Călător prin istorie: Cetatea Oradea

Credeți-mă pe cuvânt: Cetatea Oradea este o bijuterie pentru România! Am intrat în cetate săptămâna trecută și am aflat povestea fortăreței de la un ghid local. Cetatea Oradea reprezintă unul dintre simbolurile orașului situat pe râul Crișul Repede și locul ideal pentru a simți istoria de la origini și până în prezent. Deschideți porțile! Să intre turiștii…

Am ajuns pe-nserat la Cetata Oradea. Porțile erau larg deschise pentru noi, iar interiorul fortăreței era scăldat într-o baie de lumină. După ce au fost repartizate camerele (în cetate există un hotel), gazdele ne-au invitat la o gustare: slană, ceapă, mezeluri și pâine proaspătă. A fost o nebunie. A doua zi am avut parte de un traseu prin încăperile cetății. Un ghid local ne-a povestit legendele locului și ne-a explicat în detalii simbolistica și rolul obiectelor păstrate de secole în fortăreață. Am văzut o mulțime de obiecte vechi și rare: fragmente  de clopot  din sec. XVI;  statuia lui Christ în bronz din sec. XV; piese din sticlă  și porțelan oriental; statuia fragmentară a regelui Ladislau I., a doua jumătate a sec. XIV, arme, bijuterii, ulcioare, obiecte religioase, manuscrise, etc. Am intrat într-o încăpere și am descoperit o colecție întreagă cu fotografii ale Cetății din diverse perioade. Într-o altă sală am văzut în doar câteva minute istoria fotografiei orădene (Colecția de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Toth Istvan”).

20170221_100539

Cetatea Oradea, în felul în care se prezintă și astăzi – pentagonală, cu bastioane pe colțuri și șanț cu apă – a fost înălțată între anii 1570-1618 de arhitecți italieni. În cetate funcționa o bibliotecă, un observator astronomic, o tiparniță și o școală. În biserica catolică, și în cimitirul ei și-au găsit odihna veșnică nu mai puțin de șapte capete încoronate, printre care și Ladislau ICetatea Oradea a fost pentru Europa Medievală unul dintre reperele importante din punct de vedere religios, cultural, științific, umanist și militar. Cetatea a fost construită în forma actuală cu implicarea arhitecților italieni, maghiari și austrieci. În toamna anului 2015, Cetatea Oradea a fost deschisă publicului pentru vizitare. 

dscf4789

În interiorul cetății s-au păstrat câteva ziduri bine conservate: zidul vestic al curții episcopale (sec. XIV);  zidul sud-vestic al Palatului Princiar (1619-1629);  fundația altarului din etapa gotică (începutul sec. XV); Corul bisericii Sf. Maria Mică, etapa romanică (a doua jumătate  a sec. XIII), etc. În această cetate am văzut pentru prima dată o tiparniță atât de mare, construită din lemn. Se spune că din această tiparniță a văzut lumina tiparului Biblia de la Oradea (1660 – 1661). O altă încăpere care ne-a impresionat prin opt figuri, respectiv perechi de figuri, realizate din stuc pe pereți. Figurile reprezintă animale reale și fantastice: un grifon, un unicorn, un gheopard, o ghirlandă cu două anghinare atârnate și un elefant cu un vânător călare. Cel mai mult mi-a plăcut sala cu arme: sulițe, topoare, săbii, scuturi, săgeți, iatagane, cuțite, îmbrăcăminte din zale de fier sau plăci de metal, etc. După ce s-a terminat turul prin cetate m-am plimbat prin curte, uitându-mă la zidurile de cărămidă, foarte înalte și puternice. Inamicii nu aveau nicio șansă în fața acestor ziduri. Din istorie aflăm că fortăreața a fost cucerită doar de două ori, dar nu pentru mult timp. Și-au dorit-o multe popoare, dar localnicii au opus rezistență cum au putut ei mai bine.

20170221_090456

Unde se află Cetatea Oradea?

Cetatea Oradea se află în orașul Oradea, județul Bihor. Oradea se află la o distanță de 608 km de București, 522 km de Iași, 418 km de Brașov, 349 km de Sibiu, 312 km de Budapesta, 503 km de Viena și 680 km de Chișinău.

cetatea_oradea_map

Cazare în Cetate

Am dormit o noapte într-un loc plin de istorie – Hotelul Cetate***, situat în incinta cetății medievale Oradea. Hotelul pune la dispoziția turiștilor 17 camere dispuse pe două nivele (8 camere duble, 7 camere triple și 2 apartamente). Toate camerele prin construcția lor păstrează un aer medieval, cu tavane înalte tip boltă, spații generoase, geamuri și uși de mari dimensiuni, mobilier din lemn și dormitoare confortabile. Designul camerelor a rezultat din funcțiunile pentru care au fost construite inițial clădirile între 1775 – 1777.

15

Dimineața îți bei cafeluța într-o cafenea situată la parterul hotelului, cu terasă enormă și inundată de soare. Fiind cazat în Hotelul Cetate ai ocazia să vizitezi la pas întregul oraș.

20170221_141242

Evenimente în Cetate:

Noapte muzeelor: mai

Zilele Cetății Oradea: iulie

Cinema în aer liber: august

Sărbătoarea recoltei: septembrie

dscf4791

Program de vizitare a Cetății Oradea:

Luni muzeul este închis

Marți – Duminică: 9.00 – 17.00 (mai-septembrie)

Marți – Duminică: 8.00 – 16.00 (octombrie – aprilie)

Prețul unui bilet: 

Intrare muzeu: 5 lei copil/adult

Tur ghidat (min. 5 persoane): 5 lei copi/student; 10 lei pentru adulți

Galerie foto:

000111a22a344a4b4c4d4e4f4g55a5b5c5d66a6b6c6e6g6j6k6l6m6n6o6p891177a7b127c13

Am vizitat Cetatea Oradea în cadrul Conferinței Naționale a Ghizilor de Turism din România, ediția a II – a, organizată de Alina Giurgiu și desfășurată la Oradea în perioada 19-22 februarie 2017. 

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s