O vizită la Mănăstirea Nămăiești

Nămăiești, ARGEȘ – 

În curtea mănăstirii se auzea o cântare religioasă. Simțeam miros de tămâie și smirnă în jurul meu. Mă plimbam pe aleile pietruite și admiram trandafirii glazurați cu zăpadă. Afară era un soare prea îndrăzneț pentru luna decembrie. Eram în vizită la Mănăstirea Nămăiești, un lăcaș ce se află într-o peșteră și adăpostește o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, care datează din vremea lui Negru Vodă.

Aflată într-o zonă cu peisaje spectaculoase, pe valea Dâmboviței, pe drumul dintre Târgoviște și Câmpulung Muscel, mănăstirea Nămăiești este ascunsă într-o stâncă la o altitudine de aproximativ 800 de metri. Ctitorul mănăstirii este până în zilele noastre un necunoscut, dar potrivit datelor istorice satul Nămăiești și cu mănăstirea Nămăiești atestează anii 1503-1547 în hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare și Mircea Ciobanul. Biserica mănăstirii este considerată monument istoric din secolul al XIV-lea.

8

Mănăstirea Nămăiești poartă hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Izvorul Tămăduirii”. Lăcașul este considerat ca fiind cea mai veche mănăstire de maici din Țara Românească. Potrivit istoricilor, mănăstirea de la Nămăiești ar fi fost o catacombă creștină de pe timpul romanilor, după alții un templu închinat zeului Zamolxes. Biserica mănăstirii se găsește într-o peșteră, iar o legendă spune că aici ar fi dormit o noapte Sfântul Apostol Andrei.

6a

Săpată în piatră, în stânca muntelui, mănăstirea nu este pictată la interior, dar este ornată cu mai multe icoane. În afara bisericii, lângă peretele stâncos, se află mormintele unor preoți care au slujit în secolele al XIX-lea și al XX-lea în biserica mănăstirii, precum și al mamei pictorului I.D. Negulici (secolul XIX). În ultimii ani, mănăstirea a înființat un muzeu și o bibliotecă.

Unde se află Mănăstirea Nămăiești?

Schitul rupestru Nămăiești, actualmente Mănăstirea Nămăiești, se află în localitatea Nămăiești, comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș. Mănăstirea se află la o distanță de  8 km de Câmpulung, la 81 km de Brașov, la 63 km de Târgoviște și la 144 km de București.

namaiesti-map

În localitatea Nămăiești mai puteți vizita Casa memorială „George Topârceanu” care se află în imediata apropiere a mănăstirii sau dacă aveți mai mult timp la dispoziție vă invit să descoperiți o herghelie de toată frumusețea: 7 Cai.

Galerie foto:

0000100111a3a3b3c1010a

Am vizitat Mănăstirea Nămăiești cu agenția Scorilo Turism. Mulțumesc Scorilo Turism!

scorilo-logo

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s