Atletul Albanez: O dulce călătorie orientală

„După cum e datina,                                                                                   Cei ce trec prin Slatina,                                                                           Viața li se pare dragă,                                                                                 După un pahar de bragă.”

În Slatina există o cofetărie înființată în urmă cu 300 de ani de o familie de albanezi. Fiecare turist care trece prin zonă intră pe la cofetăria „Atletul Albanez” și se îndulcește cu halviță, baclava, rahat turcesc și înghețată. Aici poți savura și cea mai gustoasă bragă din țară făcută după o rețetă veche, transmisă din genereație în generație. 

În prăvălie l-am găsit pe domnul Hashim Memish, proprietarul cofetăriei, împreună cu soția acestuia. La intrarea în cofetărie era scris: „Atletul albanez A.F.”. Vreo 30 de persoane am intrat în mica prăvălie și stăteam la rând să ne cumpărăm dulciuri, bragă și citronadă. Pe pereții din interior erau lipite fotografii și articole decupate din ziare vechi cu povestea familiei Memish. Proprietara îi potolea pe cei însetați după bragă și citronadă, iar domnul Memish îi îndulcea pe cei pofticioși după dulciuri orientale. Mi-am cumpărat un pahar de bragă și o baclava, apoi m-am așezat la o masă și citeam versurile haioase de pe pereți: „Când muști încet din baclava, / Plăcerea este sclava ta. / Și de mai bei un strop de bragă / Simți gust de dor de viață dragă.”

2

Atletul albanez este o cofetărie din Slatina, aflată în centrul orașului, pe strada Dinu Lipatti, care este vestită pentru dulciurile sale orientale, preparate după rețete tradiționale. A fost înființată la începutul secolului al XX-lea de familia Memish, iar actualmente este condusă de Hashim Memish (n.1939), care lucrează în prăvălie de peste 50 de ani și care, în 2008, a primit titlul de cetățean de onoare al Slatinei. Este cunoscută ca fiind singura firmă privată din România care a funcționat neîntrerupt pe perioada regimului comunist.

01

Aici poveștile se împletesc cu aromele dulciurilor proaspete făcute în casă de către membrii familiei Memish. Rahatul de trandafiri, de lămâie, de nucă și de kiwi costă 13 lei (500 g), iar pe o halviță cu alune dai 3 lei/bucată. Cu doar 2 lei îți poți cumpăra un pahar de bragă sau de citronadă, iar cu 10 lei îți poți lua 2 litri. În prăvălie găsim înghețată la 2 lei, la 3 lei și la 4 lei.

5

Aflat într-o vizită oficială în România, președintele francez Charles de Gaulle împreună cu Nicolae Ceaușescu au trecut prin Slatina și au făcut un scurt popas la această cofetărie. Delegația a fost încântată să guste dulciuri orientale și să savureze bragă. De-a lungul timpului le-au trecut pragul ambasadori, politicieni, scriitori, cântăreți și fotbaliști: James Rosapepe, ambasadorul SUA, scriitorii Eugen Ionescu şi Ion Minulescu, istoricul Nicolae Iorga, actorii Amza Pellea, Nicu Constantin, Rodica Popescu-Bitănescu, Dan Puric, cântăreaţa Doina Badea, dar şi fotbalişti precum Nicolae Dobrin şi Gheorghe Hagi.

15

Vă recomand să intrați în această cofetărie dacă sunteți în trecere pe la Slatina. Faceți un mic popas, îndulciți-vă gura cu o baclava și potoliți-vă setea cu un pahar de bragă. În felul acesta veți simți un pic din magia Orientului.

Galerie foto:

1201a2a3a45677a7b7c899a9b101212a141516

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s