Cel mai frumos sat viticol din Moldova

r. Cantemir, MOLDOVA – 

Cele mai frumoase dealuri cu podgorii sunt în satul Tartaul din raionul Cantemir, Republica Moldova. Străbătând la pas împrejurimile rămâi impresionat de pitorescul zonei. Locul este dumnezeiesc şi oferă o mulţime de oportunități pentru o experienţă de neuitat.

Localitatea Tartaul este recunoscută pentru cultura viţei de vie. Nu greșesc dacă spun că la Tartaul cel mai mult teren este ocupat de domenii viticole comparativ cu alte culturi agricole. De sute de ani, locuitorii acestui meleag îmblânzesc viţa de vie – un simbol al continuităţii şi eternităţii. Dacă vinurile din Republica Moldova au devenit un purtător al faimei ţării în alte colţuri ale lumii, atunci localitatea Tartaul este, pe drept unul dintre locurile de origine ale acestora. Vinul produs pe podgoriile tartaulenilor este îngrijit cu multă pasiune de către săteni. Secretul vinului e în struguri, spun locuitorii satului. Vinul se produce din strugurii colectați manual de pe podgoriile roditoare în miez de toamnă, copți sub razele soarelui, iar la finalul muncii unui an, vinul obține un gust nobil.

tricou 1

Complexitatea peisajului geografic al Tartaulului oferă condiţii favorabile pentru cultura soiurilor pentru struguri de masă şi nu numai. Majoritatea locuitorilor se ocupă cu viticultura și dețin podgorii pe zeci de hectare. Sunt viticultori care au plantații de viță de vie cu soiurile: Cabernet, Chardonnay, Moldova, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Lora, Arcadia, Cardinal, etc. Pentru marea majoritate reprezintă ramura de bază pentru traiul de zi cu zi. Turiştii care vor vizita satul Tartaul vor avea ocazia să participe la diverse activităţi de prelucrare a viţei de vie (de la tăierea în uscat a lăstarilor până la culesul strugurilor) şi la prelucrarea vinului toamna.

0214

Potențialul turistic al localității oferă posibilitatea desfășurării diverselor activități pentru toate categoriile de vârstă. Turișii vor avea ocazia să admire peisajele cu podgorii nesfârșite, să participe la culesul strugurilor, să vadă cum se produce vinul, să cunoască tradițiile viticole păstrate de secole, să se plimbe cu bicicleta sau cu căruța prin vii, să deguste cantități generoase de vin alături de mese îmbelșugate cu bucate tradiționale moldovenești, să participe la sărbători tematice și multe altele.

podgorii Tartaul

Ce să faci în satul Tartaul?

Există o multitudine de activități pe care le poți face în satul Tartaul. Vă invităm să fiți alături de noi și să încercați umătoarele experiențe:

1. Drumeții pe dealurile cu podgorii 

Iubitorii de drumeții sunt invitați să descopere dealurile cu podgorii. Aveți de parcurs kilometri întregi pentru a descoperi peisajele cu viță de vie care se întind pe suprafețe destul de mari. Majoritatea podgoriilor produc soiuri de struguri destinați vinificării, dar există și suprafețe mari de viță de vie care produc struguri de masă. Sfat: înarmați-vă cu aparate de fotografiat pentru a surprinde cele mai frumoase peisaje cu viță de vie!

DSCF7588

2. Stai pe o buturugă și admiră peisajele cu podgorii

Lângă o pădure de stejar există o mică podgorie care produce struguri de masă. Din sat și până la această podgorie aveți de mers pe jos aproximativ 30 – 45 de minute. Odată ajuns acolo te bucuri din plin de panorama satului Tartaul. Lângă podgorie sunt amenajate câteva buturugi. Luați loc și puneți pe un prosop o slană, o ceapă, o roșie, o bucată de brânză și ciocniți un pahar de vin rece. Poftă bună!

podgorii-tartaul

3. O vizită la fabrica de vin

În sat există fabrică de vin SC “Tartcomvin” SRL.  Producția de vin este realizată după tradițiile de vinificație tartaulene înca din perioada 1977. Întreprinderea vinicolă din Tartaul produce anual 3 milioane de tone de vin. Fabrica de vin SC “Tartcomvin” SRL din satul Tartaul este membră a Asociației Vinificatorilor din Găgăuzia “Găgăuzia-Vin”. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă cum se produce vinul și să deguste câteva sortimente de vin.

