3 mănăstiri de vizitat în Republica Moldova

Orhei, Soroca, Șoldănești, MOLDOVA – 

Republica Moldova are multe obiective turistice care sunt mai puțin cunoscute de turiștii români. Dacă anul acesta treceți Prutul și stați mai multe zile să știți că sunt trei mănăstiri deosebit de frumoase pe care trebuie neapărat să le vizitați.

Este vorba de mănăstirile Curchi, Cosăuți și Dobrușa. Povestea și legendele lăcașelor, locul unde sunt așezate și specificul arhitecturii mănăstirilor demonstrează că sunt cele mai frumoase în spațiul dintre Prut și Nistru. Majoritatea bisericilor și mănăstirilor din Moldova au avut de suferit în perioada sovietică, dar au rezistat vremurilor și astăzi sunt deschise pentru toți credincioșii.

Mănăstirea Curchi

Mănăstirea Curchi poartă hramul “Nașterea Maicii Domnului”și reprezintă una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii moldovenești din Republica Moldova. Mănăstirea s-a constituit în secolele XVIII – XIX, fiind compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare, o livadă, un schit cu arhondaric aflat la 500 metri de lăcaș și un bazin de piatră.

Tot ansamblul e înconjurat de un zid înalt de piatră. În perioada sovietică mănăstirea a fost transformată în spital de psihiatrie. În prezent, pe teritoriul Mănăstirii viețuiesc circa 30 de călugări. Stareț al Mănăstirii Curchi este Arhimandritul Siluan, Exarh al Mănăstirilor din Moldova.Din 2002 și până în 2014 au avut loc lucrări de reparație și renovare a întregii mănăstiri.

Unde se află Mănăstirea Curchi? Ea e așezată în județul Orhei pe valea apei Vaticiu, la o depărtare de 12 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău, capitala Republicii Moldova. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei.

12347

Mănăstirea Dobrușa

Mănăstirea de călugări, cu hramul „Sfîntul Ierarh Nicolae” a fost întemeiata în anul 1772, de către un monah Ioasaf venit de la mănăstirea Probota, Suceava. La început a fost ridicată o biserică de lemn care a fost finalizată în anul 1785.  În 1822 se construiește și o biserică din piatră, ctitor principal fiind boierul Toma Cosma, iar în 1847 se zidește biserica cu hramul „Schimbării la Față”, folosită ca paraclis de iarnă.

După 1918 o parte din averea mănăstirii a fost secularizată, totuşi Dobruşa a rămas una dintre cele mai bogate mănăstiri. În 1923 mănăstirea Dobruşa a trecut de la eparhia Chişinăului în cea a Hotinului. Episcopul Hotinului Visarion Puiu reînnoiește bisericile și înființează aici o școală de cîntăreți și o mare tipografie. În 1960 mănăstirea Dobruşa a fost transformată în şcoală-internat pentru copiii cu handicap. Biserica de iarnă „Schimbarea la Față” a fost transformată în club, iar cea de vară „Sfîntul Ierarh Nicolae” — la început în cantină, apoi în depozit alimentar. Cimitirul mănăstirii a fost nivelat și crucile scoase.

În anul 1997 se termină restaurarea bisericii „Schimbarea la Față”. Apoi a fost renovată biserica mare, cu hramul „Sfîntul Ierarh Nicolae”. În prezent, stareţul mănăstirii este egumen Petru (Tomacinschi). Mănăstirea Dobrușa mai are un schit „în deal”, a carui biserică are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Unde se află Mănăstirea Dobrușa? Mănăstirea Dobrușa se află la 100 km de Chişinau și la 60 km de Orhei, în preajma satului Dobruşa.

011aa1b24899a10dsci2012

Mănăstirea Cosăuți

Potrivit documentelor vechi, Mănăstirea Cosăuți a fost fondată în anul 1729 de ieroschimonahii Pavel (Dubină) şi Gavriil, iar localitatea cu același nume este menționată documentar în anul 1509. Mănăstirea de călugării poartă hramul Acoperământul Maicii Domnului și a fost redeschisă pe un loc nou în 1990 pe malul celălalt al râului Cosăuţi.

Lucrările au fost terminate în 1999, ulterior construindu-se şi un corp de chilii. Din păcate, în 1998 a izbucnit un incendiu care a mistuit chiliile monahilor. Reparaţiile au fost finisate în 2009. Un interes deosebit pentru cercetători prezintă Mănăstirea în Cretă, o chilie individuală de pe malul drept al Nistrului, denumită astfel de localnicii din satul Cosăuţi. Mănăstire Cosăuți are o bibliotecă cu titluri în limba română și slavonă. Biblioteca include numeroase titluri de cărţi sfinte, unele mai vechi, donate de enoriaşii din localitate.

Unde se află Mănăstirea Cosăuți? Mănăstirea Cosăuți se află în raionul Soroca, pe malul Nistrului, la aproximativ 5 km de localitatea Cosăuți.

123456910

Alte mănăstiri pe care le puteți vizita: Căpriana, Hâncu, Țigănești, Rudi, Saharna, Japca, Noul-Neamț, Vărzărești, Hîrbovăț, Hîrjăuca, etc.

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s