Cum dezvoltăm turismul ecvestru în România?

Di, di, murgule, di

Vă invit într-o călătorie călare prin frumoasa Românie, traversând Carpații, dealurile și câmpiile, râurile, pădurile și satele românilor autentici. În calitate de turist pasionat de turismul ecvestru voi încerca să vă prezint potențialul și oportunitățile acestei forme de turism în țara noastră.

Caii sunt cele mai blânde și inteligente creaturi de pe pământ. Mă impresionează frumusețea, forța, mândria, prietenia, curajul și devotamentul pe care le manifestă. Nu este întâmplător faptul că iubesc atât de mult caii deoarece după zodiacul chinezesc sunt născut în anul Calului.

Imaginea cailor în istorie este legendară! În timpul domniei Regelui Decebal, caii crescuți de daci aveau faima de a fi foarte buni în război și renumiţi pentru rapiditatea lor. Caii au fost iubiți de români de când existăm ca popor. În toate baladele şi colindele noastre, voinicii au cai puternici şi frumoşi. Puternica afecţiune faţă de cal o regăsim şi în basmele cu caracter mitologic, în care calul fermecat, mâncător de jăratic, este ajutorul lui Făt-Frumos în toate încercările extraordinare prin care trece.

30

Caii au fost elogiați în literatură, folclor, pictură și muzică. De exemplu, o formă contemporană de supravieţuire a cultului calului este Căluşul, ceremonial moştenit de la geto-daci. Căluşul este capodoperă culturală a omenirii, inclus pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. Calul i-a fost alături omului în zile de sărbătoare şi tristeţe, la arat şi semănat, fiind în acelaşi timp şi mijloc de transport. Şi continuă să fie, pentru majoritatea ţăranilor români, semn de bunăstare, ajutor în gospodărie, facilitate de transport şi prieten credincios.

Ce înseamnă ecvestru?

ECVÉSTRU, -Ă, ecveștri, -stre, adj. De călăreț, călare; (despre opere plastice) care reprezintă o persoană călare. – Din fr. équestre, lat. equestris. Care este calare, încălecat.

125

Ce înseamnă turismul ecvestru?

Potrivit Federației Internaționale de Turism Ecvestru, noțiunea de turism ecvestru sună în felul următor: „Equestrian tourism, as defined in this study, is travel inspired by the horse, for recreation, leisure and business, encompassing all activity that has the horse as its focus”.

O altă definiție: The equestrian tourism is one of the parts of active tourism, it is mostly leisure time tourism in which nearness of nature, culture and traditional features of countryside, folk culture, handicraft, local gastronomy have already appeared (Gyôrffi-Villám 2001)

Scurt istoric despre turismul ecvestru

Turismul ecvestru a apărut în anul 1950 pe continentul european, mai exact în Franța într-un moment când mașinile au preluat vehicule trase de animale. De atunci a trecut de la o activitate plăcută la o realitate foarte concretă și una dintre cele mai sigure metode de a dezvolta călăria. Mai multe detalii despre istoricul turismului ecvestru găsiți aici.

5

Potențialul turismului ecvestru în România

Identitatea în turismul ecvestru este cea mai importantă. România stă slab la acest capitol. Pentru dezvoltarea acestui segment de turism atât în țară cât și peste hotare e nevoie de crearea unui imagini sau a unui brand puternic. Turismul ecvestru din România are nevoie de un mesaj convingător pentru a atrage turiștii din străinătate. Avem un potențial extraordinar, dar nu știm să-l vindem. Nu uitați că avem de concurat cu aproape 140 de țări care au ani de experiență în spate.

Turismul ecvestru în România reprezintă o noutate și o curiozitate pentru turiștii români și străini. Îmi doresc foarte mult să se dezvolte această nișă a turismului românesc și sper ca pe viitor să atragem un număr cât mai mare de turiști. La ora actuală, în țara noastră, populația de cai numără peste 800 de mii de capete. Hergheliile din toată țara cresc diverse rase de cai precum lipițan, pur sânge arab, shagya arab, huțul, ghidranul, rase locale precum calul de Apuseni, de Făgăraș sau de Bucovina. Un simbol pentru România sunt caii sălbatici din Pădurea Letea, Delta Dunării.

