Drumul vinului în 7 destinații viticole din Cantemir

„Gustul unui vin depinde în mare măsură de originile sale şi de cum a fost crescut”, spune criticul Linda Johnson Bell

Când îi povestești unui turist despre Moldova, îi spui în primul rând despre vinurile moldovenești. Și dacă despre Cricova, Mileștii Mici și Purcari se știe deja în toată lumea, Moldova are și vinării mai puțin cunoscute, însă care produc vinuri calitative și gustoase.

În raionul Cantemir am descoperit 7 destinații viticole pe care merită să le vizitezi. Dacă dai un search pe google despre aceste vinării nu vei găsi prea multe informații. Nici site-urile sau blogurile de specialitate nu menționează un cuvânt despre aceste destinații turistice din raionul Cantemir. Și dacă tot se apropie Ziua Națională a Vinului în Republica Moldova vă propun un tur vinicol în regiunile viticole din Cantemir.

podgorii-tartaul

Raionul Cantemir se află în regiunea de sud-vest a Republicii Moldova. Cantemir este oraşul de reşedinţă a raionului, care se află la 120 km distanţă de Chişinău, 45 km distanţă de Cahul, 25 km distanţă de Leova și 45 km distanţă de Comrat. Raionul are în componență 51 de localități (orașul Cantemir și 50 de sate), structura teritorial-administrativă fiind formată din 27 de primării. Populația raionului este de 63.400 de locuitori.

La Cantemir sunt locuri foarte frumoase despre care lumea nu știe: dealuri cu podgorii întinse pe sute de hectare, vinării cu galerii subterane, tehnologii moderne de prelucare a strugurilor pentru obținerea vinurilor, tradiții și obiceiuri viticole vechi păstrate de multe generații, vinuri vechi de colecție și locuri însorite. În raionul Cantemir încă mai sunt locuri unde „băutura zeilor” reprezintă o carte de vizită de mare mândrie.

2

În continuare vă propun 7 destinații viticole din 7 localități din raionul Cantemir. Veți cunoaște în premieră aceste vinării și vinurile lor de mare clasă. Vă invit să descoperiți vinul, tradițiile viticole, cultura și peisajele cu podgorii din raionul Cantemir:

antet

Viticultura este o ramură de bază în economia raionului Cantemir, iar odată cu dezvoltarea turismului vitivinicol regiunea va progresa. Promovarea vinului și a turismului vitivinicol ar trebui să fie principalul obiectiv pentru conducerea raionului Cantemir. Trebuie să știți că există un număr considerabil al populaţiei  din raion care este implicată în domeniul viticulturii și producerii vinurilor. Vă invit să cunoașteți 7 destinații viticole pe care merită să le vizitați:

1. „Imperial-Vin” (s.Pleșeni)

Întreprinderea de vinificație „Imperial Vin” S.A. a fost fondată în anul 1977 în localitatea Pleșeni, raionul Cantemir. Condițiile climaterice din zona Codrilor Tigheciului permit să fie crescute cele mai bune soiuri europene de struguri pentru vin: Chardonnay, Sauvignon, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot, etc.

vinuri-de-colectie
Vinuri de coleție „Imperial-Vin”

În prezent, holdingul „Imperial Vin” – este o înterprindere bine structurată , care constă din fabrică dotată cu echipamente de utilaje vinicole moderne , gospodărie de viticultură , grădină de prune, un frigider de depozitare a produselor agricole de 1000 de tone și subdiviziuni comerciale în Moscova, Sankt-Petersburg si China.

La fabrica se realizează ciclul complet de producere a vinului : de la recoltare și prelucrare a strugurilor, producerea de vin de înaltă calitate, de stocare și de îmbuteliere în final. Producția fabricii este destinată spre export, și constituie 5 milioane de sticle pe an. Țările importatoare: Rusia, Ucraina, Kazahstan, Tadjikistan, China, Statele Unite ale Americii, Letonia, Lituania, Estonia, Germania, Polonia, Cehia, Anglia, România, Slovacia, Bosnia si Hertegovina,Danemarca, Italia, Republica Elena.

Adresă:

Fabrica de vin „Imperial- Vin”, satul Pleşeni, raionul Cantemir. Telefon: +373 273 744 02; 74403; 744 04; E-mail: zavod@imperial-vin.md; Web: http://www.imperial-vin.com; Facebook: S.A. „Imperial Vin”.

