Atracțiile turistice din Băile Herculane

Băile Herculane, ROMÂNIA – 

De multe ori când mă „agăț” de o destinație nu mai pot scăpa de ea. Mă obișnuiesc repede cu locurile frumoase, cu poveștile localnicilor, cu tradițiile și obiceiurile zonei. Sunt curios să văd ce spun oamenii, cum își prezintă atracțiile turistice, cât de importante sunt monumentele și clădirile istorice, cum au grijă de pitorescul localității și ce legende neștiute pot afla de la ei. Stațiunea Băile Herculane este una dintre destinațiile care a rămas „agățată” de inima mea și acum nu mai pot de dorul ei.

Astăzi vom face o scurtă plimbare prin Băile Herculane și vom afla povestea mai multor obiective turistice. Stațiunea este un loc plin de istorie, bogat în izvoare termale și binecuvântat cu peisaje montane. Fiecare loc din Băile Herculane are o poveste de spus. Fiecare clădire din stațiune este o bijuterie de patrimoniu. Fiecare stradă îți încântă privirea cu monumente și statui, izvoare de apă minerală și termală, băi imperiale, hoteluri cu nume de legendă, clădiri cu o arhitectură unică în țară, tablouri naturale cu munți, văi și râuri. Eu cred că Băile Herculane va renaște în foarte scurt timp și va redeveni cea mai frumoasă stațiune balneară din Europa.

Herculane 1

Traversată de râul Cerna și înconjurată de munții Mehedinți și Cernei, stațiunea Băile Herculane are o istorie de secole. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Ch. de Împaratul Traian, iar atestarea documentară a Băilor Herculane datează din anii 153 d. C. De-a lungul istoriei, stațiunea Băile Herculane a fost vizitată de aristocrația Romei Antice, de mari personalități precum Împăratul Iosif al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, Împăratul Franz Joseph I al Austriei, Împăratul Francisc I al Austriei, Împărăteasa Elisabeta (cunoscută ca Împărăteasa Sissi), Împărăteasa Carolina a Imperiului Austriac, Împărăteasa Maria Theresia, Regele Carol I al României, Regele Mihai, Regina Maria, Regele Alexandru I al Serbiei și mulți alții.

38

Ce vizităm în stațiunea Băile Herculane?

La Băile Herculane sunt o mulțime de obiective turistice: băi imperiale, izvoare cu apă minerală și termală, hoteluri vechi de secole, monumente și statui, clădiri de patrimoniu, poduri peste râul Cerna, peisaje montane de o frumusețe copleșitoare, biserici, vile cu o arhitectură deosebită și multe altele.

În continuare vă voi prezenta pe scurt principalele atracții ale stațiunii Băile Herculane. Toate aceste obiective le-am vizitat pe parcursul unei plimbări care a durat o oră. Abia aștept să revin la Băile Herculane și să descopăr alte obiective pe care nu le-am reușit să le văd. Bucurați-vă de frumusețile acestei perle balneare din țara noastră, numită Băile Herculane!

Cazinoul

A fost construit la începutul secolului al XIX-lea. Considerat în trecut ca cel mai popular cazinou din sud-estul Europei, clădirea este o bijuterie arhitectonică a stilului baroc austriac. Locul era preferat de aristocrația imperială a acelor vremuri care juca ruleta sau alte jocuri de noroc. Aici se mai organizau baluri, iar domnii invitau domnițele la vals.

Zona reprezintă un ansamblu de monumente istorice: cazinoul, parcul din fața cazinoului și un chioșc pentru fanfară. Clădirea cazinoului a avut o sală de spectacole, un restaurant, un bazar și o terasă. Cazinoul a fost cumpărat în 2009 de un milionar local, iar în prezent este în proces de renovare.

Lângă scările Cazinoului se află o specie rară de Sequoia Gigantea, plantată în anul 1864. Declarat monument al naturii, arborele are 30 de metri înălţime și un diametru de 1,50 metri. Zona cazinoului este perfectă pentru promenadă.

21

Băile Imperiale Austriece

Cunoscute și ca Băile Neptun, au fost construite între 1883 – 1886 după planurile arhitectului Ignac Alpar. În acea perioadă au fost considerate unele din cele mai moderne edificii balneare din Europa. Înăuntru funcționau 32 de cabine și 2 bazine construite din marmură roșie. Aici și-a făcut cura balneară împărații și împărătesele Austriei.

