Biserica de Gheață din Transilvania

Bâlea Lac, SIBIU – 

O biserică unică în România este construită în fiecare an în vârful munților Făgăraș pe apele înghețate ale lacului glaciar Bâlea. Credincioșii din toate colțurile țării au ocazia în fiecare iarnă să urce cu telecabina și să se roage în liniștea munțior într-o Biserică de Gheață, situată la o altitudine de peste 2000 de metri.

Este singura biserică de acest fel din România şi din Europa de Sud-Est. După ce au fost sfințite apa și gheața lacului Bâlea, s-au dat start lucrărilor de construcție ale lăcașului. Meșterii au înfruntat temperaturi foarte scăzute pentru a ridica frumoasa biserică din vârful Carpaților. Timp de câteva săptămâni, constructorii au tăiat cărămizi de gheață din lacul Bâlea și le-au lipit cu apă și zăpadă. Pentru ridicarea lăcașului s-au folosit mii de blocuri de gheață, de 50-60 de kilograme fiecare. Biserica de Gheață are o înălțime de aproximativ șase metri și a fost sfințită de un sobor de 12 preoţi de confesiuni diferite.

1

Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac este contruită după modelul şi arhitectura unei vechi biserici din Mălâncrav, judeţul Sibiu. În iarna 2008-2009, însuşi Mitropolitul Ardealului, I.P.S. prof. dr. Laurenţiu Streza, a binecuvântat ineditul obiectiv. În cei zece ani de existenţă, reprezentanţii mai multor religii sau culte religioase au oficiat aici o serie de slujbe religioase. În decursul anilor, la Ice Church de la Bâlea Lac au fost oficiate trei botezuri şi două cununii religioase. Biserica a devenit repede foarte populară în rândul turiştilor, accesul în interiorul său fiind permis tuturor celor interesaţi, indiferent de religie sau orientare religioasă.

12

Am urcat cu telecabina până la Biserica de Gheață din munții Făgăraș. Pentru prima dată am vizitat un lăcaș construit din gheață. Biserica se află lângă Hotelul de Gheață și Cabana Bâlea Lac. Lăcașul este inspirat din arhitectura bisericii catolice, având o singură intrare, mai multe bănci de gheață căptușite cu blănuri de animale, pe peretele posterior este sculptată în gheață „Cina cea de taină”, de boltă stă suspendat un candelabru mic, iar  în zona altarului se află mai multe sculpturi din gheață înfățișând chipurile Fecioarei Maria cu pruncul Isus în brațe, Isus Hristos răstignit pe cruce, Fecioara Maria în rugăciune, etc. Deja a devenit o tradiție ca în fiecare iarnă să fie construită Biserica de Gheață în munții Făgăraș. Anul acesta se împlinesc zece ani de când este deschis acest loc de rugăciune.

Unde se află Biserica de Gheață?

Biserica de Gheață se află lângă Hotelul de Gheață la o altitudine de 2000 de metri, lângă Lacul glaciar Bâlea din munții Făgăraș, județul Sibiu. Biserica de Gheață se află la o distanță de 275 km de București și la 517 km de Chișinău.

map-hotel

Program de funcționare a telecabinei:

Perioada de iarnă (noiembrie-martie)

Zilnic pentru turiști de la 9:00 – 17.00 (în funcție de condițiile meteo).

Taxe:

Telecabina urcare-coborâre: 60 lei

Copii până la 12 ani: 30 lei

Pentru a vizita Biserica de Gheață trebuie să prezinți biletul de intrare în Hotelul de Gheață: 15 lei

Galerie foto:

1234567899a10111212a131415

Am vizitat Biserica de Gheață cu agenția ScoriloTurism! Mulțumesc Scorilo Turism!

scorilo-logo

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s