De ce iubesc atât de mult orașul Oradea?

Oradea, România – 

Este unul din cele mai frumoase orașe din România. Datorită aspectului și a potențialului turistic, orașul este considerat capitala Art Nouveau și a băilor termale. Seara te simți ca la Budapesta într-un peisaj arhitectural surprinzător, iar ziua ai parte de o adevărată cură de oxigen în parcurile vechi de secole. Este vorba de Oradea, orașul palatelor Secession sau capitala verde a României. 

Iubesc orașul Oradea pentru istorie, mixul arhitectural, spectacolul naturii, locuri de poveste, clădiri de patrimoniu, băi termale, cultură, mozaicul etnic și viața de noapte. Oradea este un oraș plin de viață, proaspăt și atractiv. M-am plimbat pe străzile orașului și am admirat frumusețea clădirilor, am parcurs cărări medievale prin Cetatea Oradea și am învățat o adevărată lecție de istorie, am vizitat biserici și catedrale, am traversat Piața Unirii dintr-un capăt în altul, am rătăcit prin parcuri și am traversat poduri peste râul Crișul Repede, am stat de vorbă cu localnicii și am aflat poveștile și legendele locului, am avut o viață de noapte activă în interiorul Palatului Vulturul Negru, am vânat peisaje de noapte cu aparatul de fotografiat, am savurat bucate tradiționale la restaurantele din zona centrală și m-am simțit extraordinar de bine în acest oraș cu aer de veche Austrie.

dscf4891

Oradea, numit în trecut Großwardein, este municipiul de reședință al județului Bihor, România. Prima atestare a orașului datează din anul 1113, menționată cu numele latinesc Varadinum. Oradea și Orade (în graiul bihorean) sunt variantele de rostire pe românește a toponimului maghiar Várad (cetate). Orașul se află în vestul României, pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria. Oradea este și cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana. Stațiunile balneare Băile Felix și Băile 1 mai se află la o distanță de 8 km, respectiv 4 km de oraș.

021

Oradea este un adevărat muzeu arhitectonic în aer liber. Poți admira șapte stiluri arhitecturale într-o singură privire: baroc, clasicist, eclectic, secession, istorizant, romantism și neo-românesc. Acest oraș a respirat influența occidentalului în toate momentele îndelungatei sale istorii. La prima vedere, Oradea seamănă foarte mult ca un orășel din Austria. Clădirile sunt adevărate comori culturale, unele adevărate curiozități care nu pot fi găsite în altă parte. Pentru a simți pulsul orașului vă invit să faceți o călătorie cu tramvaiul vienez cu podea joasă. Tramvaiul este, de peste un secol, parte a poveștii comunității orădene. Pe străzile orașului vei vedea o mulțime de tramvaie de epocă de diferite culori cu două sau trei vagoane.

dscf4844

Cum ajungem în Oradea?

La Oradea ajungem cu mașina, cu avionul sau cu trenul. Cu mașina ai de parcurs distanțe lungi. Oradea se află la o distanță de 608 km de București, 522 km de Iași, 418 km de Brașov, 349 km de Sibiu, 312 km de Budapesta, 503 km de Viena și 680 km de Chișinău. Cu avionul este cel mai simplu. Oradea deține un aeroport internațional, situat la 6 km de centrul municipiului Oradea. Există zboruri operate de Tarom, Blue Air și Ryanair. Poți zbura la Oradea de la Iași (cu escală la București), Constanța, București, Roma (cu escală la Torino), Napoli (cu escală la Torino), Milano, Torino sau Barcelona.

map-oradea

Ce vizităm în Oradea?

Sunt o mulțime și o diversitate de obiective turistice în Oradea: palate, teatre, muzee, catedrale, mănăstiri, biserici, parcuri, piețe, etc. Alături de diversitatea arhitectonică, plimbările pe malul Crișului Repede sau prin parcurile vechi de secole, mozaicul etnic, diversitatea culinară, evenimente culturale, posibilități de divertisment și relaxare și, nu în ultimul rând ospitalitatea localnicilor și tradițiile din zonă sunt motivele pentru care prima vizită a orașului va fi, cu siguranță, una de neuitat. În continuare vă invit să descoperim împreună obiectivele turistice ale orașului:

1. Cetatea Oradea

Cetatea Oradea are o istorie de aproape 1000 de ani. De-a lungul istorie sale, Cetatea Oradea a servit ca reședință Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, precum și drept cetate strict militară, fiind, pe rând, sub diferite administrații: maghiară/transilvăneană, otomană și habsburgică. Cetatea a fost asediată de multe popoare, însă doar de trei ori a fost cucerită. Un tur ghidat prin cetate costă 10 lei/adulți și 5 lei/copii, studenți. Intrarea în muzeu costă 5 lei.

dscf4791

2. Catedrala Romano-Catolică

Lăcașul constituie împreună cu Șirul Canonicilor și cu Palatul Episcopal cel mai mare ansamblu baroc de pe teritoriul României. Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat în anul 1991 rangul de basilica minor. Catedrala actuală a fost construită între  1752-1780. Planul edificiului a fost realizat de arhitectul italian Giovanni Battista Ricca, chemat în Sfântul Imperiu Roman de împărăteasa Maria Terezia. Catedrala are o lungime de 70 metri și o înălțime de 61 metri (turnul). În fața catedralei se află Statuia Sfântului Ladislau.