Galerie foto:

 

Această prezentare necesită JavaScript.

2. Vinăria Țiganca sau Gitana Winery (s.Plopi)

Vinăria Țiganca este „locul de naştere” a vinurilor Gitana. În anul 1999, familia Dulgher a achiziționat fabrica de vinuri „Ţiganca” din satul Plopi. Deşi era într-o stare dezastruoasă, vinăria era dotată cu cel mai important element pentru a produce un vin de calitate – beciuri subterane cu temperaturi constante atât vara cât şi iarna, oferind vinurilor o maturare decentă.

gitana-winery
Vinuri Gitana Winery

Aici are loc vinificarea, îmbutelierea și maturarea vinului până la distribuţia lui comercială. În momentul achiziţiei, crama se afla într-o stare dezastruoasă, din cauza managementului defectuos din timpul perioadei sovietice. Toate vinurile de marca Gitana Winery sunt: Surori, La petite Sophie, Lupi, Saperavi, Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca regală, Riesling de Rhein, iar, în curând, şi noul cupaj cu formulă inedită – Risling de Rorbach Cru.

Plantaţiile de viţă de vie deţinute de Vinăria Țiganca fac parte din regiunea viticolă Valul lui Traian, într-un areal ce cuprinde localități din raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ciadîr-Lunga, Taraclia și Vulcănești. Suprafața totală a regiunii include 43.203 hectare de viță-de-vie, dintre care, în acest moment, 360 ha se află în proprietatea Vinăriei Țiganca. Trebuie menționat faptul că Vinăria Țiganca este într-un proces constant de extindere a podgoriilor sale, acordând o mare importanţă cultivării soiurilor de struguri autohtoni. Crama își dorește să renască tradiția cultivării strugurilor destinați vinurilor licoroase, care au contribuit de-a lungul timpului la creşterea renumelui Moldovei peste hotare.

Adresă:

Vinăria Țiganca (Gitana Winery), satul Plopi, raionul Cantemir. Telefon: +373 22 243 642; E-mail: winery@gitana.md sau office@gitana.md; Web: http://www.gitana.md; Facebook: Gitana Winery 1953.

Galerie foto:

 

Această prezentare necesită JavaScript.

3. Fabrica de vin „TartcomVin” (s.Tartaul)

Fabrica de vin SC “Tartcomvin” SRL este o întreprindere specializată pe producția primară de vin, înființată în anul 2004. Întreprinderea se află în satul Tartaul, raionul Cantemir. Producția de vin este realizată după tradițiile de vinificație tartaulene înca din perioada 1977.

Capacitatea de producere a întreprinderii ajunge până la 10 mii de tone de prelucrare a strugurilor. În prezent, fabrica de vin prelucrează 2-3 mii de tone de materie primă pe sezon. Agentul economic din Tartaul este dotat cu echipamente moderne, permițând produselor vitivinicole, calitatea care corespunde cerințelor și standardelor internaționale pentru acest tip de produs.

plantatii-tartaul
Podgorii din Tartaul

Întreprinderea vinicolă din Tartaul produce anual 3 milioane de tone de vin având în stoc următoarele tipuri de produse: vinuri roșii seci din soiuri obișnuite; vinuri albe seci din soiuri obișnuite; vinuri roze seci  din soiuri obișnuite, materie primă pentru vinuri spumante, materii prime pentru producerea vinurilor roșii dulci «Кагор» (Pastoral). Compania „TartcomVin” din satul Tartaul are o capacitate anuală de producţie a vinului de 440 mii dal.

Vinurile fabricii de la Tartaul sunt apreciate in tarile din Uniunea Europeana și CSI. Vinaria SC “Tartcomvin” SRL din satul Tartaul este membră a Asociației Vinificatorilor din Găgăuzia “Găgăuzia-Vin”.

De menționat faptul că în satul Tartaul majoritatea locuitorilor se ocupă cu viticultura și dețin podgorii pe zeci de hectare. Sunt viticultori care au plantații de viță de vie cu soiurile: Cabernet, Chardonnay, Moldova, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Lora, Arcadia, Cardinal, etc.

Adresă:

SC Tartcomvin SRL, satul Tartaul, raionul Cantemir. Telefon/Fax: +373 298 29 783 sau +373 298 22 873; Telefon mobil: +373 69 137 557; E-mail: tartcomvin@mail.ru; Web: http://www.tartcomvin.md; Facebook:

Galerie foto:

 

Această prezentare necesită JavaScript.

