Vocea ghizilor de turism se aude în toată țara

Ghizi de turism din întreaga țară, autorități locale și județene, reprezentanți ai obiectivelor turistice, jurnaliști și bloggeri de turism au participat la cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Ghizilor de Turism din România, organizată la Oradea în perioada 19-22 februarie 2017. Tema conferinței din acest an a fost: „Turismul sustenabil și ghidul de turism”.

La Conferință, ghizii de turism au pus în discuție problemele cu care se confruntă, lacunele și noutățile din legislația din domeniu și modificările pe care și le doresc pentru a-și îmbunătăți activitatea și serviciile. De asemenea, s-a discutat despre școlarizarea și formarea ghizilor, lipsa ghizilor locali în diverse regiuni ale țări și despre cum ar trebui să fie respectată această meserie. S-au dat exemple internaționale, s-au propus inițiative și activități de consolidare a breslei ghizilor de turism și diverse modalități de promovare a țării și a regiunii Bihor. Un alt moment interesant a fost networking-ul. Ghizii și-au împărtășit experiențele plăcute și neplăcute întâmplate atât pe teritoriul României cât și în străinătate.

dscf4937

Și pentru a vă descreți frunțile vă voi spune un banc auzit de la un ghid de turism: Știți cum li se mai spune ghizilor de turism? Răspuns: Șahiști! De ce? Pentru că plimbă nebunii dintr-un colț în altul. În programul Conferinței au fost vizite la diverse obiective turistice din județul Bihor. Am intrat în peștera Meziad, am urcat cu telescaunul pe pârtia Piatra Grăitoare, am făcut o vizită la Baza Salvamont Vârtop, am avut parte de două tururi de oraș: Oradea City tour și Oradea by night, am vizitat hoteluri și pensiuni, au fost desfășurate expoziții foto și degustări de vinuri, etc. M-au impresionat foarte mult peisajele bihorene, clădirile secesioniste din Oradea, tradițiile și oamenii ospitalieri. În curând voi publica pe blog mai multe articole despre atracțiile turistice din județul Bihor.

0a-134-420x223

Conferința Națională a Ghizilor de Turism din România a fost organizată de Alina Giurgiu împreună cu susținerea celor 12 Asociații ale Ghizilor de Turism din România. În cadrul conferinței s-a discutat despre constituirea Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România, despre Poliția turistică în țara noastră și legislația europeană.

20170221_175634

Federația Națională a Ghizilor de Turism din România

Toți ghizii de turism atestați din România vor fi reprezentați de o entitate: Federația Națională a Ghizilor de Turism din România! 8 din cele 12 asociații de ghizi de turism din România sunt fondatoarele acestei Federații: Asociația Ghizilor din Bucovina; Transylvanian Hungarian Tour Guides Association; Asociația Societatea Ghizilor și Liderilor Montani Carpați; Asociația Ghizilor Montani din România; Asociația Ghizilor de Turism Maramureș; Asociația Turistică Ghizii României, Asociația Naționala a Ghizilor din România, Asociația Cluj Guided Tours. Aceste 8 asociații au făcut deja primul pas în constituirea Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România prin alegerea Consiliului Director format din 5 membri. Federația va fi înregistrată în câteva luni și va avea sediul în București. În curând va fi lansat un site al Federației și o pagină de facebook.

Federația își va face simțită prezența în peisajul turismului profesional din România. Aceasta, în colaborare cu instituțiile statului, își va propune să aducă îmbunătățiri legislative pentru o mai bună reglementare a activităților legate de formarea, atestarea și desfășurarea activității de ghid de turism, conform normelor Directivei Europene în vigoare.