Băile Imperiale Austriece se află vizavi de Cazinou. În prezent sunt într-o stare avansată de degradare, dar să sperăm că vor fi readuse la viață de un investitor.

20

Bustul generalului doctor Nicolae Vicol

Se află pe strada Cerna vizavi de Hotel „Traian”. În saptele bustului puteți vedea Băile Imperiale Austrice. Nicolae Vicol a fost doctor în medicină și a ajuns general fiind șeful serviciului sanitar al armatei în timpul războiului, mai apoi inspector general balnear.

7a

Vila Elisabeta

Vila a fost construită în anul 1875 în stilul arhitectural rococo. La început s-a numit Vila Tatartzy, după numele lui Carol Tatarczy, administratorul stațiunii Băile Herculane din acea perioadă.

În primăvara anului 1887, împărăteasa Elisabeta (Sissi) a Imperiului Habsburgic a petrecut câteva zile în această vilă, îndrăgostindu-se de frumusețea acestor locuri. Se spune că aici a avut loc o întâlnire importantă a Împărătesei Sissi cu regina Elisabeta I a României. În prezent, Vila reprezentă Casa de cultură a Băilor Herculane.

27

Podu Roșu

Podu Roșu peste râul Cerna este un loc pentru cei îndrăgostiți. Această pasarelă cu balustrade metalice vopsite în roșu înlesneşte accesul direct în modernul cartier construit în jurul Parcului Vicol. În apropiere de pod puteți admira un obiectiv demn de admirat în acest cartier: Vila Livia.

2

Vila „Livia”

Cunoscută în prezent ca Vila Băncii, aceasta a fost construită în anul 1888 de un ofițer român. Înscrisă pe lista monumentelor istorice, Vila Livia se află în cartierul Zăvoi pe strada Zăvoi 38.

8a

Râul Cerna

Râul Cerna traversează Băile Herculane și oferă stațiunii peisaje spectaculoase. Râul Cerna a fost numit de romani Tierna, apoi Dierna, iar dupa venirea slavilor a obținut numele de astăzi. Peste râul Cerna sunt construite mai multe poduri în stațiunea Băile Herculane care îți oferă vederi impresionante.

Apele minerale din zona stațiunii Băile Herculane prezintă debite constante și există ape termale cu temperaturi de 40-60 grade C, sulfuroase, clorurade, sodice, calcice, etc. Ele au determinat înca de pe timpul romanilor înființarea stațiunii Băile Herculane.

64

Podul de Piatră

A fost construit în anul 1865. Podul de Piatră se află la capătul sudic al Pieței Hercules și face legătura între Ansamblul arhitectural Piața Hercules și Ansamblul arhitectural  Hotel Traian (Rudolf) – Cazino – Hotel Decebal (Franz Iosif).

Lungimea totală a podului este de 36 metri cu o structură pe două bolți. Lățimea totală a a podului este de 10 metri.

30

Biserica „Schimbarea la Față”

Este o biserică ortodoxă din Băile Herculane. Prima piatră de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1803. După istoricul afişat la intrare, biserica veche a fost demolată în 1863 ca urmare a intoleranţei habsburgilor care nu puteau accepta existenţa unei biserici ortodoxe româneşti în mijlocul staţiunii.

Un an mai târziu, în 1864, s-a construit o nouă biserică, cea pe care o vedem astăzi. Biserica este zidită din piatră și cărămida, în stil bizantin, în formă de cruce greacă. Lângă sfântul locaş se află o troiţă pe care scrie: „În cinstea eroilor din decembrie 1989″.

7

Hotelul Cerna**

Hotelul Cerna** a fost construit în anul 1936 și se află lângă Biserica „Schimbarea la Față”. Hotelul are o arhitectură realizată în stil neoromânesc în perioada interbelică. În fotografie puteți vedea că hotelul are trei ferestre cu semnificația Sfântei Treimi, iar acolo unde sunt două ferestre semnifică Dumnezeu, Tatăl și Fiul. Aceste detalii interesante le-am aflat de la ghidul Florin Arjocu (drumliber.ro).