86

În prezent sunt practicate trasee ecvestre în natură, prin satele românești și trasee ce includ vizitarea diferitor obiective turistice. Turișii pot urca călare pe munte, se pot plimba pe cursul unui râu, pot alerga la galop peste văi și dealuri, pot merge la trap într-un parc sau pe câmpie. Hergheliile din țară care se ocupă cu turismul ecvestru au trasee bine stabilite și le oferă turiștilor un program interactiv atât pentru adulți cât și pentru copii. Majoritatea hergheliilor ofera cursuri de călărie, închiriază cai pentru plimbări sau oferă spectacole ecvestre. De menționat faptul că unele herghelii din țară și-au dezvoltat unități de cazare și le pot oferi turiștilor spații de cazare. Există multe pensiuni care se ocupă doar cu turismul ecvestru.

Sunt agenții de turism din România care includ în ofertele lor turistice și vizite pe la hergheliile din țară. Turiștii au ocazia de a trăi o experiență unică la fața locului. Proprietarii de herghelii pun la dispoziția turiștilor oferte pentru începători și avansați. O altă latură a turismului ecvestru este mediul competițional. Există herghelii în țară care se ocupă doar cu turismul ecvestru sportiv. Se pregătesc intensiv pentru participarea la diferite competiții naționale și internaționale. La aceste evenimente sportive participă copii, tineri și maturi.

Destinații turistice ecvestre în România

Caii islandezi din Transilvania, Husarii din Slănic Prahova, Caii din Râșnov sunt doar câteva atracții turistice din țara noastră. Cred că cea mai interesantă experiență este o excursie călare în Carpați. Sunt destinații ecvestre  în Țara Dornelor, Munții Apuseni, Munții Măcin sau în Munții Rodnei.

71

Turiștii pot vizita și alte destinații ecvestre din România: Herghelia de la Izvin (Timiș), Herghelia de la Balc (Bihor), Herghelia Bonțida (Cluj-Napoca), Herghelia Beclea, (Bistrița-Năsăud), Herghelia Sâmbata de Jos (Brașov), Herghelia Covasna (Covasna), Herghelia Cislău și Herghelia Rusețu (județul Buzău), Herghelia Mangalia (Constanța), Herghelia Dor Mărunt și Herghelia Jegălia (județul Călărași), Herghelia Slatina (Olt), Herghelia Lucina și Herghelia Rădăuți (județul Suceava), Herghelia Tulucești (Galați) și Herghelia 7 Cai (Nămăiești, Argeș).

Cei care doresc să stea mai mult în sânul naturii și să meargă călare câteva zile pe drumuri neumblate pot să își aleagă ca destinație o pensiune cu profil ecvestru. În România există multe pensiuni care propun programe complexe (trasee ecvestre dificile, vizitarea obiectivelor turistice pe traseu, prânz sau cină tradițională la foc de tabără și cazare). De exemplu, puteți să mergeți la Villa Honor, Pensiunea Domeniile Salgo, Pensiunea Potcoava, Centru de Echitație Diana, Centrul Ecvestru Husar, Centru de Călărie Aladin, Villa Abbatis Equestrian Center sau Cross Country Farm-Prod.

În ce activități poate fi implicat un turist în turismul ecvestru?

Chiar dacă în România turismul ecvestru nu cunoaște răspândirea din Occident, țara noastră se poate mândri cu câteva herghelii alese la care poposesc chiar și turiștii străini dornici de amuzament și realxare. În primul rând, un turist ar trebui foarte mult să-și dorească o astfel de experiență. Particularitatea acestei activități este că oricine poate face acest lucru. Turistul trebuie să cunoască și să înțeleagă faptul că turismul ecvestru oferă o lume plină de cunoștințe, îndemânare și experiență. O excursie călare este o provocare pentru fiecare turist. Dacă respecți niște reguli de bază, înveți cele mai importante tehnici și reușești să dezvolți o relație de prietenie cu animalul cu siguranță te vei bucura din plin de această aventură.

33

Pe distanțe lungi sau scurte, călătorul sau călărețul trăiește și o experiență emoțională. Până la urmă este o călătorie de suflet, în timp, pentru că în natură, timpul curge mult mai încet. Cât de frumos este să mergi călare pe poteci înguste flancate de versanţi abrupţi, să treci pe lângă piscuri înalte de munte, râuri, cascade, peşteri, sate răsfirate în vârfuri de munte, să te bucuri de tradiţii autentice păstrate nealterate de sute de ani, hrană organică și vinuri delicioase.

