Cel mai frumos castel din județul Iași

Săptămâna trecută am vizitat unul dintre cele mai frumoase castele din județul Iași. Este vorba de Castelul Sturdza de la Miclăușeni, o adevărată bijuterie arhitecturală. Castelul Sturdza de la Miclăușeni, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, este ascuns în inima unei păduri și înconjurat de mănăstirea Miclăușeni, pârâul Telii și lacul Sturdza. Am ajuns acolo pe-nserat și cu ajutorul unui ghid local am aflat povestea impresionantă a acestui palat.

La începuturi, pe această moșie era un conac boieresc dotat cu spații de cazare. În grajdurile conacului erau adăpostiți cai de rasă, pregătiți pentru întrecerile manejului din cuprinsul domeniului. Mult mai târziu,  în jurul conacului a fost amenajat un parc spectaculos în stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali și numeroase alei cu flori. Locul era vizitat de lumea bună din societate deoarece aici se găseau colecții bogate cu cărți și manuscrise rare. Numai colecția de cărți număra 60 mii de exemplare.

1

Castelul Sturdza de la Miclăușeni este un castel în stil neogotic cu elemente de baroc, construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, județul Iași. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015.

Mai târziu, conacul s-a pierdut în negura timpului, iar în locul acestuia a fost construit mărețul castel din zilele noastre. În acea perioadă, castelul adăpostea o colecție valoroasă de cărți și documente, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmură, argintărie, etc.

20

Unde se află Castelul Sturdza?

Castelul Sturdza de la Miclăușeni sau Palatul Sturdza se află în localitatea Miclăușeni,  la o distanță de 20 km de Roman, 66 km de municipiul Iași, 67 km de Piatra Neamț și la 390 de km de București.

sturza18

Cum ajungem la Castelul Sturdza?

Eu m-am cazat în orașul Roman, la Hotelul Roman Plaza****. De la hotel și până la castelul Sturdza am parcurs 22 km.

roman22

Povestea tristă a castelului…

Castelul Sturdza de la Miclăușeni are o istorie dramatică. A fost părăsit de mai multe ori, a înfruntat răscoale țărănești, două războie mondiale, incendii și furturi din partea locuitorilor din zonă. Castelul a adăpostit un spital militar, ulterior în cel de-al doilea război mondial a adăpostit prizonieri nemți. Mai târziu a fost devastat de soldații ruși care au folosit multe cărți valoroase pe post de combustibil în sobe. Pe lângă cărți, au dispărut din castel piese de mobilier și cea mai mare parte din colecțiile familiei Sturdza.

19

În anii ’60, a devenit sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever, aici funcționând și o școală specială. În anii ’70, castelul a fost depozit militar de explozibil, iar autoritățile comuniste organizau uneori petreceri în mansarda palatului. În anii ’80, un incendiu devastator a ars ultimele mobile originale ale castelului, care erau depozitate la mansardă.

24

Castelul Sturdza a fost furat de localnicii din Miclăușeni și Butea. Ghidul ne-a povestit că o parte din mobilierul castelului a ajuns în casele unor localnici din acele două localități. Unele piese de mobilier, având înălțimi de peste trei metri, au fost scurtate la picioare pentru a încăpea în camerele mai joase ale caselor din sat. Părăsită, furată și distrusă, clădirea a fost dată uitării.

Castelul Sturdza renaște…

În anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Cu fonduri obținute de la Banca Mondială, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a început restaurarea și consolidarea castelului. Au fost reconstituite după fotografii elementele decorative pierdute, iar piesele de mobilier din lemn au fost restaurate și conservate. Lucrările de restaurare nu au fost finalizate în totalitate.

26

În prezent, castelul arată fabulos și poate fi vizitat. În ciuda aspectului de poveste, castelul și peisajele din jur te cuceresc din prima clipă. Acest loc este perfect pentru îngrăgostiți, pasionații istorie, de iubitorii de natură și liniște.

27

Dacă ajungi aici trebuie neapărat să faci un tur prin castel cu un ghid local, să admiri peisajele de la balcoanele castelului, să te bucuri de plimbările în aer liber, să mergi până la lacul Sturdza, să îți planifici excursii în natură, să vizitezi mănăstirea Miclăușeni și să savurezi bucate tradiționale din zonă. Nu știu dacă pozele mele vor arăta cu adevărat frumusețea locului, dar îndemnul meu este să vă planificați un weekend la Castelul Sturdza din Miclăușeni. La sfârșitul turului prin castel vă puteți achiziționa suvenire, produse locale sau cărți cu istoria castelului.

4

La Castelul Sturdza vă puteți planifica un sejur de neuitat. Complexul de la Miclăușeni pune la dispoziția vizitatorilor spații de cazare (31 de camere), un restaurant, un salon cu o capacitate de 70 de locuri și o gradină de vară cu o capacitate de 30 de locuri. Detalii aici

Program de vizitare:

Sâmbăta și Duminica între orele 12.00 – 17.00.

Galerie foto:

Această prezentare necesită JavaScript.

Am vizitat Castelul Sturdza de la Miclăușeni cu ajutorul Innovation Travel în cadrul evenimentului Infotrip Neamț – Hotel Roman Plaza și Hanu Ancuței. Mulțumesc Innovation Travel!

1535473_1432274203656450_1339881061_n

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s