Ce poți vizita în orașul Bălţi?

Bălți, MOLDOVA –

Bălți este al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, fiind situat în nordul țării. Vă invit să descoperiți obiectivele turistice pe care le puteți vizita și să aflați de câte zile aveți nevoie pentru o excursie în acest oraș. 

Aș vrea să pot spune că atunci când vei ajunge aici, vei găsi mult mai mult decât ți-au promis pliantele. Dar din păcate nu este așa! Orașul nu este o destinație turistică, dar îți poate oferi toate așteptările: cultură, shopping, curiozități locale, mâncare bună și distracție. Orașul Bălți este mai puțin vizitat de turiștii români. Ar putea fi curiozitate pentru mulți, dar și o experiență de neuitat dacă îl vizitați. Ai ocazia să vezi teatre, muzee, monumente și clădiri istorice, biserici și mănăstiri, parcuri, piețe și străzi liniștite pentru promenadă.

dsci0035

Bălți este un oraș din nordul Republicii Moldova, situat la o distanță de 135 km față de Chișinău. Orașul este așezat în mijlocul stepei Bălților, iar prima atestare certă a orașului Bălți apare în comentariile legate de expediția polonezilor împotriva Imperiului Otoman din 1620. Orașul are statut de municipiu și se împarte în trei sectoare: Centru (inclusiv cartierele Țigania, Teioasa și Berestecico); Pământeni (inclusiv cartierele Jubiliar și Dacia); Slobozia și două formațiuni locuibile Molodova, Bălți Noi. Bălți mai are  în componență comunele Sadavoi și Elizaveta.

Am stat trei zile în acest oraș și am reușit să văd o varietate de obiective turistice. Am mers la pas pe străzile orașului, am stat de vorbă cu oamenii, am mâncat la restaurantele din zona centrală, m-am plimbat prin parcuri și am făcut o mulțime de fotografii cu atracțiile acestei urbe. Orașul Bălți este unul liniștit, verde și atractiv din punct de vedere turistic. Localnicii sunt prietenoși, vorbitori de limba română și rusă (ucraineni, ruși, polonezi, bulgari, etc.), iar cea mai mare parte a bălțenilor sunt ortodocși. Bălți este înfrățit cu 14 orașe din 10 țări: România, Ucraina, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Belarus, Turcia, Polonia, Coreea de Nord și Statele Unite.

2

Cum ajungem în orașul Bălți?

Orașul Bălți se află la 135 km la nord de Chișinău, 65 km de la granița cu România, vama Sculeni, și 120 km de la frontiera cu Ucraina, vama Otaci. Orașul Bălți se află la o distanță de 113 km de Iași, la 130 km de Botoșani și la 476 km de București, capitala României.

map-balti

Rutele publice pe traseul Balți-Chișinău încep dimineața de la ora 6.00 până la 20.00. Pentru un bilet scoți din buzunar 63 lei moldovenești. Existe rute de la Iași, București și Cluj spre orașul Bălți. Mai multe detalii despre orar și prețuri găsiți aici

Ce putem vizita în orașul Bălți?

M-am plimbat pe strada Independenței (numită în perioada 1918-1940 strada Regele Ferdinand I) și am admirat monumentele de arhitectură în stil neoromânesc și sovietic. În oraș încă se mai simte influența Uniunii Sovietice. Sunt clădiri și monumente bine păstrate din acea perioadă, magazinele cu denumiri rusești, panouri stradale cu mesaje în rusă, afișe electorale cu secera și ciocanul. Te intrigă povestea oamenilor și simți pe stradă rămășițele unei epoci apuse. În zona centrală sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice. Vă invit să le cunoașteți:

1. Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

Teatrul a fost fondat în anul 1957, iar arhitecta clădirii este Ianina Galperina din Moscova. Instituția de cultură dispune de două săli, una mică și alta mare. Sala mare dispune de 584 locuri. Aici s-au jucat de-a lungul timpului și încă se mai joacă diverse spectacole pentru adulți și copii: dramaturgie clasică și modernă, națională și internațională.

4

2. Monumentul lui Ștefan cel Mare

Monumentul a fost dezvelit în anul 2004. Se află în Piața Independeței în fața Primăriei. Monumentul lui Ștefan cel Mare este lucrat din bronz, iar postamentul din piatră de Cosăuți. Autorii monumentului sunt sculptorul Gheorghe Postovanu și arhitectul Vasile Eremciuc.

14

3. Clopotniţa Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bălţi

Clopotnița a fost construită în anul 1888. În perioada interbelică, clopotniței i s-au adăugat două niveluri noi, arhitectura fațadelor fiind modificată în spiritul arhitecturii istorice românești. În perioada sovietică, clopotnița a fost demolată în scopul lărgirii pieței centrale. Ulterior, în 1994 a început reconstrucția clopotniței respectându-se aspectul său din perioada interbelică. Noua clopotniță a fost sfințită la 22 mai 1995, de hramul orașului Bălți.

12

4. Aleea Clasicilor Culturii Naţionale

Aleea Clasicilor din Bălți a fost inaugurată în anul 2010. Se află în centrul orașului, în scuarul „Meșterul Popular”, rebotezat în „Scuarul Clasicilor”. Primele trei busturi instalate pe Alee sunt ale lui Mihai Eminescu, Ion Creangă și Grigore Vieru. Complexul include și o arcadă cu cinci coloane, iar pe firmamentul căreia este inscripționat un vers din balada „Miorița”: „Pe-un picior de plai…”.