31
Fabrica de vin din Tartaul
4. O plimbare cu căruța

Vorbește cu un localnic care are un cal cu căruță și roagă-l frumos că îți dorești foarte mult un traseu prin vii. Dacă știi să călărești cu atât mai bine. Sunt o mulțime de trasee cu peisaje frumoase. Există localnici care merg să îngrijească vița de vie cu caruța trasă de cai sau de măgari. Profită de acest moment și mergi cu ei la vie.

DSCF6302

5. O plimbare cu bicicleta

Ce poate fi mai frumos decât o plimbare cu bicicleta prin podgorii? În Tartaul există o mulțime de drumuri de țară și cărări care îți oferă peisaje rurale spectaculoase. Pasionații de ciclism vor rămâne impresionați de podgoriile tartaulenilor. Cred că ar trebui stabilit un traseu (Drumul podgoriilor tartaulene… pe bicicletă) cu mai multe opriri și amenajat cu indicatoare.

1

6. Gustă vinul și bucatele tradiționale

Fiecare gospodar din Tartaul are butoaie pline cu vin. Unii tartauleni pun la vânzare savuroasa licoare (vei vedea la unele porți mesajul: Vindem vin). Tartaulenii sunt ospitalieri și mereu pun pe masă ce au mai bun atunci când sunt vizitați de cineva care nu le-au mai trecut pragul. Cea mai interesantă experiență ar fi să mergi cu o familie în podgorii și să-i ajuți la treburi. Vei avea ocazia să savurezi un prânz tradițional și să bei un pahar de vin la umbra unui butuc de viță de vie. Poți să participi la sărbătorile locale și să descoperi gastronomia locală.

DSCF1239

7. De vorbă cu localnicii

Aproape fiecare locuitor din satul Tartaul se ocupă cu viticultura. Fiecare locuitor are acasă viță de vie. Fiecare locuitor te poate servi cu un pahar de vin răcoros. Fiecare locuitor din Tartaul este un bun povestitor după un pahar de vin și îți poate spune secretele prelucării viței de vie. Discută și cu localnicii pasionați de viticultură.

DSCF6071

8. La culesul strugurilor

Experiența este cea mai importantă pentru un turist. Culesul strugurilor este poate cea mai importantă activitate pentru un turist pasionat de turismul vitivinicol. Tartaulenii își culeg strugurii începând cu luna iulie și până în octombrie sau noiembrie. În această perioadă poți participa alături de localnici la culesul strugurilor și la prelucrarea vinului. Fiecare locuitor are nevoie în această perioadă de o mână de ajutor. Trăiește experiența!

DSCF3019

9. Curse de alergări prin vie

Se pot organiza curse de alergare prin podgoriile din Tartaul. Toamna după ce se culeg strugurii, turiștii pasionați de sport pot participa la un astfel de traseu. Știu că în trecut elevii de la școala din sat participau în fiecare toamnă la astfel de curse la ora de educație fizică. Pe traseu pot fi mai multe obstacole: urcușuri, unelte agricole uitate, etc. Astfel de curse se organizează și în alte podgorii din Republica Moldova.

10. Apusul peste vii

Ce poate fi mai romantic: un pahar de vin cu acest peisaj în fața ta…

21

Unde se află satul Tartaul?

Satul Tartaul se află pe malul râului Larga, în sudul Republicii Moldova, în raionul Cantemir. Tartaul se află la o distanță de  15 km de orașul Cantemir, 45 km de orașul Cahul, 135 km de Chișinău, 108 km de Galați și la 354 km de București.

map_tartaul

Ce poți să mai faci în Tartaul?

O vizită la muzeul din sat, o vizită la biserică, drumeții prin râpa Harmanului, stai la iarbă verde în pădurea de salcâmi, vizite la vinăriile din raionul Cantemir (detalii despre vinării vezi aici).

DSCF3052

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Un gând despre “Cel mai frumos sat viticol din Moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s