Acasă la Donici

Donici, ORHEI – 

Uite în ce casă frumoasă a locuit marele fabulist Alexandru Donici! Într-o vară i-am făcut o vizită scriitorului și i-am admirat întreaga gospodărie: o casă țărănească, o biserică, un mic parc, un heleșteu, un izvor străvechi și o livadă cu stupi. Am cules cireșe și căpșuni, am savurat miere proaspătă și am tăiat frunze la câini o zi întreagă…

Casa-muzeu „Alexandru Donici” se găseşte foarte uşor, fiind situată în centrul satului Donici. Casa este alcătuită din patru camere: casa-mare, cabinetul de lucru al scriitorului și două săli de expoziție care prezintă viața  și activitatea marelui fabulist. Am intrat în casă și am văzut o mulțime de obiecte vechi: mobilier de epocă în stil egiptean, sugativă, călimară, pană de scris, un bust al scriitorului, o bibliotecă, o colecție de publicații, documente și imagini vechi,  covoare moldovenești, etc. Muzeul conține și o colecție bogată de articole de uz casnic, precum și un singur obiect personal al poetului, care s-a păstrat pînă în prezent, o armă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

16

Casa-muzeu „Alexandru (Alecu) Donici” este un muzeu de rang național din satul Donici. Acesta este casa în care s-a născut poetul fabulist Alecu Donici. A fost declarat muzeu la 19 septembrie 1976. Înaintea înființării, casa familiei Donici era folosită ca școală în perioada sovietică. Casa este plasată în mijlocul unui mic parc, iar în preajmă se găsește o bisericuță a Donicilor, ridicată de tatăl poetului, mormintele de familie, precum și izvorul „Stânca”, amenajat de familia lui Dimitrie și a Elenei Donici.

Din complexul muzeului, pe lângă conac,  mai fac parte parcul din curte, biserica familiei Donici, precum și străvechiul izvor „Stînca”, amenajat de părinții lui Alexandru Donici. După gardul de nuiele, pe un loc înalt, se află biserica familiei Donici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Lângă biserică se întindea cândva imensa grădină de zarzavaturi a boierului Donici. Lângă conac, anterior se afla spațiosul beci boieresc. Din păcate, acesta a fost distrus în perioada sovietică.

Unde se află Casa-muzeu „Alexandru Donici”?

Casa-muzeu „Alexandru Donici” este situată în centrul localității Donici, raionul Orhei, Republica Moldova. Casa se află la o distanță de 67 de Chișinău, la 109 km de Bălți, la 202 km de Iași și la 447 km de București.

muzeu

Știați că există traseul turistic Donici-Curchi care vă oferă posibilitate să vizitați următoarele obiective turistice: Casa-muzeu „Alexandru Donici”, Mănăstirea Curchi și pădurea seculară Curchi (321, 8 ha)?

map

Program de vizitare:

Marți – Sâmbătă: 10:00 – 17:00

Duminică: 10:00 – 15:00

Luni – zi liberă

Galerie foto:

11a02w22a33a3b3d3e5677a7b1314161720

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s