 

10

Piața Hercules

În această piață veți descoperi câteva clădiri importante pentru stațiune și care sunt adevărate monumente de arhitectură din secolele XIX-XX. Baia Apollo, Hotelul Dunărea, Hotelul Apollo, Baia Hebe, Hotelul Venus (construit în 1838), Edificiul „diregătorilor de la administraţia băilor”, considerată cea mai veche clădire din staţiune (1811), Hotelul Dacia (construit în 1906), Hotelul Domogled (construit în 1859) și Biserica (capela) romano-catolică. În mijlocul pieței tronează statuia lui Hercules, simbolul stațiunii Băile Herculane.

O parte din aceste clădiri sunt în paragină, altele sunt în proces de renovare. E o zonă perfectă pentru promenadă. În piață există un magazin de suveniruri de unde vă puteți cumpăra un magnet sau o altă amintire despre Băile Herculane.

36

Statuia lui Hercules

Simbolul stațiunii Băile Herculane! A fost turnată în bronz în 1847 de maeștrii austrieci Ramelmayer și Glantz. Statuia îl reprezintă pe zeul Hercules care poartă pe umărul stând pielea leului din Nemeea și o măciucă.

Statuia lui Hercules a fost montată în locul fântânii din marmură roșie care se afla în centrul stațiunii Băile Herculane. Aceasta a fost donată de către arhiducele moștenitor Carol al Austriei ofițerilor și soldaților care păzeau granița Imperiului Austro-Ungar.

41

Izvorul de apă minerală „Neptun” II

Izvorul este situat pe malul drept al râului Cerna, vizavi de Izvorul de ochi. Acesta este funcțional, iar pentru a ajunge să iei o cană cu apă trebuie să intrați în această clădire circulară cu acoperiș conic ce adăpostește Izvorul Neptun II (numit și Izbvorul de stomac). Apa izvorului este bună și pentru cei diabetici.

55

Statuia Diana

În imediata apropiere de izvorul de apă minerală „Neptun” se află statuia zeiței Diana. În mitologie se spune că Diana capătă calități de zeitate binefăcătoare și este considerată protectoare a câmpurilor, a animalelor și a vindecărilor miraculoase.

56

Podul din fontă peste Cerna

Podul a fost construit odată cu Băile Imperiale Austriece, între 1883 și 1886, fiind destinat traficului pietonal. Această frumoasă pasarelă peste râul Cerna, cunoscută sub numele de Podul de Fier, face legătura directă între peronul intrării principale a Băii Neptun şi Parcul central.

Considerat un monument istoric, podul are o lățime de 2,90 m și o lungime de 32 m, având o structură pe arc cu zăbrele cu două articulații, iar parapetul este din fier forjat cu elemente decorative. La ora actuală podul este închis.

48

Pavilionul 2 (Hotelul Decebal)

Hotelul a fost ridicat în anul 1860 de arhitectul Dodererîn și inaugurat în 1862. Inițial s-a numit „Franz Joseph I”. Hotelul se află la sud de Ansamblul de arhitectură balneară Piața Hercules, pe malul stâng al râului Cerna, în continuarea coridorului de pe Podul de Piatră.

Clădirea hotelului poartă amprenta stilului baroc ardelenesc. Tronsonul central al intrării este decorat pe fațadă cu statuiele lui Esculap și Hygeea. Hotelul „Franz Joseph I” a găzduit în anul 1887 pe regele României, Carol I, împreună cu Regina Elisabeta.

26

Izvorul Domogled

„Se bea până la stingerea senzației de sete, neavând nicio contradicției”, acesta e mesajul ce stă scris pe plăcuța de ma jos. Izvorul de apă plată „Domogled” are următoarele efecte benefice asupra sănătății: indicată în dieta hiposodică, poate avea efecte diuretice, indicată în diateza litiazică și este utilă în profilaxia hipertensiunii arteriale.

60

Pavilionul 12 (Hotel Ștefania)

Hotelul a fost construit după anul 1875 în perioada când stațiunea Băile Herculane a fost administrată de Carol Tatartzy. Clădirea este alcătuită din subsol, parter și două etaje. Considerat un monument istoric, Pavilionul 12 este o construcție simplă, fără elemente decorative.

14

Biserica Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului”

Biserica a fost construită între anii 1836-1838, în timpul Împăratului Ferdinand I. În zilele Sfântelor Paști, Împărăteasa Elisabeta (Sissi ) a participat la slujbele de la Capela Catolică.

