Brașov: Prima Școală românească

BRAȘOV – 

De curând am intrat într-o clădire care datează din anul 1495. Situată în inima Brașovului, locul reprezintă geneza învățământului românesc. Aici au început cuvintele să aibă sens, să apară primul tipar, primul manual, prima biblie, prima gramatică, primul dicționar… Este vorba de Prima Școală românească, instituția care a dat startul unei noi societăți românești.

Dascălul Vasile Oltean, gazda instituției de învățământ, ne-a invitat la Școală ca să ne povestească cum au început să învețe carte primii elevi români. Am ajuns la Prima Școală românească de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Am intrat vreo 30 de persoane în sala de clasă, ne-am așezat în vechile bănci de lemn și ascultam cu atenție ca niște învățăcei istorioarele dascălului Vasile Oltean. Povestea cu atâta entuziasm și pasiune despre această școală, despre primii dascăli și primii elevi, despre primele cărți și metode de predare la clasă. Prin felul de a povesti și prin felul de a arăta, nea’ Vasile, dascălul, îmi aducea aminte de Ion Creangă.

02

Prima Școală românească din orașul Brașov a fost zidită în anul 1495 și reclădită în 1760. Începuturile şcolii ar putea fi undeva prin secolele XI-XII. O dovadă este un manual, de 700 de pagini, numit ”Omiliar”, o carte despre virtuți, semn că, înainte de toate, şcoala te învață sa fii om. Cu siguranță, şcoala exista la 1399, pentru că în acel an, Papa Bonifaciu vorbeşte „despre ciracii (elevii) din Scheii Braşovului, care învațau şcoala de la pseudodascăli”.

01

Dascălul Vasile Oltean ne povestea că și-a dedicat 49 de ani din viață pentru a face cercetări despre această școală și se bucură că a reușit să amenajeze o sală de clasă ca acum 200 de ani, numită în cinstea poetului și publicistului Anton Pann. Ne-a dezvăluit faptul că aceste bănci sunt originale și că aici a învățat elevul Anton Pann. Cum stăteam noi cuminți în bănci, dascălul Vasile Oltean ne-a pus o întrebare: Cine știe care este elementul pedagogic de convingere? După o lungă tăcere în clasă, dascălul a venit cu răspunsul: Nuielușa! Un hohot de râs a răsunat în toată clasa. Ne-ar fi povestit mai multe pățanii dascălul Oltean dacă nu era implicat în organizarea sărbătorii de 1 decembrie. „A sunat clopoțelul, extemporal dăm data viitoare”, așa a încheiat ora domnul dascăl.

03

În Școală era aglomerat. Foarte mulți turiști veniseră să vadă cele două săli de clasă: „Anton Pann” și „Diaconul Coresi”. Ne uitam cu admirație la exponatele și obiectele vechi, la cărțile și documentele rare, icoanele vechi din lemn și mobilierul original. În sala de clasă „Anton Pann” erau cinci bănci pentru elevi, câteva icoane pe pereți, pe un geam era o statuetă a lui Anton Pann de culoarea bronzului, într-un colț stătea o socotitoare mare de lemn, iar pe masa dascălului stătau în ordine următoarele obiecte: o pană gri înfiptă într-o calimară, două tăblițe școlare de scris cu creta și nuielușa. Lângă sobă era un dulap cu cărți vechi, manuscrise și lucrări religioase.

05

În sala „Diaconul Coresi” erau frumos amenajate mai multe icoane vechi. Cel mai interesant și curios obiect din această sală este Tiparnița lui Coresi. Diaconul Coresi și colaboratorii săi au realizate primele cărți de circulație în limba română. A tipărit aproximativ 40 de titluri de carte în sute de exemplare în perioada anilor 1556-1588, care s-au răspândit în toate ținuturile românești. Între cele două săli („Anton Pann” și „Diaconul Coresi”) există Sala cu vatră, un mic colț etnografic reprezentat de vatră, icoane pe sticlă și obiecte casnice. Două manechine, un bărbat și o femeie, stau îmbrăcați în costume tradiționale.

04

Program și taxe de intrare:

Zilnic: 9:00 – 17:00

Adulți – 10 lei; Elevi/studenți – 5 lei

Taxă foto: 3 lei

Galerie foto:

0244a55a5as678910

Am vizitat Prima școală românească din Brașov cu agenția Scorilo Turism! Mulțumesc Scorilo Turism!

scorilo-logo

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s