Vara poți face plimbări călare prin păduri sau urcând munții. Se pot vizita diverse obiective turistice (castele, muzee, mănăstiri, destinații viticole, etc.). Pot fi excursii de o zi sau de mai multe zile. O plimbare cu căruța este o altă variantă. Iarna te poți bucura de o călătorie cu sania trasă de cai. Se pot organiza excursii călare cu familia într-un weekend. Îndrăgostiții de cai îți pot organiza o nuntă la o pensiune cu profil ecvestru sau de Sfântul Valentin își pot organiza o excursie romantică în doi pe cărări de munte. La herghelii poți învăța să călărești sau să faci plimbări cu trăsura trasă de doi cai. Copiii se pot plimba cu poneii sau să fie implicați în ateliere cu tematică ecvestră. O altă practică des întâlnită sunt ședințele foto pentru cupluri. Unele pensiuni organizează spectacole ecvestre sau festivaluri cu profil ecvestru.

Ce înseamnă ghid de turism ecvestru?

Potrivit legislației, denumire ghid de turism ecvestru este inclusă în nomenclatorul profesiilor. Ocupaţia Ghid de turism ecvestru este practicată de specialişti cu o solidă pregătire în domeniul echitaţiei, care sunt capabili să organizeze şi să desfăşoare deplasări de agrement sau circuite turistice cu persoane individuale sau grupuri de persoane călare, în condiţii depline de securitate pentru cai şi călăreţi.

Ghidul de turism ecvestru analizează potenţialul turistic al diverselor zone, identifică şi verifică direct la faţa locului cele mai interesante trasee pretabile la deplasări în circuit, cu grupuri de călăreţi. Iniţiază acţiuni de amenajare şi balizare ale cărărilor ecvestre în relaţie de parteneriat cu diverse instituţii, organisme şi autorităţi locale interesate. Stabileşte şi menţine legătura cu reţeaua de servicii şi de activităţi adiacente de pe traseu.

dscf8612

Promovarea turismului ecvestru

Pentru promovarea turismului ecvestru este nevoie de susținerea autorităților din domeniu pe plan local și național, agenților economici, agențiilor și ghizilor de turism, specialiștilor din domeniu și întregii populații. Turismul ecvestru mai poate fi promovat și de locuitorii care au acest potențial în zonă. Asociațiile de turism ecvestru (dacă există) ar trebui să devină o voce la nivel național și să propună strategii de promovare pentru Ministerului Turismului. E nevoie de o breaslă consolidată în domeniul turismului ecvestru din România care să își fixeze obiective și scopuri bine definite atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Specialiștii din turism ecvestru să propună inițiative legislative pentru dezvoltarea turismului ecvestru. Este important să creștem piața fără a avea lacune în legislație. Cu o legislație bine pusă la punct se poate monitoriza piața și să se aplice amenzi celor care practică ilegal turismul ecvestru.

Există numeroase modalități și oportunități de promovare și de dezvoltare a acestui tip de turism. Pensiunile și hotelurile cu profil ecvestru, hergheliile din țară și centrele ecvestre pot participa la târguri naționale și internaționale, conferințe de specialitate, festivaluri, forumuri sau concursuri. Știu că în România s-au organizat festivaluri cu tematică ecvestră, câteva pensiuni sunt prezente la târgurile naționale de turism, iar mai nou s-a organizat în toamna anului trecut primul Forum de Turism Ecvestru. Un rol important în promovarea turismului ecvestru îl joacă și agențiile de turism. Agențiile de turism care se ocupă de incoming ar trebui să promoveze această nișă combinată cu turismul gastronomic, cultural, vitivinicol și altele. La ora actuală, în România există doar o singură agenție touroperatoare specializată în promovarea turismului ecvestru la nivel național. Este vorba de agenția de turism Equestrian Adventures.

dscf8767

Un rol important îl are și Ministerul Turismului în promovarea acestui tip de turism. La târgurile internaționale să se vorbească și despre traseele ecvestre din România. În materialele promoționale, reviste, cărți sau postere să fie inclus și turismul ecvestru. În urma experiențelor din străinătate ar trebui să aplicăm sau să adaptăm condițiilor noastre cele mai bune practici. Oamenii care au un business în domeniu ar trebui să publice materiale cu itinerarii turistice sau hărți ecvestre. Specialiștii din turism să se intereseze de acest domeniu și să publice cărți și reviste de specialitate în mai multe limbi. La facultățile de turism să li se vorbească studenților și despre turismul ecvestru. Jurnaliștii și bloggerii de travel ar trebui să publice cât mai multe articole. Este importantă și prezența pe tv prin intermediul diverselor emisiuni, reportaje sau documentare. Un alt obiectiv care trebuie susținut de autorități este creșterea numărului de pensiuni cu profil ecvestru și dezvoltarea infrastructurii.