Când am intat în biserică nu era nimeni. Ușile erau larg deschise, iar în interiorul lăcașul era o liniște deplină. Mai târziu am aflat că Biserica romano-catolică are uşa larg deschisă la orice oră din zi şi în toate zilele anului. În spatele capelei se înalţă turnul clopotniţei unit cu casa parohială, unde se poate ajunge urcând câteva scări.

DSCF5218

Regina Omphala, iubita lui Hercules

Pe Podul de Piatră se află un coridor acoperit ce facilita accesul  pietonal  dintre Hotel Franz Iosif și Baia Carolina (Hebe). Coridorul are o lungime de 2,50 metri. Deasupra coridorului, la capătul dinspre Baia Hebe, se află o statuie de marmură care o reprezintă pe Omphala, regina Lydiei (Regatul Lydia se întindea în vestul Anatoliei din Turcia de astăzi), la care Hercules a slujit trei ani. Hercules a avut cu Omphala un fiu, pe nume Lamus.

32

Izvorul Diana III

Izvorul a fost forat în anul 1958. Izvorul Diana III are un puternic gust de sulf și apă caldă cu multe indicații și chiar mai multe contraindicații. Este important să citiți informațiile înainte de a bea o cană cu apă.

 

Cazare în Băile Herculane

În Băile Herculane am stat la Diana Resort și la Afrodita Resort & SPA, două unități de cazare din lanțul hotelier Bacolux Hotels. Dacă ajungeți la Herculane vă recomand să vă cazați la aceste hoteluri.

1

Cum ajungem în stațiunea Băile Herculane?

Băile Herculane (în latină Aqua Herculis) este un oraș în județul Caraș-Severin, Banat. România. Este situat pe Valea Cernei, la 5 km de principala arteră rutieră ce leagă vestul țării de București — DN6 (E70) și calea ferată internațională București — Timișoara — Moravița. De la București și până la Băile Herculane parcurgi 390 de km în 5 ore și 15 minute pe traseul București – Pitești – Slatina – Craiova – Strehaia – Drobeta-Turnu Severin – Orșova – Băile Herculane.

Baile Herculane_map

Am ajuns în stațiunea Băile Herculane cu autocarul firmei Laudat din București. Un autocar de patru stele pentru oameni de cinci stele 😀

 

Galerie foto:

0000100010001a001122a2b33a4566a720170408_1600487b91111a20170408_15534213152931333435363738a394420170408_15345545a45b45c20170408_154923525320170408_154740575862636970

Am vizitat stațiunea Băile Herculane în cadrul Conferinței Naționale „Întoarcerea la Apă” – Corp, minte, spirit @Herculane, organizată de Asociația ProTurism Herculane la Diana*** Resort în perioada 7-9 aprilie 2017.

logo hoteluir Bacolux

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre stațiunea Băile Herculane puteți citi următoarele articole de pe blog:

1. Herculane, stațiunea iubitorilor de băi

2. Wellness, energie și o nouă viață la Băile Herculane

Text&Foto: Mircea Mitrofan

2 gânduri despre “Atracțiile turistice din Băile Herculane

 1. Herculane, parerea mea, ar trebui sa fie doar un popas pentru excursii deosebite. Se poate vizita valea Cernei, foarte spectaculoasa, Cerna Sat, se poate urca fie in muntii Mehedinti, fie in Muntii Cernei, in catunele Banatului Montan Inelet, Scarisoara si Dobraia; pentru montniarzi, muntii Cernei reprezinta o provocare, fiind destul de abrupti, dar foarte spectaculosi.
  De asemenea, cu atentie, datorita viperelor prezente in vreme calda, putem merge inclusiv pe jos din Herculane catre cascada Vanturatoarea din muntii Cernei sau, pentru cei mai neinfricati, pana la cascada Cociu-Rosetz, una din cele mai inalte cascade din Romania, sau, de ce nu, pana la Crucea Alba!
  Focusarea doar pe Herculane nu mi se pare a fi in regula, un oras balneo e de fapt parte a unei zone, care merita descoperita.

  Apreciază

  1. Salut, Radu, acest articol e despre Băile Herculane. Lumea trebuie să cunoască ce poate vizita în Băile Herculane. Ce spui tu despre împrejurimi, să știi că am articole pe blog despre Munții Cernei, despre Ineleț, despre peștera Taica Lazăr, traseul împărătesei Sissi, Grota cu aburi. Mersi 😉

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.