Cu ce m-a impresionat Cetatea Histria?

Istria, județul CONSTANȚA – 

Zona arată ca după bombardament: ziduri distruse, grămezi de pietre, ruine și lespezi cu texte de neînțeles, turnuri invadate de buruieni uriașe, străzi întortocheate, locuri cu peisaje sălbatice și oaze de liniște… Așa am descoperit Cetatea grecească Histria, cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României.

Săptămâna trecută am vizitat pentru prima dată Cetatea Histria din județul Constanța. Considerată prima colonie grecească de la Pontul Euxin, Cetatea Histria a fost locuită timp de 13 secole. Cetatea a fost distrusă de atacuri în secolul VII după Hristos, după ce a suferit mai multe distrugeri în decursul timpului. În interiorul aşezării au fost descoperite temple şi altare greceşti, terme romane, basilici, locuinţe particulare, dar şi o catedrală episcopală. În prezent, Cetatea Histria se întinde pe 67 de hectare.

6

Locul pare părăsit, iar cetatea reprezintă o ruină pe malul lacului Sinoe. La vremea construirii cetății, actualul lac Sinoe era un golf deschis la mare. M-am plimbat pe stăzile pavate cu piatră și încercam să descifrez câteva citate în limba greacă de pe câteva plăci crăpate. Aleile din cetate sunt dotate cu instalații luminoase care pe timpul nopții schimbă aspectul Cetății Histria. M-a impresionat foarte tare acest loc. Dacă ar fi restaurată, cetatea  Histria ar deveni o adevărată bijuterie arhitecturală. Locul ar putea atrage numeroși vizitatori dacă ar veni aici o investiție generoasă.

34

Istoria spune că numele cetății Histria (Istria în limba greacă), e dat de denumirea fluviului Istros, cum era denumită Dunărea de către greci. Așezarea era înconjurată de un puternic zid de apărare (numai partea vestică a zidului cetății avea 10 turnuri și două porți), era alimentată cu apă prin conducte lungi de peste 20 de kilometri, care alimentau și termele construite în epoca romană, străzile erau pavate cu piatră, și poseda atât instituții de educație fizică cât și cultural-artistice.

18

O plimbare prin Cetatea Histria a fost o evadare în istorie. Am trecut pe lângă zidul de apărare admirând turnurile și bastionale, apoi mi-am imaginat căruțe cu cai, comercianți și oameni simpli plimbându-se pe străzile pavate și prin cartierele de locuințe. Îmi imaginam agitația muncitorilor din ateliere, aglomerația din termele romane și oamenii cu credință care erau la templele grecești sau în bazilicile civile și creștine.

13

După o oră de mers pe jos prin cetate simțeam nevoia să mă odihnesc. Am ajuns pe malul lacului Sinoe și îi admiram întinderea. Apa era tulbure, iar în depărtare am zărit o linie albastră. Zona era plină cu vegetație acvatică, iar singurul copac pe care l-am văzut era un păr cu rădăcinile descoperite de valurile lacului.

Unde se află Cetatea Histria?

Cetatea Histria este amplasată în localitatea Istria din județul Constanța, la aproape 60 de kilometri de orașul Constanța.

histria20160923_124142

Cum am ajuns la Cetatea Histria?

Cetatea Histria este situată la 57 kilometri de oraşul Constanţa și la 275 km de București. După ce traversezi staţiunea Mamaia, Năvodari, Corbu şi Săcele te îndrepţi către Istria. Nu intri în localitate ci la intersecţia de pe DJ 226 urmăreşti indicatoarele ce îţi arată drumul spre cetate. De la intersecţie până la cetate mai ai de parcurs opt kilometri.

11

Cu mașina, poți urma unul din următoarele trasee:

  • Pe DJ 226 Constanța – Mamaia – Năvodari – Corbu – Săcele – Istria și apoi pe varianta DJ226A spre Cetatea Histria;
  • Pe DN 22 Tulcea – Babadag – Mihai Viteazu și mai departe pe DJ 226 spre satul Istria, DJ 226A spre Cetatea Histria;

traseu-histria

Cred că fiecare turist pasionat de istorie trebuie să ajungă la ruinele Cetății Histria din județul Constanța. Locul spune mai multe lucruri decât o carte de istorie și este o dovadă vie a civilizațiilor care s-au perindat prin cetate. Printre ruinele cetății vezi secole de istorie, locuri de legendă, o serie de mărturii istorice sculptate pe pietre, simboluri și semnificații. Aici mai puteți vizita Muzeul Histria sau puteți mânca la restaurantul „Cherhana Histria”.

43

Program de vizitare:

08:00-20:00 pe timp de vară

09:00-17:00 pe timp de iarnă

2

Taxe de vizitare:

Adulți – 10 lei

Pensionari – 5 lei

Elevi și studenți – 2,5 lei

Elevii și studenții din județul Constanța au acces gratuit pe baza carnetului de elev sau carnetului de student.

Galerie foto:

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Am vizitat Cetatea Histria cu Scorilo Travel Vacante. Mulțumesc Scorilo Travel Vacanțe pentru această excursie frumoasă!

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s