Echipa Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România

George Vasiliu, Alina Giurgiu, Florin Arjocu, Cristina Bolog și Eduard Bica vor fi vocea ghizilor în promovarea inițiativelor de dezvoltare și consolidare a acestei meserii. Aceștia vor apăra drepturile ghizilor de turism și vor face demersuri și propuneri legislative pentru înbunătățirea activității ghizilor de turism din România. Se va miza pe înființarea Poliției turistice, recunoașterea profesiei de ghid de turism și implicarea în îmbunătățirea viitoarei legi a turismului printr o colaborare între Ministerul Turismului și Inspectoratul General al Poliției Române, Direcția de Investigare a Criminalității Economice.

team_federatia_ghizilor

Poliția turistică în România

După ce va fi înregistrată Federația Națională a Ghizilor se vor face demersuri în înființarea Poliției turistice în România. Vor începe demersurile pentru forma finală și se va încheia un memorandum  pentru înființarea „Poliției turistice”. În 2017 e posibil să avem Poliție turistică pe teritoriul României.

Poliție turistică există în: Bulgaria, Ungaria, Grecia, Turcia, Spania, Italia, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Rusia, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Uruguay, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Liban, Iordania, Maroc, Tunisia, India, China, Coreea de Sud, Thailanda, Nepal, Indonezia, Nicaragua, Mexic, etc,.

Ziua Internațională a Ghidului de Turism

La Conferința Națională a Ghizilor de la Oradea s-a propus ca „Ziua Internațională a Ghidului de Turism” să fie sărbătorită în fiecare an în România. Acest eveniment să fie introdus în calendarul evenimentelor aniversate, sărbătorite de România peste an.

Ziua Internațională a Ghidului de Turism este sărbătorită anual pe data de 21 februarie în toată lumea. Prima ediție a fost sărbătorită în anul 1990, eveniment lansat de către Federația Mondială a Ghidului de Turism și atunci au participat 15 țări. În prezent, Ziua Internațională a Ghidului de Turism este sărbătorită în peste 75 țări din întreaga lume.

20170221_185102

Pregătirea Ghizilor și Formarea Continuă

Este necesar un Program de Îmbunătățire a Pregătirii Profesionale Instituționalizate din Sectorul Ospitaltății și Turismului, Formarea practică: sprijinirea organizării sistemului de educație  profesională în sistem dual; Instruirea  resursei umane  de execuție; Regândirea sistemului de acordare a certificatelor  de către Ministerul Turismului: constituirea  de comisii mixte, formate din reprezentanți ai Ministerului Turismului, în parteneriat cu organizații de specialitate și mediul privat, care să organizeze examene de recunoaștere/ evaluare a competențelor dobândite în vederea obținerii brevetului de turism, a atestatului de ghid, etc. Aceste propuneri sunt extrase din „Viziunea de Dezvoltare și Marketing” a Ministerului Turismului. Aceste inițiative și direcțiile de dezvoltare expuse în „Viziunea de Dezvoltare  și Marketing” a Ministerului Turismului sunt susținute de asociațiile de ghizi din România.

De exemplu, ghizii de turism din Italia au ecusoane care pot fi citite de la distanță, iar ghizii din Iordania au ecusoane securizate, cu CIP, care îți spune toate datele, inclusiv și limba de comunicare pe care ești specializat. O altă practică interesantă se întâmplă în Israel. Acolo există ghizi de turism autorizați de Ministerul Turismului să controleze alți ghizi care profesează. Un alt exemplu de urmat în domeniul turismului este Iranul. Aceștia au organizat diverse evenimente pe parcursul a zeci de ani și și-au pus la punct legislația din domeniul turismului. Au reușit să promulge o serie de legi care îi ajută în activitate. În urma acestor acțiuni au obținut vizibilitate, credibilitate și multe parteneriate.

Conferința Ghizilor în Bucovina – 2018

Ediția a III-a a Conferinței Naționale a Ghizilor de Turism din România va avea loc în Bucovina. Ghidul de turism Ciprian Șlemco și-a luat angajamentul de a organiza acest eveniment în anul 2018. La evenimentul de anul viitor vor participa ghizi de turism din România, Republica Moldova și Ucraina.

Mai multe informații despre profesia de ghid citiți în articolul Ce înseamnă să fii Ghid de Turism în România?

Mulțumesc Alinei Giurgiu pentru această oportunitate de a participa la cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Ghizilor de Turism din România. Mulțumesc lui George Vasiliu, Natașei Gavrilescu și tuturor ghizilor care au participat la Conferință. 

16730168_1377733005581082_1190858747901223363_n

Text&foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s