Romanesc de Onoare Tiganca a fost inaugurat pe 1 iunie 2006, zi in care a  fost  marcata si  prin prima  vizita a Regelui Mihai  pe  pamantul  Basarabiei, insotit  de  membri ai familiei regale.

3bbcimitir

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s