Se pot face multe lucruri în domeniul turismului ecvestru. Se pot organiza festivaluri, concursuri și spectacole ecvestre pentru maturi și copii. O idee foarte interesantă ar fi stabilirea Zilei Naționale a Turismului Ecvestru din România și organizarea unui târg cu tematică ecvestră. La acest eveniment să participe agenții de turism, proprietari de herghelii, pensiuni și hoteluri cu profil ecvestru. La târg pot participa colecționari de potcoave, pictori care fac lucrări cu tematică ecvestră sau cei pasionați de acest tip de turism. O altă idee ar fi organizarea unui festival de film (documentar, animație, etc.) cu tematică ecvestră. Înființarea unui muzeu al turismului ecvestru în România este o altă idee de pus în practică. Dacă s-ar ține cont de toate aceste sfaturi și modalități de promovare am ajunge departe de tot cu domeniul turismului ecvestru.

Problemele turismului ecvestru

Din păcate, turismul ecvestru este neglijat pe piață. Aceast lucru face să existe multe probleme. Una dintre ele este faptul că pensiuniile ecvestre nu prea lucrează cu agențiile de turism din România sau invers. În România există apriximativ 150 de pensiuni ecvestre din care 40 oferă servicii de calitate. O mare parte din aceste pensiuni nu sunt cunoscute de publicul larg sau mai bine zis de cei pasionați de turismul ecvestru.

dscf8956

O altă problemă este numărul mic de ghizi de turism ecvestru. La Cluj există o școală de ghizi ecveștri coordonată de Mugur Pop. Cred că ar fi necesară o bază de date cu toți ghizii care practică turismul ecvestru. Școlarizarea ghizilor de turism ecvestru este o altă problemă. Unii învață meserie acasă, în familie, dar nu au un atestat de ghid sau un act care să îi permită să practice turismul ecvestru. De asemenea, toate aceste centre de echitație sau centre de călărie ar trebui clasificate de Ministerul Turismului la 1, 2 sau 3 potcoave în funcție de numărul de cai și serviciile oferite. Toate pensiunile și hotelurile cu profil ecvestru ar trebuie să se regăsească pe site-ul Ministerului Turismului.

Turismul ecvestru în lume

Turismul ecvestru în lume se practică la înalte niveluri de dezvoltare, se câștigă bani grei și se bucură de un prestigiu sporit. De câțiva ani încoace, occidentalii au luat cu asalt hergheliile și școlile de călărie, astfel încât nobilul sport a pus stăpânire pe puținul timp liber pe care îl au aceștia. În unele țări europene, turismul ecvestru este o adevărată industrie.

În Franța există cele mai multe școli de călărie, în Irlanda se practică turismul ecvestru pe țărmurile insulei, iar în Ungaria sunt trasee pentru a descoperi Pusta Maghiară, o regiune turistică, aflată la 60 km de Budapesta, cu herghelii, ape termale, mâncăruri ungurești și tratamente balneo. Dacă mergem un pic mai departe ajungem în Iordania, țara care își propune trasee ecvestre descoperind orașul Petra și valea Iodanului, Marea Moartă. În Maroc sunt plimbări prin deșert sau pe malul mării, iar în Monglia ai ocazia să pornești pe urmele lui Gingis Han. În sudul Americii de Sud, în Patagonia, există trasee pentru a descoperi pampasul argentinian, iar în Statele Unite te transformi într-un adevărat cow-boy.

Vreau să menționez faptul că nu sunt ghid de turism și nici vreun expert în acest domeniu. De patru ani îmi fac studiile la o facultate de profil și mă interesează din ce în ce mai mult domeniul turismului. Sunt jurnalist cu experiență în presa scrisă și de câțiva ani sunt în televiziune. O parte din aceste informații le-am aflat de la prima ediție a Forumului de Turism Ecvestru, organizat toamna trecută de Florina Ioanid (Equestrian Adventure) și Petre Dordea (InfoTravelRomania.ro). Evenimentul a avut loc Hotelul Ibis Gara de Nord București***. În acest an, organizatorii promit că vor organiza ediția a doua a Forumului de Turism Ecvestru. Mulțumesc organizatorilor!

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

2 gânduri despre “Cum dezvoltăm turismul ecvestru în România?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s