Cel mai frumos sat din Moldova

r. Florești, MOLDOVA –

Cel mai frumos sat din Moldova se află pe malul râului Răut, la o distanță de 106 km de Chișinău. Este vorba despre satul Domulgeni din raionul Florești. 

Peisaje rustice absolut încântătoare, case tradiționale de o frumusețe autentică, tradiții și obiceiuri locale păstrate din generație în generație, oameni primitori și ospitalieri, bucate savuroase gătite la ceaun, meșteri populari ce fac adevărate opere de artă, tineri îmbrăcați în port popular, femei care se adună la șezători și lucrează la războiul de țesut… Astfel se definește spațiul rural din Domulgeni. Am vizitat această mică localitate cu ceva timp în urmă și de atunci mi-a rămas în inimă.

Domulgeni este un sat aflat în nordul Republicii Moldova, în raionul Florești, pe malul râului Răut. Satul Domulgeni a fost menționat documentar în anul 1611. La Domulgeni, în fiecare an, se organizează Festivalul Turistic Național „Duminica Mare”. Anul acesta se va desfășura ediția a VIII-a. Populația satului numără aproape 1500 de locuitori, iar actualul primar este Vasile Tîltu.

25

Satul Domulgeni are un potențial turistic extraordinar! Localitatea se află într-un cadru natural foarte frumos, oamenii din sat păstrează cu grijă tradițiile și obiceiurile, iar oportunitățile sunt diverse dacă aveți de gând să vă planificați aici o vacanță la țară. Domulgeni poate să aibă un succes turistic dacă toți oamenii vor înțelege valoarea moștenirii tradiționale și o vor transmite mai departe. Turiștii care vor veni la Domulgeni vor avea ocazia să practice diverse activități în aer liber: o plimbare cu căruța pe ulițele satului, o plimbare călare pe malul râului Răut, drumeții pe dealurile râului Răut, discuții cu localnicii, o dulce experiență acasă la un apicultor, o vizită acasă la un artizan al lemnului, descoperă istoria locală la muzeul satului, etc.

Ce să faci în satul Domulgeni?

În satul Domulgeni sunt multe lucruri de făcut: de la vizite în natură până la experiențe locale de neuitat. Satul are câteva obiective turistice interesante. Vă invit să le vizităm împreună:

1. O vizită la Muzeul Satului

Muzeul satului Domulgeni a fost amenajat într-o casă construită în 1826 de bunicii băştinaşei Elena Crucianu. La Muzeu aflați povestea locală prin intermediul lucrurilor confecționate manual și a obiectelor vechi păstrate din generație în generație: covoare, păretare, horboțele, jucării, tablouri, război de țesut, covată, perne brodate, ladă de zestre, mobilă, obiecte vechi din lemn folosite în trecut la grădinărit, precum şi oale sau ulcioare de lut.

8

2. O vizită la biserică

Biserica din satul Domulgeni poartă hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Lăcașul a fost înălțat în anul 1862. Biserica se află în apropiere de Muzeul satului Domulgeni.

034

3. O plimbare călare pe malul râului Răut

Nu se poate să nu admiri călare peisajele din Domulgeni. O plimbare călare de-a lungul râului Răut va fi o experiență de neuitat. Dacă te tentează o astfel de aventură întreabă localnicii care au cai în gospodărie.

13

4. Vezi casele țărănești

Superbele case țărănești din Domulgeni sunt parte din istoria locală. În partea veche a satului există locuințe vechi de o frumusețe autentică, cu motive tradiționale, unele amenajate în stil rustic și majoritatea au gard din piatră de râu.

5

5. Stai la iarbă verde

E foarte frumos să stai pe malurile râului Răut și să admiri panorama satului Domulgeni. În apele râului Răut am văzut copii scăldându-se. Această parte a localității există o zonă spectaculoasă pentru fotografii.

DSCI0571

6. De vorbă cu localnicii

Fiecare localnic este un izvor de povești interesante. Pentru a simți pulsul vieții de la țară discută cu un localnic sau cu mai mulți. Întreabă-l cu ce se ocupă în fiecare zi și încearcă să-l ajuți cu ceva dacă are nevoie. S-ar putea să ai parte de o experiență unică.

