Oameni din Maramureș

Maramureș, ROMÂNIA – 

Astăzi vreau să vă vorbesc despre cum sunt oamenii din Maramureș. Când îi vezi cum sunt îmbrăcați, cum se comportă și ce grai scot pe gură îți spui că sunt oameni „dintr-o bucată”. Am cunoscut câțiva maramureșeni și vă pot spune că sunt cei mai frumoși oameni din România.

Au folclorul în sânge, credința în inimă, duc o viață simplă, trăiesc în aerul munților și iubesc tradițiile și obiceiurile de când se știu. Maramureșenii sunt oameni gospodari și foarte ospitalieri, care știu să muncească cu spor, dar și să se odihnească frumos. Fiecare om de-ai locului este un personaj cu o poveste de viață impresionantă. Fiecare localitate este o moleculă de credință, bunătate și omenie.

0231

Știu să zâmbească, să-ți povestească legende și istorii locale, să te învețe să prețuiești tradițiile, să-ți iubești familia și copiii, să cunoști orânduielile lor cotidiene și să te bucuri din plin de natură. Duminica este o zi specială pentru maramureșeni. Femeile și bărbații se îmbracă în port popular și merg la biserică. Pe ulițele satelor îi vezi cum merg spre biserică ținându-se de mână împreună cu copii și nepoți.

0213

În zona Maramureșului femeile sunt adevărate gospodine, pregătesc cele mai gustoase bucate tradiționale și nu se feresc să facă și muncile bărbatului. Au grijă să adune de-a lungul vieții zestre pentru copiii lor când vor crește mari. În casele lor vezi o mulțime de lucruri confecționate. Bărbații din Maramureș sunt iscusiți în arta lemnului. Știu să construiască porți tradiționale, case din lemn și obiecte pentru uz casnic.

Familia Domniței din Poienile Izei

Pun preț pe tradițiile și obiceiurile învățate din generație în generație. Aceasta este misiunea familiei Domniței din Poienile Izei. De fiecare dată când îi calcă pragul vreun călător se îmbracă în port popular alături de întreaga familie, își scoate instrumentele muzicale, pregătește apa de gură și colăceii calzi și începe să cânte… Maramureș, plai cu flori/ Măi dorule, măi…

Familia Domniței este dovada vie că ospitalitatea maramureșeană te întâmpină de la poartă. Domnița oferă turiștilor petreceri autentice ca-n Maramu’, mese îmbelșugate cu produse tradiționale și spații de cazare pentru cei care vor să cunoască și mai mult viața maramureșenilor. Satul Poienile Izei  bucură fiecare străin care îl vizitează. E frumos să te plimbi pe ulițele satului, să vezi casele tradiționale din lemn și oamenii îmbrăcați în port popular ocupați prin gospodărie.

DSCF7334

Familia Opriș din Sârbi (comuna Budești)

El îmblânzește lemnul, ea războiul de țesut. Gheroghe și Ileana Opriș din satul Sârbi sunt doi oameni frumoși care iubesc și duc mai departe tradițiile și obiceiurile strămoșești. Gospodarul Gheorghe e meșter în prelucrarea lemnului și de sticle artizanale, iar gospodina Ileana este o țesătoare iscusită. În casa mare are o valoroasă expoziție de țesături tradiționale.

Când ajungi prin zonă nu ai cum să nu observi casa familiei Opriș, un adevărat muzeu în aer liber. Poarta este o bijuterie de lemn ornată cu motive tradiționale. În gospodăria familiei Opriș există o vâltoare (mașină de spălat tradițională), piuă, o batoză, o moară și un laborator de licori sau o horincie. Nea Gheorghe știe să încingă atmosfera, iar după un pahar de horincă oaspeților li se aprind călcâiele.

collage.jpg23

Surorile Tomșa din Poienile Izei

Ileana și Maria Tomșa țes la răboi de când erau copile. În zonă toată lumea știe că ele sunt cele mai iscusite țesătoare. Când am intrat în casă am vazut-o pe una dintre surori la războiul de țesut. La foc fierbea o mămăligă. Miroasea atât de bine. Prin casă erau o mulțime de obiecte artizanale, țesături din bumbac sau din cânepă, fețe de pernă, ștergare, traiste, covoare și multe altele.

În casă am numărat vreo zece icoane cu ștergare viu colorate, iar pe pereți erau frumos aranjate câteva farfurii și ulcioare cu motive tradiționale. Lângă icoane am zărit și un portret al părintelui Arsenie Boca. Am mai văzut un obiect care mi-a adus aminte de copilărie. Era o lampă veche cu gaz. Un detaliu interesant pe care l-am observat în curte era busuiocul pus la streșina casei.  În vremurile mai îndepărtate, fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei pentru a se usca mai repede și totodata pentru a alunga spirtele rele.

01

Meșterul Grigore Țulean din Săcel

Meșterul Grigore Țulean nu era acasă când am ajuns noi. În schimb ne-a invitat în gospodărie tatăl lemnarului. Am intrat în atelierul meșterului popular și i-am admirat lucrările, adevărate opere de artă. În colecția maestrului Grigore Țulean erau diverse obiecte în miniatură folosite ca decorațiuni sau obiecte de cult: cruci de lemn, icoane, porți de lemn, obiecte de uz casnic și jucării tradiționale.

În gospodăria meșterului am mai zăbovit nițel pentru că ne-au atras atenția doi iezi frumoși și un curcan neprietenos. Am plecat la drum cu gândul că Maramureșul va fi mereu o destinație de suflet cu amintiri cât pentru o viață.

collage.jpg1

Am vizitat zona Maramureșului cu agenția Scorilo Turism. Dacă vă doriți să ajungeți în Maramureș, Scorilo Turism organizează mai multe excursii în perioadele 11-14 mai, 6-9 iulie și 14-17 septembrie 2017. Detalii despre excursii găsiți aici

Text&Foto: Mircea Mitrofan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s