4. „Podgoria Vin” (s.Lingura)

„Podgoria Vin” este o companie viti-vinicolă fondată în anul 1999 în localitatea Lingura, raionul Cantemir. Plantațiile viticole ale companiei numără peste 320 de hectare dintre care 41 hectare soiuri de masă (Codreanca, Cardinal, Aleppo, etc.). „Podgoria Vin” din satul Lingura are o capacitate anuală de producţie a vinului de 400 mii dal. Proprietarul companiei viti-vinicole este Vasile Balan.

Adresă:

„Podgoria Vin” SRL, satul Lingura, raionul Cantemir. Telefon: +373 273 77 867; Email: office@podgoriavin.md; Web: http://www.podgoriavin.md/; Facebook: Podgoria Vin.

Galerie foto:

 

Această prezentare necesită JavaScript.

5. Fabrica de vin „Ceba-Vin” (s.Ciobalaccia)

Fabrica de vin „Ceba-Vin” este o întreprindere mixtă cunoscută pe piața internă și externă. Întreprinderea se află în localitatea Ciobalaccia, raionul Cantemir. Mărcile noi de vinuri îmbuteliate la întreprindere sunt: Lady-Di, vin roșu de desert și Lady-Di, vin roșu demidulce.

Aceste două vinuri au obținut medalia de aur de la un prestigios concurs internațional din Sanct-Peterspurg, iar alte două mărci au fost medaliate cu argint la  un concurs de degustații din București organizat în 1998.

Fabrica de vin din Ciobalaccia produce vinuri și băuturi tari. Directorul general al întreprinderii este Valeriu Țurcanu. Fabrica de vin este dotată cu utilaj modern și dispune de specialiști de înaltă calificare. În secția de vinificație, unde-s concentrate operațiile de bază ale procesului tehnologic, lucrează oameni cu o bogată experiență. Întreprinderea „Ceba-Vin” din comuna Ciobalaccia are o capacitatea anuală de producţie a vinului de 500 mii dal.

Alte mărci de vinuri ale companiei sunt: Santa Luiza, Santa Iulia, Santa Cristina și Santa Esmeralda.

Adresă:

Î.M.”Ceba-Vin” S. A., satul Ciobalaccia, raionul Cantemir. Telefon: +373 0273 70 369 sau +373 0273 70 266; E-mail: cebavin@mail.ru;

dscf2875

6. Fabrica de vin ,,Botritis” (s. Cania)

Fabrica de vin „Botritis” este situată în localitatea Cania, raionul Cantemir. Din anul 1999, compania „Lion-Gri” devine acţionarul întreprinderii de vinificație primară SA „Botritis”. Potenţialul de prelucrare – 20 mii tone struguri/an. Potenţialul tuturor recipientelor constituie 600 mii dali.

Podgoriile fabricii sunt din soiurile Merlot și Cabernet. Compania  de vinificație„Lion-Gri” a fost fondată în anul 1997. Din componenţa ei fac parte cinci fabrici primare de vinificaţie: „Vierul-Vin”, „Botritis”, „Talmaza”, „Vinar”, „Tomai-Vin”. Principala piaţă de desfacere rămâne CSI, îndeosebi Rusia. Totodată, „Lion-Gri” exportă vinuri în Polonia, SUA, Germania, Italia etc. În total, aria geografică a exporturilor companiei cuprinde 12 ţări ale lumii.

Adresă:

SA Fabrica de vin „Botritis”, satul Cania, raionul Cantemir.

dscf2866

7. „Igvalex-Vin” (s.Chioselia)

Compania de vinficație „Igvalex Vin” a fost fondată în anul 1999 și se află în localitatea Chioselia, raionul Cantemir. Fabrica are o capacitate anuală de producţie a vinului de 200 mii dal. Printre activitățile întreprinderii se numără: fabricarea vinului și băuturilor; prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, cultura pomușoarelor. Fondatorii companiei sunt: Oleg Grincevschi și Mihai Toderașcu. Conducătorii „Igvalex Vin” sunt: Gheorghe Bunescu și Oleg Grincevschi.

Adresă:

ÎM Igvalex-Vin SRL, satul Chioselia, raionul Cantemir. Telefon: +373 0273 54 243.

Unde se află vinăriile din raionul Cantemir?

traseu-vinicol-cantemirvinarii-raionul-cantemir

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s