Această prezentare necesită JavaScript.

3. Șirul Canonicilor

Complexul de clădiri ce formează Șirul Canonicilor este compus din zece edificii independente, construite unul alături de celălalt. Complexul a fost realizat în perioada anilor 1750-1875 în stil baroc.

Această prezentare necesită JavaScript.

4. Teatrul de Stat Regina Maria

Teatrul de Stat Regina Maria se află în piața Ferdinand. Celebra casă de arhitecți vienezi „Fellner și Helmer”, specializați în proiectarea de teatre, a fost angajată să conceapă acest proiect pentru orașul Oradea. A fost aprobat și în 14 luni, constructorii au ridicat teatrul (1899-1900). Clădirea este construită în stil eclectic.

dscf4696

5. Palatul Kolozsvári

Palatul Kolozsvari se află în piața Fedinand, lângă Teatrul de Stat Regina Maria. Proiectantul acestei clădiri, a fost Sztarill Ferenc care în anul 1912, a construit această clădire cu trei etaje. În Oradea se știe faptul că fraţii transilvăneni Kolozsvári (Márton şi György) sunt unii dintre cei mai mari sculptori ai evului mediu.

dscf4687

6. Palatul și Turnul Primăriei

Clădirea este opera arhitectului Rimanoczy Kalman Junior. În anul 1904 a avut loc inaugurarea noului sediu al primăriei. Palatul Primăriei este și ceasul care anunță orele fixe în Oradea. Turnul Primăriei are o înălțime de aproximativ 50 de metri. Urcarea celor 250 de trepte care duc până în vârful turnului cu ceas al prămăriei este răspălătită cu o panoramp unică asupra orașului. Programul de vizitare este de marți până duminică. Bilet intrare: 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii.

dscf4717-jsss

7. Palatul Vulturul Negru

Construcția palatului începe în anul 1907 și se finalizează în anul 1908. Palatul este simbolul arhitectural al orașului, unic în Europa. Complexul arhitectonic este personalizat prin două mari vitralii ce reprezintă un vultur în zbor. Pasajul în formă de litera Y are trei intrări, iar interiorul, acoperit cu sticlă, a fost inspirat de Galeria Vittorio Emanuele din Milano. Galeria sau Pasajul adună la un loc cele mai bune baruri, cafenele, puburi din oraș, fiind centrul de distracție.

Această prezentare necesită JavaScript.

8. Biserica Sfântul Ladislau

Biserica Sfântul Ladislau din Oradea este unul din cele mai vechi edificii ecleziastice ale orașului. În biserică se găsește cel mai vechi altar din Oradea care se află în uz din 1730 până în prezent. Lucrările de construcție a bisericii au început în jurul anului 1720 și au fost finalizate în 1741. Biserica Sfântului Ladislau se află în piața Unirii în apropiere de Palatul Vulturul Negru.

Această prezentare necesită JavaScript.

9. Statuia lui Mihai Viteazul

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Oradea a fost amplasată în 1994 în Piața Unirii din Oradea. A fost realizată de sculptorii Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu și turnată din 8,5 tone de bronz.

Această prezentare necesită JavaScript.

10. Biserica cu Lună

Biserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă aflată în Oradea, construită între anii 1784-1790. Numele de „Biserica cu Lună” derivă de la mecanismul instalat în anul 1793 în turnul bisericii. Orologiul și luna sunt opera inovativului mecanic orădean, Georg Rueppe. În curtea bisericii puteți vizita un muzeu cu obiecte bisericești ortodoxe.

Această prezentare necesită JavaScript.

11. Sinagoga Neologă Sion

Templul a fost construit de către evreii reformiști din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă din 1870. Sinagoga este o replică simplificată în spiritul modernității Sinagogii din Nürnberg. De menționat faptul că în Oradea există cea mai mare comunitate de evrei.

Această prezentare necesită JavaScript.

12. Sinagoga Ortodoxă

Sinagoga Ortodoxă Hevra Sas din Oradea este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Oradea, localizat pe strada Mihai Viteazu nr. 6. Edificiul a fost construit în anul 1890 în stil eclectic.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am vizitat orașul Oradea în cadrul Conferinței Naționale a Ghizilor de Turism din România, eveniment organizat de Alina Giurgiu cu suportul celor 12 Asociații de Ghizi de Turism din România. Mulțumesc, Alina Giurgiu!

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s