23

5. Oficiul stării civile Bălţi (în trecut prefectura judeţului Bălţi)

A fost clădirea Prefecturii județului Bălți în perioada interbelică. Clădirea, cunoscută sub numele Casa Bodescu, a fost construită la începutul secolului al XX-lea, fiind extinsă în anii ’30 prin adăugarea etajului. În prezent este situată în Piața Vasile Alecsandri nr. 4 și găzduiește Oficiului Stării Civile din Bălți. Astăzi este considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din Bălți.

19

6. Biserica Armenească din Bălți

Biserica Sfântul Grigore Iluministul  sau Biserica Armenească a fost construită în perioada anilor 1910 – 1914 de către Alexandru Krasnoselski. Proiectul reprezintă o stilizare a arhitecturii de masă din Armenia miedevală și a fost construită din materiale tradiționale – var și piatră brută. Înălțimea construcție este de 16,8 m. Actualmente această biserică nu funcționează.

25

7. Universitatea „Alecu Russo”

Instituția de învățământ a fost fondată în anul 1945. După proclamarea independenței R. Moldova, Insitutul Pedagogic din Bălți este reorganizat în Universitatea de Stat „Alecu Russo”.  Clădirea este un exemplu de arhitectură interbelică, reflectând modernismul românesc.

26

8. Tancul sovietic din centrul orașului

Tancul sovietic din centrul oraşului Bălţi este unul dintre cele mai importante monumente de pe timpul regimului comunist. Acesta a fost instalat în 1969 cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la fondarea armatei sovietice.  Acesta a fost amplasat în cinstea tanchiştilor care au luptat împotriva trupelor naziste de pe teritoriu, în timpul celui de Al II-lea Război Mondial.

7

9. Monumentul lui Boris Glavan

Boris Glavan a fost membru al organizației clandestine anti-fasciste „Molodaia Gvardiia”. Numele lui Boris Glavan îl poartă mai multe străzi din toată fosta Uniune Sovietică. Și la Bălți există o stradă numită în onoarea acestuia, dar și un bust instalat la Universitatea Alecu Russo. Lucrarea aparține arhitectului Lazăr Dubinovschi. Boris Glavan a primit post-mortem Ordinul Război Patriotic, gradul I și Medalia „Partizan de Război pentru Apărarea Patriei”.

img_2576

10. Catedrala Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Catedrala din Bălți fost ridicată în perioada anilor 1924 – 1934. Anul sfințiri este 1935, iar ctitorul lăcașului este Visarion Puiu. Catedrala are statutul de monumetn istoric și arhitectural. Catedrala se află pe strada Independenței.

img_0335

11. Liceul Teoretic „Nicolae Gogol”

Instituția de învățământ preuniversitară se află pe strada 26 martie. Liceul are peste 800 de elevi, iar limba de predare în școală este rusa. Până în anul 1995, instituția de învățământ s-a numit Школа Nr. 6 „N. V. Gogol”

9

12. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”

Instituția de învățământ și-a început activitatea în incinta Școlii românești de cântăreți, care la 1 octombrie 1944 a devenit Școala moldovenească nr.1. Liceul se află pe strada George Coșbuc.

dsci0011

13. Promenadă pe strada Independenței

E plăcut să te plimbi pe strada Independeței din Bălți. Pe aceastră stradă pietonală sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice. De asemenea sunt multe localuri, restaurante, cafenele, baruri și magazine. Îți recomand să stai la o terasă în zona centrală. Nu uita de berea locală.

6

Alte obiective turistice pe care le puteți vizita: Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți, Casa Hagi Marcarov, Parcul Andrieș, Parcul Central, SA Barza Albă, Tumul, Clădirea Institutului Nistrean de Economie și Drept, Monumentul feroviarilor „Locomotiva” etc.

Cazare în Bălți

Am stat la Hotelul Bălţi**, situat în zona centrală a oraşului, lângă parcul Andrieş. Preţul unei camere pentru o noapte începe de la 200 până la 500 lei moldovenești. Hotelul este vechi, dar curat şi bine îngrijit. Alaturi de hotel se afla restaurantul „Basarabia”. Hotelul Bălţi are 85 camere şi o sală de conferință pentru 40-80 de persoane.

Transportul local

Orașul este traversat de drumul european E583, care leagă România cu Ucraina prin Republica Moldova. Municipiul Bălți are acces aerian prin două aeroporturi: Aeroportul Internațional Bălți și Aeroportul Internațional Mărculești. Transportul public este asigurat de troleibuze, autobuze și maxi-taxi. Circulația transportului public începe la 6:00 și se termină la orele 20:00 – autobuze, 22:00 – troleibuze și 24:00 – unele maxi-taxi. La Bălți există mai mult de 5 companii de taxi.

Galerie foto:

012a2c3456a88a99b1021222324img_0285img_0286img_0290

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

4 gânduri despre “Ce poți vizita în orașul Bălţi?

  1. Cautam informatii despre aceasta localitate si am citit articolul tau. Foarte bun, merci. Pentru mine orasul Balti este asociat cu masacrul armatei române de catre sovietici in august ’44 in urma tradarii iresponsabile a regelui marioneta. N’ar fi rau sa evoci un pic si evenimente istorice legate de locurile pe care le vizitezi. Movila hanului tatar, de exemplu. Calatorii frumoase in continuare. Si daca vreodata proiectezi un „travel” en Franta, fa’mi semn. Amicalement, Adriana.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Bun gasit, draga promotor al orașului meu natal. Multumesc mult pentru un spectru larg de destinatii autentic turistice descrise cu simplitate și bun gust. Doar că aș avea o mica completare la subiectul orașelor înfrățite și partenere ale municipiului Bălți, (per total sunt înregistrate 36 de orașe înfrățite și partnere din 16 țări, evident că colaborarea activă este dezvoltată cu 14 dintre ele).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.