DSCI0477

7. Gustă bucatele tradiționale

Am ajuns la partea cea mai curioasă a călătoriei noastre. Iscusitele gospodine din Domulgeni te provoacă la gustat diverse bucate tradiționale: plăcinte, pâine de ritual, turte cu mac, caş dulce, urdă, mezeluri. Toate pot fi stinse cu un vin rece și savuros.

8. În gospodăria unui apicultor

În satul Domulgeni există un îmblânzitor de albine care face cea mai gustoasă miere din regiune. Este vorba de apicultorul Andrei Moraru care are în grădina din spatele casei vreo 20 de stupi.

apicultor_domulgeni_MM

9. În atelierul lemnarului din sat

Cele mai frumoase lucrări din lemn le face domulgeneanul Boris Bulat. Lemnar și sculptor de meserie, domnul Bulat face o mulțime de lucări din lemn: icoane, cruci, butoaie, uși, geamuri, etc. Arta prelucării lemnului a deprins-o și fiul acestuia.

lemnar_domulgeni_mm

10. Cunoaște tradițiile și obiceiurile satului

Meșteșugurile, muzica și dansurile populare, șezătorile și cântecele vechi, arta țesutului la război, costumele populare… toate reprezintă identitatea localității Domulgeni. Ai ocazia să le descoperi la Festivalul Național Turistic „Duminica Mare”, organizat anual în Domulgeni.

DSCI0641

11. Descoperă peisajele din lunca râului Răut

Adevărata atracţie a localității Domulgeni este peisajul natural. Dealurile înalte, lângă care își duce apele râul Răut, sunt locurile populate cu turmele de oi. Dacă traversezi podul peste Răut și urci dealurile… vei descoperi o panoramă de vis a satului Domulgeni.

20

12. Participă la Festivalul Turistic Național „Duminica Mare”

Se organizează anual în aer liber pe malul râului Răut. Vizitatorii sunt întâmpinați cu tradiționalul „Pâine și sare” la intrarea în sat. Copiii satului sunt ghizi pentru turiști care au parte de un adevărat traseu turistic. La finalul traseului, toți coboară lângă râul Răut să se bucure de un adevărat spectacol folcloric organizat de localnici. Pentru gurmanzi, gospodinele şi gospodarii propun bucate şi preparate locale, pregătite după vechile reţete din zonă. Meşterii populari organizează ateliere demonstrative de ţesut covoare şi catrinţe, de broderie şi de confecţionare a costului naţional, dar şi de împletit lozie, de olărit şi ceramică, de scopt urdă şi de afumat mezeluri.

19

Unde se află satul Domulgeni?

Satul Domulgeni se află pe malul râului Răut, în raionul Florești, Republica Moldova. Localitatea este la o distanță de 22 km de orașul Florești, 61 km de municipiul Bălți și la 106 km de Chișinău.

domulgeni-sat

Cazare în Domulgeni

În satul Domulgeni există câteva pensiuni. Dacă aveți de gând să rămâneți câteva zile în sat cu familia să știți că aveți locuri de cazare. Pentru a simți cu adevărat somnul dulce de țară puteți încerca să dormiți la localnici acasă. În continuare vă invit să vedeți cum arată spațiile de cazare din Domulgeni:

conditiidecazaredomulgeni

Galerie foto:

01244a55a66a77s891011122022232598904DSCI0579DSCI0690DSCI0692

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

6 gânduri despre “Cel mai frumos sat din Moldova

 1. Frumoasă localitate. Domulgeni, pe lîngă mun. Ungheni, poate fi catalogată ca una dintre cele mai frumoase localități din Republica Moldova.

  P.S. Mircea, recomand o vizită în luna mai în mun. Ungheni, atunci cînd înfloresc castanii. Plus la aceasta, în premieră, pe 13-14 mai 2017, Primăria mun. Ungheni organizează Festivalul Castanilor.

  Succes și „drum bun” mai departe!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Marin, multumesc frumos pentru invitatie! Am fost la Ungheni de multe ori. Îmi place mult orașul. În curând voi scrie un articol. Sper că acel Festival să devină o tradiție la Ungheni. Mult succes și ție!

   Apreciat de 1 persoană

   1. O să depunem efort, prin promovare media, ca cei de la Primăria mun. Ungheni să transforme Festivalul Castanilor într-un magnet pentru turiști și „cuib” de promovarea a localității și obiectelor de valoare de pe teritoriul orașului. Cînd vei fi la Ungheni, mă anunți, poate facem cunoștință „și pe viu”, nu doar online 😀

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s